Προελαύνουν οι Ρωσικές δυνάμεις στη Συρία εκκαθαρίζοντας τζιχαντιστές

rwsoi-nautikoΑντιδρούν οι ΗΠΑ για τη στήριξη Μόσχας στη Συρία

 

Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας κοντά στη Λαττάκεια, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε εδάφη που μέχρι χθες κατείχαν οι τζιχαντιστές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο συριακός Στρατός με την υποστήριξη ρωσικού πυροβολικού έχει επεκτείνει τον έλεγχο τους επί της επικράτειας καθώς εξουδετέρωσαν τους τζιχαντιστές στις βόρειες περιοχές της πόλης και προωθούνται 20 χλμ βαθύτερα.

Ρώσοι πεζοναύτες με την υποστήριξη ΤΟΜΑ BTR-82A, επιθετικών ελικοπτέρων και μαχητικών κρούσης Su-34 κτυπούν σε όλο το μέτωπο της Λαττάκεια τους εξοπλισμένους από ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Κατάρ, ισλαμιστές.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει ότι τα μαχητικά που βομβάρδιζαν θέσεις ισλαμιστών στη Συρία είναι ρωσικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει σταλεί μια στρατιωτική δύναμη μεγέθους Τάγματος, ειδικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις και μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας.

Ίσως για το λόγο αυτό έκανε και την εμφάνιση του ο σταθμός υποκλοπής επικοινωνιών R-330P.

Σύμφωνα με πηγές των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν σταλεί επίσης μαχητικά πολλαπλού ρόλου, επιθετικά ελικόπτερα καθώς και UAV.

Κοντά στη Λαττάκεια υπάρχουν σφοδρές συγκρούσεις και ρωσικά μαχητικά βομβαρδίζουν τις θέσεις των ισλαμιστών, ενώ έχουν πληγεί και θέσεις που κατέχονται από τον καθαρά υποστηριζόμενο από την Δύση Free Syrian Army (FSA).

Στις 12 Αυγούστου, Ρώσοι στρατιώτες είχαν κάνει την πρώτη “δημόσια” εμφάνιση τους στο λιμάνι του Slanfeh , στη Λαττάκεια υποστηρίζοντας τις συριακές δυνάμεις να διατηρήσουν τις αμυντικές γραμμές απέναντι στο ISIL στο al-Ghab, καθώς οι ισλαμιστές είχαν φτάσει στα περίχωρα αλεβίτικων χωριών-οχυρών και απειλούσαν να τα καταλάβουν απειλώντας με κατάρρευση ολόκληρη την αμυντική περίμετρο της Λαττάκειας.

Τέλος, την ξαφνική του εμφάνιση έκανε το R-330P “Piramida 1” το οποίο βασίζεται σε ένα MT-LBu για ανίχνευση, υποκλοπή και παρεμβολή σε δεδομένα και επικοινωνίες. Είναι εξοπλισμένο με δύο κεραίες εκ των οποίων η μία ανιχνεύει και υποκλέπτει σε VHF ενώ η άλλη μπλοκάρει αυτές τις συχνότητες, απεργοποιώντας κάθε επικοινωνία σε ακτίνα 25 χλμ με αποτέλεσμα την αχρήστευση των κινήσεων των τζιχαντιστών. Ένα θανατηφόρο εργαλείο στα χέρια εκπαιδευμένου προσωπικού…

Yπενθυμίζουμε ότι δύο μεγάλα ρωσικά αποβατικά πλοία το Novocherkassk και το Korolev, γεμάτα με στρατιωτικό υλικό και εφόδια , πέρασαν τον Βόσπορο, και κατευθύνθηκαν  προς Συρία.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ βλέποντας να καταρρέουν οι σχεδιασμοί τους έχουν  ανησυχήσει και επιχειρούν υπογείως και δημοσίως να ανακόψουν τη στήριξη της Μόσχας προς τη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε χθες στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να του εκφράσει την ανησυχία της Ουάσιγκτον για στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας στη Συρία, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
“Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ξεκάθαρα ότι εάν οι σχετικές πληροφορίες είναι ακριβείς, οι ενέργειες αυτές είναι πιθανόν να προκαλέσουν κλιμάκωση της σύρραξης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η ανακοίνωση που είχε εκδοθεί για την ίδια τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα στη Μόσχα ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία “με αμερικανική πρωτοβουλία” και κατά τη διάρκειά της “συζητήθηκαν διάφορες πτυχές της κατάστασης στη Συρία, καθώς και οι στόχοι της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων”.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τη “συνεργασία” της Μόσχας με την Ουάσινγκτον “με στόχο την υποστήριξη των προσπάθειών του ΟΗΕ για την προώθηση μίας πολιτικής διαδικασίας στη Συρία”, σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί η διπλωματική δραστηριότητα για την εξεύρεση διεξόδου στην συριακή κρίση, αρχής γενομένης με την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του Αυγούστου στην Ντόχα.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας έγιναν δεκτοί στη Μόσχα, καθώς και οι εκπρόσωποι της ετερόκλητης μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευση (εξόριστοι αντιφρονούντες, αντιφρονούντες του εσωτερικού και αποδεκτή από το καθεστώς της Δαμασκού αντιπολίτευση).