Τραγικός επίλογος στο Κομπάνι-Κηδεύτηκαν τα προσφυγόπουλα

newego_LARGE_t_1101_54558693_type12713Η τελευταία πράξη του δράματος που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο παίχτηκε σήμερα στο Κομπάνι της Συρίας. Τα δύο αδελφάκια, ο Αϊλάν και ο Γκαλίπ, Κουρντί, που μαζί με τη μητέρα τους πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Κω, οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία.

Η φωτογραφία του άψυχου κορμιού του 3χρονου Αϊλάν, που ξεβράστηκε σε παραλία του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός), έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και των εφημερίδων αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας συμπόνια αλλά και οργή για αυτό που θεωρείται ως αδράνεια των ανεπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

Τραγική φιγούρα, ο πατέρας τους Αμπντάλα Κούρντι, ο οποίος έβαλε τα κλάματα κατά τη διάρκεια της «Τελετής των Μαρτύρων» βλέποντας τις σορούς των παιδιών του να ενταφιάζονται η μία δίπλα στην άλλη.
Μιλώντας στο συνοριακό πέρασμα, ο Κούρντι εξέφρασε την ελπίδα ο θάνατος της οικογένειάς του να κάνει τα αραβικά κράτη να βοηθήσουν τους σύρους πρόσφυγες.
«Ζητώ από τις αραβικές κυβερνήσεις –όχι από τις ευρωπαϊκές χώρες– να δουν (τι συνέβη) στα παιδιά μου και με αφορμή αυτό να βοηθήσουν τον κόσμο», είπε, σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό που ανάρτησε στο διαδίκτυο τις δηλώσεις του.
Ο πατέρας: Τα παιδιά μού γλίστρησαν από τα χέρια

Ο απελπισμένος πατέρας δήλωσε ότι δεν θέλει να αναζητήσει πλέον μία άλλη ζωή στη Δύση και συγκλονίζει περιγράφοντας πώς έχασε την οικογένεια του: «Είχαμε σωσίβια διάσωσης όμως το πλοίο βυθίστηκε ξαφνικά επειδή κάποιοι εκ των επιβαινόντων σηκώθηκαν από τις θέσεις τους.
Κρατούσα το χέρι της γυναίκας μου. Ομως τα παιδιά μου μου γλίστρησαν από τα χέρια» είπε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan. (Δώδεκα Σύροι πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού).
«Πληρώσαμε τους δουλέμπορους δύο φορές προκειμένου να περάσουμε στην Κω από Μπόντρουμ.

Στην πρώτη μας προσπάθεια μας σταμάτησε η ακτοφυλακή, στη δεύτερη προσπάθειά μας οι δουλέμποροι «δεν τήρησαν τον λόγο τους και το πλοίο δεν εμφανίστηκε ποτέ», πρόσθεσε.
Την τρίτη τραγική φορά προσπάθησαν μόνοι αλλά το σκάφος τους γέμισε νερά αμέσως μόλις ξεκίνησε το ταξίδι τους προς την Κω…