Πέθανε ο σκιτσογράφος της θρυλικής «Φρουτοπίας»

Áðü ôçí Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ óôçí Áßèïõóá Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ, óôç ÂïõëÞ, ÊõñéáêÞ 13 Ìáñôßïõ 2011.   ÁÐÅ ÌÐÅ/www.papandreou.gr/ÂÁÓÉËÇÓ ÖÉËÇÓ

Εφυγε από τη ζωή ο σκιτστογράφος Νίκος Μαρουλάκης, ο άνθρωπος που έδωσε μορφή στον Αιμίλιο το Μήλο, τον Βρασίδα το Κρεμμύδι, τον Θάνο το Κολοκυθάκι, την Πιπεριά τη Φαρακόγλωσσα, τη Μαρουλία το Μαρούλι και άλλους αγαπημένους ήρωες της θρυλικής «Φρουτοπίας» του Ευγένιου Τριβιζά.

Ο Νίκος Μαρουλάκης γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Από το 1960 ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία. Γελοιογραφίες του δημοσιεύτηκαν σε πολλά περιοδικά, από το 1960 έως το 1967.
Το 1977 πήγε στη Δ. Γερμανία. Δημιουργίες του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Pardon, Lui, She, Stern, Freundin, Für Sie, Auto, Frankfurte Rundschau, Die Zeit, Tip κ.ά. Βραβεύτηκε δυο φορές στη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας του Βερολίνου, τρεις φορές στην έκθεση του Τόκυο και είχε πάρει τιμητική διάκριση στην Έκθεση Γελοιογραφίας του Vercelli της Ιταλίας.
Το πρώτο του παιδικό βιβλίο, «Αυγουστίνος, η φάλαινα θαύμα», με κείμενο και εικόνες του ίδιου, εκδόθηκε το 1979 από τις Εκδόσεις Κέδρος.
Το 1987 εκδόθηκαν και οι δύο πρώτοι τόμοι του κόμικ «Ο μικρός Αχιλλέας και το ποδολάχανο», από τις εκδόσεις Χελώνα, που φτιάχτηκε με τη συνεργασία του Πέτρου Κωνσταντινίδη (κείμενα). Με τον Πέτρο Κωνσταντινίδη, επίσης, έφτιαξε και το προσχολικής ηλικίας βιβλίο «Άρης ο Αλφαβητάρης».
Εικονογράφησε περισσότερα από 200 παιδικά βιβλία, ανάμεσά τους την πολυαγαπημένη «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά. Το πρώτο βιβλίο της «Φρουτοπίας» που δημιούργησαν ο Τριβιζάς και Μαρουλάκης, κυκλοφόρησε το 1983.
Η σειρά βιβλίων ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους με 50 τεύχη, ενώ το 1985 μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη με 47 επεισόδια από την οικογένεια Σοφιανού οπτικοποιημένο με μαριονέτες και σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.