Εντονες αντιδράσεις για το έγγραφο του ψευδοκράτους που κυκλοφόρησε στα Ην.Εθνη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, Αεροδρόμιο Λευκωσίας 10 Ιουλίου 2015.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό απ’ αφορμή το έγγραφο που κυκλοφόρησε το ψευδοκράτος στα Ηνωμένα Εθνη τον περασμένο Ιούλη.

Ο πρόεδρος της Βουλής Γ.Ομήρου σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το έγγραφο του ψευδοκράτος στον ΟΗΕ ως «καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο υπονομεύει ευθέως την προοπτική των διαπραγματεύσεων.

«Το έγγραφο που κυκλοφόρησε στον ΟΗΕ από την Τουρκία, και εκ μέρους του ψευδοκράτους, περί δύο κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο και για εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και στις προθέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί», αναφέρει ο κ. Ομήρου σε γραπτή του δήλωση.

Προσθέτει ότι τόσο η συγκεκριμένη ενέργεια όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη για επίλυση του περιουσιακού με αποζημιώσεις, συνιστούν πολιτική στάση που υπονομεύει ευθέως την προοπτική των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ με γραπτή ανακοίνωση του αναφέρει :

«Το έγγραφο, που κυκλοφόρησε το ψευδοκράτος στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 29 Ιουλίου και το οποίο αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, στην ύπαρξη δύο δήθεν «ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο» και αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία «από καιρού εκλιπούσα», ακριβώς όπως την αποκάλεσε ο Ερντογάν, αποδεικνύει περίτρανα το ψευδεπίγραφο καλό κλίμα, που η κυβέρνηση και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχει.

Αυτό το έγγραφο δεν κυκλοφόρησε επί της ηγεσίας του Έρογλου, αλλά επί της ηγεσίας του Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος για κάποιους θα κάνει δήθεν τη διαφορά και ο οποίος προεξόφλησε ότι το περιουσιακό θα λυθεί στην πλειοψηφία του με αποζημιώσεις.

Όπως αποδεικνύεται, διαφορά επί της ουσίας δεν υπάρχει. Οι θέσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, είναι οι διαχρονικές θέσεις της Τουρκίας. Εκτός εάν κάποιοι θεωρούν την κοινωνικοποίηση της κατοχής διαφορετικό και καλό κλίμα.

Με τους χειρισμούς του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όχι μόνο παραπλανεί το λαό, ότι άλλαξε δήθεν η τουρκική πολιτική, αλλά και ζημιώνει ανεπανόρθωτα την κυπριακή υπόθεση και την Κυπριακή Δημοκρατία, προβαίνοντας σε οδυνηρές υποχωρήσεις, για χάρη αυτού του ανύπαρκτου καλού κλίματος.»

ΔΗΣΥ

Σε γραπτή δήλωση του υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού του ΔΗΣΥ κ. Χαράλαμπου Σταυρίδη για τουρκικό έγγραφο,αναφέρονται τα πιο κάτω:

Είναι καλά γνωστό σε όλους, ότι η πάγια στάση της τουρκικής διπλωματίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και επιβεβαιώνει την τουρκική προκλητικότητα. Δυστυχώς, είναι επίσης κατανοητό, ότι, η απαράδεκτη αυτή στάση θα εξακολουθήσει να υφίσταται όσο διατηρείται η παράνομη τουρκική κατοχή και διαίρεση της πατρίδας μας.

Εμείς, αναμένουμε από την Τουρκία και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να αποδείξουν εμπράκτως τη βούληση τους για εξεύρεση βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι οι όποιες, μεταξύ μας αντιπαραθέσεις για το θέμα, δεν προσφέρουν τίποτα, στον μεγάλο, κοινό μας εθνικό στόχο.»

Δηλώσεις ΥΠΕΞ

Συνήθης απάντηση της τουρκικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ στις καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου, χαρακτηρίζει o Υπουργός Εξωτεριών Ιωάννης Κασουλίδης το έγγραφο εκ μέρους του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Απαντώντας με γραπτή δήλωση, σε δηλώσεις του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, ο κ. Κασουλίδης αναφέρει ότι «κανονικά ο κ. Λιλλήκας έπρεπε να γνωρίζει, ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών, ότι κάθε δύο με τρεις μήνες, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στα Ηνωμένα Έθνη μαζεύει όλες τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από την τουρκική αεροπορία και τις καταγγέλλει στα Ηνωμένα Έθνη, με έγγραφο που ζητείται να κυκλοφορήσει σε όλα τα μέλη και αυτό το έγγραφο περίπου είναι ταυτόσημο και ρουτίνας».

Προσθέτει ότι σε ανταπάντηση η τουρκική αντιπροσωπεία ζητεί να κυκλοφορήσει ως συνημμένο του ψευδοκράτους, διότι το ίδιο δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, έγγραφο στο οποίο υπάρχει η μορφή της απάντησης, η οποία είναι και αυτή η συνήθης.

«Κατανοητή η προσπάθεια προς αποδόμηση των μερών του σημερινού διαλόγου, αλλά και πάλι οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο διάλογος δεν διεξάγεται μεταξύ των κρατών, όποιοι και αν είναι οι ισχυρισμοί της πάγιας τουρκικής θέσης, αλλά στα πλαίσια της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρει ο κ. Κασουλίδης.