Αιματηρές μάχες Κούρδων με τουρκικό στρατό

tourkos nekrosΣυνεχίζεται από χθες η μάχη μεταξύ του τουρκικού στρατού και του ΡΚΚ στην επαρχία Νταγλίτσα της πόλης Χακκάρι της Τουρκίας έπειτα από τη μεγάλη επίθεση αντρών της οργάνωσης εναντίον δύο τεθωρακισμένων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Όπως μεταδίδεται, ο τουρκικός στρατός έχει θέσει σε κλοιό 250 άντρες του ΡΚΚ.

Η επίθεση, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη έπειτα από την εκεχειρία δύο χρόνων που τερματίστηκε τον Ιούλιο, έγινε χθες ενώ ακόμη ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών δεν έχει ανακοινωθεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Πάντως οχτώ Τούρκοι στρατιώτες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ τουρκικές ιστοσελίδες εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 16.

Στην περιοχή μεταφέρθηκαν ειδικές δυνάμεις καταδρομέων, ενώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη χτυπούν συνεχώς στόχους του ΡΚΚ. Ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρει ότι χτυπήθηκαν 13 στόχοι.

Με δεύτερη δήλωσή του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας ότι με αυτού του είδους οι επιθέσεις δεν θα πετύχουν ποτέ το στόχο τους.

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς διέκοψε την επίσκεψή του στη Γερμανία και επιστρέφει στην Τουρκία. Στο Twitter έγραψε: “Δεν μπορεί κάθε μέρα να είναι η μοίρα μας οι ειδήσεις θανάτου που μας αναστατώνουν. Όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες, κάθε δρόμος που δεν επιμένει στην ειρήνη και την αδελφοσύνη μας βγάζει εκτός του ανθρωπισμού μας και βαθαίνει τον πόνο μας”.

Φαίνεται πως οι απώλειες στον τουρκικό στρατό είναι μεγάλες γιατί μετά την επίθεση ξεκίνησαν διαμαρτυρίες στην Τουρκία. Στο Μπόλου, μια ομάδα εθνικιστών περπάτησε μέχρι τα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος και τοποθέτησε τουρκική σημαία. Επιστρέφοντας στην πλατεία, η ομάδα αυτή έκαψε λάστιχα και έκλεισε την κυκλοφορία. Παρέμεινε δύο ώρες και, αφού προσευχήθηκε για τους νεκρούς στρατιώτες, διαλύθηκε.

Στην πόλη Εσκίσεχιρ, μια ομάδα επίσης περπάτησε μέχρι τα γραφεία του HDP, ωστόσο δεν κατάφερε να πλησιάσει λόγω των ισχυρών μέτρων ασφαλείας της αστυνομίας. Φώναξαν συνθήματα, προσευχήθηκαν για τους νεκρούς στρατιώτες και διαλύθηκαν.

Στη Μανίσα, ομάδα νέων του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία. Στην Αφιόνκαράχισαρ πραγματοποίησαν ξεχωριστές διαμαρτυρίες και ομάδες του CHP, αλλά και εθνικιστές. Στη Μερσίνα και την Αττάλεια και στο Φετιγέ πραγματοποιήθηκαν επίσης διαμαρτυρίες.