Aλλοι 200 νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης

epa04902538 Some of the refugees rescued after their boats capsized rest after being detained by authorities in Zuwarah, Libya, 28 August 2015. The death toll has yet to be confirmed but authorities fear it could be extremely high, though the Libyan coast guard has managed to rescue some 200 survivors. EPA/STR

Προσπαθούν να φύγουν από τη φρίκη του πολέμου και της φτώχειας και γίνονται πρωταγωνιστές σε μια άνευ προηγουμένου τραγωδία. 200 νεκροί μετανάστες είναι ο απολογισμός ακόμη ενός ναυαγίου ανοιχτά της Λιβύης. Το σκάφος ξεκίνησε από τη Ζουάρα με 400 επιβάτες, ωστόσο αναποδογύρισε, παρασύροντας τους μισούς στο θάνατο.

Η ακτοφυλακή της Λιβύης κατάφερε να διασώσει 201 από τους πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την υποσαχάρεια Αφρική, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Συρία και το Μπανγκλαντές. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών κοντά στην Τρίπολη.

Σε άλλο περιστατικό, την Τετάρτη σουηδικό πλοίο διέσωσε πάνω από 570 μετανάστες από δύο σκάφη, ενώ ανέσυρε και 52 σορούς.

Με αφορμή το εν λόγω συμβάν, η αστυνομία του Παλέρμο συνέλαβε 10 ανθρώπους, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία κατά συρροή και συνδρομή σε παράνομη μετανάστευση.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από τις αρχές του έτους, πάνω από 300.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο, εκ των οποίων τουλάχιστον 2.500 έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, παγκόσμια ανατριχίλα προκαλεί η είδηση ότι εντοπίστηκε στην Αυστρία «φορτηγό – τάφος», με 71 νεκρούς μετανάστες, σε αυτοκινητόδρομο, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με τις αρχές της Αυστρίας, οι άτυχοι μετανάστες, από την Συρία, ήταν νεκροί από την Τετάρτη, ενώ οι πρώτες πληροφορίες από τους ιατροδικαστές κάνουν λόγο για ασφυξία.

Η αστυνομία της Ουγγαρίας συνέλαβε επτά υπόπτους.

«Ο ένας δράστης είναι Βούλγαρος, με καταγωγή από το Λίβανο. Είναι ο ιδιοκτήτης του φορτηγού. Όσον αφορά τους άλλους δύο δράστες ο ένας είναι από την Βουλγαρία και ο άλλος έχει ουγγρική ταυτότητα,» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Αυστρίας.

Οι Αρχές, εκτιμούν ότι ο οδηγός του φορτηγού ήταν διακινητής που εγκατέλειψε το όχημα όταν αντιλήφθηκε ότι οι άνθρωποι στο φορτηγό είχαν πεθάνει.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 59 άνδρες, 8 γυναίκες και τέσσερα παιδιά ηλικίας 2, 8, 9 και 10 ετών αντίστοιχα.

Οι εμπειρογνώμονες που εξέτασαν το φορτηγό, κάνουν λόγο για ίχνη που μαρτυρούν την απεγνωσμένη προσπάθεια τους να ανοίξουν το φορτηγό για να πάρουν αέρα.

Το φορτηγό εντοπίστηκε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινητόδρομου κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Υγρά που έτρεχαν από το όχημα κίνησαν τις υποψίες.