Κακοήθεις ασθένειες στα παιδιά προκαλεί η χρήση κινητών,taplet και ηλεκτρονικών συσκευών

Πολύ ανησυχητικές χαρακτήρισαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου και ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τις μελέτες για τις επιπτώσεις στην ψυχοσωματική υγεία των παιδιών από τη χρήση κινητών τηλεφώνων, των WIFI, των υπολογιστών και tablet, οι οποίες ενοχοποιούν το νέο τρόπο επικοινωνίας για βλάβες στη νόηση και το σώμα των παιδιών – εφήβων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ενώπιον της οποίας παρουσιάστηκαν στοιχεία και αποτελέσματα μελετών, σημείωσε σε δήλωση του μετά τη συνεδρία ότι θα σταματήσει πλέον να μιλά για γκρίζες ζώνες και θα αναφέρεται σε επικίνδυνες ζώνες.

Με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή Περιβάλλοντος από την Εθνική Επιτροπή για το Περιβάλλον και την Υγεία του παιδιού το 70% των μελετών ενοχοποιούν τα πεδία της κινητής τηλεφωνίας για επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.

Ανέφερε, επίσης, ότι παρουσιάστηκε μελέτη που διενεργήθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που καταδεικνύει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δαπανούν το 78% του χρόνου τους σε ηλεκτρονικές συσκευές και τηλέφωνα με αποτέλεσμα, βάσει και της από το 2011 προειδοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η έκθεση στις εκπομπές των κινητών τηλεφώνων να προκαλούν ασθένειες και δη κακοήθειες.

Ο κ. Αδάμου είπε ότι από καιρό προειδοποιεί για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα από ψηλές τάσεις ηλεκτρισμού θέτοντας παράλληλα και την γκρίζα ζώνη που υπήρχε από μελέτες.

Από το σύνολο των μελετών που έγιναν για τη χρήση κινητών συσκευών το 70% ενοχοποιούν κινητά, υπολογιστές WIFI και 30% τα αθωώνουν, είπε επαναλαμβάνοντας την έκκληση ως ογκολόγος προς τις οικογένειες να μην δίνουν κινητά τηλέφωνα ή tablet στα παιδιά μέχρι 14 χρόνων ή αν τους τα δίνουν να είναι για πολύ περιορισμένη χρήση.

Περαιτέρω σημείωσε ότι οι οικογένειες στην Κύπρο είναι πλημμελώς ενημερωμένες και σαν πρώτο βήμα θα διενεργηθεί μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης στους γονείς ώστε να αρχίσει ο περιορισμός στην πηγή του προβλήματος.

Προσθέτοντας ότι δύσκολα οι γονείς απωθούν την πίεση, ανέφερε ότι η Γαλλία ψήφισε νόμο για απαγόρευση των WIFI στα σχολεία ενώ εμείς ανακοινώναμε την τοποθέτηση WIFI σε προκαθορισμένους χώρους σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και θα ακολουθήσουν μετρήσεις. Είπε επίσης ότι η Αυστρία απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα στα δημοτικά σχολεία.

Ανέφερε ότι πριν την τοποθέτηση έπρεπε να είχαν διενεργηθεί μετρήσεις, και είπε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όσες συνεδρίες παρουσιάστηκαν, δήλωσαν ότι οι μετρήσεις βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ και δήλωσε ότι βάσει της αρχής της επικουρικότητας θα μειώσουμε τα όρια που προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αδάμου είπε ότι με βάση τη μελέτη του ΠΙ το παιδί περνά δύο ώρες την ημέρα μπροστά στον υπολογιστή και άλλες τόσες στα κινητά τηλέφωνα και τα tablet.

Αποδεδειγμένα, είπε, όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για επιπτώσεις.

Διερωτώμενος για τα οικονομικά συμφέροντα και την ισχύ τους, είπε ότι όταν διατελούσε Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, όταν έφθαναν μελέτες που ενοχοποιούσαν τις ηλεκτρονικές συσκευές τις έκρυβαν επιμελώς στα συρτάρια.

Σημείωσε καταλήγοντας ότι όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος για επιπτώσεις.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι τα παιδιά όσο μικρότερα είναι τόσο περισσότερο ευάλωτα είναι στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Πρόσθεσε πως κατά την άποψη της Επιτροπής για την υγεία του παιδιού και το περιβάλλον είναι εγκληματικό τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές και προτείνει μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα.

Πρέπει να απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων από μικρά παιδιά, να μην τοποθετούνται κοντά σε σχολεία και νηπιαγωγεία κεραίες κινητής τηλεφωνίας, να μην τοποθετείται WIFI σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και όπου υπάρχουν μικρά παιδιά και έγκυες, είπε.

Ανακοίνωσε ότι το Κίνημα στην ερχόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής θα καταθέσει πρόταση νόμου με την οποία θα μειώνονται τα επιτρεπτά όρια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Κατά τον κ. Περδίκη, η μελέτη κατέδειξε ότι οι μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου παρακολουθούν 2 ώρες ημερησίως τηλεόραση τις καθημερινές και 3 ώρες ημερησίως τα Σαββατοκύριακα ενώ η χρήση υπολογιστών smartphone – tablet είναι η διπλάσια.

Η έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πέραν των δύο ωρών ημερησίως
αρχίζουν να έχουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως άνοια, κατάθλιψη, προσθέτοντας ότι εν πολλοίς τα παιδιά αρχίζουν να γίνονται μαλθακά.

Ο κ. Περδίκης απηύθυνε επίσης έκκληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιέχονται στη σκόνη σωματίδια απεμπλουτισμένου ουρανίου και τοξικών ενώσεων από τα όπλα που χρησιμοποιούνται στη Συρία.

Κάναμε την έκκληση, είπε, και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση.