Αντιδράσεις στις δηλώσεις Ακιντζί για διζωνική με το ψευδοκράτος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, Αεροδρόμιο Λευκωσίας  10 Ιουλίου 2015.

 

ΕΥΡΩΚΟ και Συμμαχία Πολιτών επέκριναν χθεσινές δηλώσεις του Μ.Ακιντζί σχετικά με τη λύση διζωνικής ομοσπονδίας με το ψευδοκράτος και την Κυπριακή Δημοκρατία

Ο Αντρέας Χριστοφόρου, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Ευρωπαικού Κόμματος , σχολίασε τις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί  , λέγοντας:

«Οι δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί για διζωνική ομοσπονδία με κυρίαρχα συνιστώντα κρατίδια το ψευδοκράτος και την Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προβληματίσουν τους ζηλωτές της ΔΔΟ.

Η προσπάθεια του κυρίου Ακιντζί να εξισώσει το παράνομο ψευδοκράτος των κατεχομένων με το νόμιμο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, απλά φανερώνει ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης ευθυγραμμίζεται σιγά σιγά με τις υποδείξεις της Άγκυρας.

Οι χτεσινές δηλώσεις Ακιντζί είναι συνέχεια του εγγράφου που το ψευδοκράτος κατέθεσε μέσω Τουρκίας στον ΟΗΕ και στοχεύουν στην υπονόμευση της νόμιμης κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πλευρά μας οφείλει να αντιδράσει δραστικά και να υπερασπιστεί την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι η μόνη ασπίδα προστασίας για τον λαό της Κύπρου, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, απέναντι στις επιβουλές της Άγκυρας.

Η κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το μόνο σταθερό θεμέλιο πάνω στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να οικοδομήσουν το κοινό τους μέλλον.

Στο περιουσιακό η κατηγοριοποίηση που επιχειρείται δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της εισβολής, τις παρανομίες και τον σφετερισμό των κατεχόμενων μας περιουσιών.

Για το Ευρωπαϊκό Κόμμα το περιουσιακό θα λυθεί μόνο με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που έχουν όλοι οι νόμιμοι πολίτες της κυπριακής Δημοκρατίας ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι.

Εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας για τις δηλώσεις Γιούγκερ κατά την χτεσινή επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τις οποίες εκφράζεται εκ νέου η δέσμευση του να στηρίξει μια λύση του κυπριακού που να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο» δήλωσε ο Αντρέας Χριστοφόρου.

Για επικίνδυνη διολίσθηση στο Κυπριακό κάνει λόγο ο Λιλλήκας
Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του για το Κυπριακό έκανε λόγο για διολίσθηση και εξέφρασε την ελπίδα «ο Πρόεδρος να συνειδητοποιεί πως με την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουμε τη μοίρα της Αλεξανδρέττας, με τη δική του υπογραφή».

«Ο κ. Ακιντζί με τις χθεσινές του δηλώσεις ξεκαθαρίζει πως με τη λύση καταλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία για να δημιουργηθεί μια «νέα δομή», όπως ήταν η έκφραση του, με νέο όνομα και νέα σημαία”, αναφέρει και υπενθυμίζει ότι στην επιστολή του ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2015 προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προειδοποιούσε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μετατροπή της σε «Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κράτος» το οποίο από κοινού με το «Τουρκοκυπριακό Συνιστών Κράτος» θα δημιουργήσουν το «νέο Συνεταιριστικό Κράτος».

Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, “επέλεξαν να μας καθησυχάσουν για τις καλές προθέσεις του κ. Ακιντζί και την «ευθυγράμμιση των άστρων» και αναφέρεται σε επαλήθευση, δυστυχώς, των φόβων τους, “αφού ο κ. Ακιντζί με τον πλέον σαφές τρόπο, μας είπε χθες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και το κατοχικό καθεστώς θα είναι τα δύο Συνιστώντα Κράτη που θα συνδημιουργήσουν ένα νέο Κράτος».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι πρόκειται για την πλέον επικίνδυνη διολίσθηση στο Κυπριακό με πλήρη ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων.

«Στην ουσία επιτρέπουμε στην Τουρκία να πετύχει αυτό που δεν πέτυχε το 1963 και 1974: να καταλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορέσει να πάρει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του νησιού. Η δομή και προσέγγιση που περιέγραψε ο κ. Ακιντζί παραπέμπουν σε Συνομοσπονδία και όχι Ομοσπονδία. Κίνδυνος για τον οποίο επίσης προειδοποιήσαμε από την επομένη του Κοινού Ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τις ασάφειες τις οποίες περιείχε αυτό το ανακοινωθέν τις αξιοποιεί σήμερα η τουρκική πλευρά, με ειρωνικό μάλιστα τρόπο, «αφού ο κ. Ακιντζί, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέει πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί αν θέλει να λέει πως θα πρόκειται για συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Αν είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε το όνομα ούτε η σημαία χρειάζεται να αλλάξουν”, είπε επικαλούμενος το παράδειγμα της Γαλλίας και σε αντιδιαστολή της Ρωσίας μετά την κατάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. “Το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί να υποβάλει νέα αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απόδειξη ότι πρόκειται για τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απλά αυτό θα αποτελεί την κληρονομιά του παλιού κράτους προς το νέο κράτος που το διαδέχεται και το κληρονομεί. Τα παραδείγματα της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας είναι ενδεικτικά», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η διεθνής της οντότητα, ως το κοινό κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δεν αποτελεί απειλή για τις δύο κοινότητες αλλά τη μόνη πραγματική ασφάλεια που έχουν.

«Η κατάλυση της εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία και κανένα άλλο. Κανένας λαός στον κόσμο δεν δέχθηκε οικειοθελώς να καταλύσει το Κράτος του. Ελπίζω ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συνειδητοποιεί τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή του η προσέγγιση. Δεν μπορεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού να το αντιμετωπίζει με ασάφειες και να το αφήνει στο περίπου και στο φλου. Έχει υποχρέωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να θέσει άμεσα στο τραπέζι των συνομιλιών το ζήτημα και να απαιτήσει σαφή διατύπωση που να κατοχυρώνει τη διατήρηση και συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαφορετικά, δεν έχουν νόημα οι συνομιλίες επί άλλων πτυχών του Κυπριακού. Η ευθύνη που αναλαμβάνει ο κ. Αναστασιάδης είναι τεράστια. Ελπίζω ο Πρόεδρος να συνειδητοποιεί πως με την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουμε τη μοίρα της Αλεξανδρέττας, με την δική του υπογραφή», κατέληξε.

Τι είπε ο Ακιντζί

Κατα τη χθεσινή συνάντηση τους οι δύο ηγέτες ασχολήθηκαν με θέματα του Περιουσιακού και της Διακυβέρνησης. Οπως δήλωσε επιστρέφοντας στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί, εξηγώντας ότι στο περιουσιακό υπάρχει συμφωνία όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των επηρεαζόμενων περιουσιών (affected properties) αλλά όχι όσον αφορά τα κριτήρια με βάση τα οποία η επιτροπή που θα δημιουργηθεί από ίσο αριθμό Τ/κ και Ε/κ – όπως ανέφερε – θα εξετάσει τις υποθέσεις.

Τα κριτήρια αυτά δεν έτυχαν ανταλλαγής απόψεων ούτε εισήλθαν στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης επιστρέφοντας στο “προεδρικό” ευχήθηκε, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, ένα μέλλον με ειρήνη και ευημερία για την Κύπρο και ολόκληρο τον κόσμο. Ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως κάθε φορά, είχαν καταρχήν κατ` ιδίαν συνάντηση, στη συνέχεια με τους δύο διαπραγματευτές και τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε και στο τέλος με τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες.

Ούτε στη χθεσινή τους συνάντηση, που είναι η όγδοη, συζήτησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το θέμα των κριτηρίων, όπως δήλωσε, αφού δεν έχει γίνει σχετική εργασία από τους διαπραγματευτές, ενώ η προετοιμασία της κάθε πλευράς επί του θέματος συνεχίζεται. Τα κριτήρια στα οποία θα υπάρξει στο τέλος κατάληξη είναι αυτά πάνω στα οποία θα λειτουργεί η επιτροπή για το περιουσιακό, πρόσθεσε παρατηρώντας ότι στον ε/κ Τύπο έγινε λάθος αναφορά στο θέμα, κάνοντας νύξη για συμφωνία για τα κριτήρια ενώ επρόκειτο για τις κατηγορίες.

Σε ερώτηση για το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι αυτό υπάρχει από παλιά και στους Τ/κ και στους Ε/κ και το πιο σημαντικό – όπως είπε – είναι το πώς αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Γιατί, πρόσθεσε, πέρασαν 41 χρόνια, σε αυτά δημιουργήθηκαν νέες καταστάσεις και κάποια θέματα έφτασαν μέχρι το ΕΔΑΔ, το οποίο πήρε αποφάσεις σχετικά και με τα δικαιώματα του χρήστη και “αποκτήθηκε η πραγματικότητα ότι αυτός που μένει σε εκείνα τα χώματα ή τα οικήματα δεν σημαίνει ότι με μια απόφαση θα τον πετάξουμε έξω”. Αυτά δεν είναι θέματα που θα λυθούν με ποσοστώσεις, αλλά θα συνδεθούν με κριτήρια με τη λύση, αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να τα συζητήσουμε αυτά.

Κληθείς να σχολιάσει ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη για “συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας” ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στην ίδια ομιλία, ο Ε/κ ηγέτης είπε και άλλα πράγματα που άλλοι Ε/κ ηγέτες δεν είχαν το θάρρος να πουν παλαιότερα, όπως το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο δημοκρατία των Ε/κ και αυτή η αντίληψη που επικρατούσε στο παρελθόν πρέπει πια να αλλάξει. “Έκανε μια σημαντική πρωτοβουλία. Εκανε αυτό που έπρεπε”. Σημείωσε δε ότι στην ε/κ πλευρά όπως και στην τ/κ, υπάρχουν κάποιες ευαισθησίες, όπως η ανησυχία τους τι θα γίνει με την Κυπριακή Δημοκρατία και εάν αμέσως μετά τη λύση μείνουν χωρίς κράτος.

Στις αρχές που έχουν επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές, περιέχεται η διζωνικότητα, σημείωσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν σε αυτό το πλαίσιο. “Μιλούμε για μια νέα δομή που θα δημιουργηθεί στη βάση της πολιτικής ισότητας. Με καλή πρόθεση αυτό αναζητούμε. Κατά τους Ε/κ αλλάζει δομή η Κυπριακή Δημοκρατία. Κατ` εμάς δημιουργείται μία νέα δομή. Αυτή η νέα δομή που θα δημιουργηθεί θα είναι μια ομοσπονδιακή δομή με νέο όνομα και σημαία. Αλλά αυτή (η δομή) δεν θα υποβάλλει εκ νέου αίτηση για ένταξη στα ΗΕ ή την ΕΕ. Θα πάρει τη θέση της αυτόματα με τη νέα δομή”.
“
Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει κατάργηση του ψευδοκράτους, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι πρόκειται για μια δομή που θα αλλάξει, θα μετατραπεί σε συνιστώσα πολιτεία, όπως και η δομή που διοικείται από τους Ε/κ τώρα, και από αυτές τις δύο συνιστώσες πολιτείες θα δημιουργηθεί ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα πως κάποιοι Ε/κ πήγαν με τους τίτλους ιδιοκτησίας στα σπίτια τους στα κατεχόμενα που μένουν τώρα Τ/κ ή άλλοι, ο κ. Ακιντζί είπε ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ κάποιες ειδήσεις που μεταδόθηκαν ήταν υπερβολικές. Ζήτησε, ανέφερε, και είχε ενημέρωση από την “αστυνομία” για το θέμα. Και ο κ. Αναστασιάδης και εγώ πιστεύουμε ότι το περιουσιακό δεν μπορεί να λυθεί με τέτοιους τρόπους. Έκανε δε έκκληση να μην μεγαλοποιούνται τα γεγονότα και τόνισε ότι το περιουσιακό δικαίωμα ενός δεν μπορεί να έχει ατομική λύση. Είναι ένα θέμα που θα ανατεθεί βάση κριτηρίων στην επιτροπή για το περιουσιακό, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το οδόφραγμα της Δερύνειας, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση από τους δύο ηγέτες, το θέμα είναι στην αρμόδια τεχνική επιτροπή και πως, όπως και στη Δερύνεια, έτσι και για το οδόφραγμα της Λεύκας προτάθηκε εναλλακτικά ένας ακόμη δρόμος. Ωστόσο, είπε, αργότερα η πρόταση της τ/κ πλευράς για εναλλακτικό δρόμο στη Λεύκα αποσύρθηκε και τώρα πρέπει να καθαριστεί εκεί ο υφιστάμενος. Ανακοίνωσε δε ότι, όπως ενημερώθηκε από τους αρμόδιους των ΗΕ, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έρθουν στο νησί ειδικοί του ΟΗΕ για τον καθαρισμό των ναρκοπεδίων. Γι` αυτό, συνέχισε, μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσει να αποναρκοθετηθεί η περιοχή Λεύκας – Απλικίου και μετά να ανοίξει το οδόφραγμα.

Για τη Δερύνεια, ανέφερε, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία όσον αφορά τον καθορισμό του δρόμου, ενώ λόγω και των διακοπών του καλοκαιριού η τεχνική επιτροπή δεν μπόρεσε να συνέλθει. Θα συνεδριάσει εντός Σεπτεμβρίου και θα προσπαθήσει να βρει μια διέξοδο, πρόσθεσε. “Στόχος μας να υπάρχει μια συμφωνία το συντομότερο στις δύο πλευρές και να ανοίξει αυτός ο δρόμος. Ξέρουμε ότι αυτό θέλει ο λαός και το περιμένει”. Στο παρελθόν, πρόσθεσε, υπήρξαν κάποιες δυσκολίες σε κάποια οδοφράγματα που κράτησαν για χρόνια αλλά, “εμείς δεν θέλουμε ούτε μήνες να συνεχισθεί. Σίγουρα θα παρακολουθούμε τη διαδικασία για το διάνοιγμα των οδοφραγμάτων το συντομότερο”.