Σε ασφυκτικό κλοιό στρατιωτικών ασκήσεων η Κύπρος

Συνωστισμός από αέρα και θάλασσα   στρατιωτικών ασκήσεων  τεσσάρων χωρών από αύριο Δευτέρα  

Νέα δεδομένα προστίθενται καθημερινά στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες που με αιχμή και το Κυπριακό εντείνονται στην Ανατολική Μεσόγειο γεννώντας νέους κινδύνους για τους λαούς όλης της περιοχής. Υπό τα βλέμματα της ρωσικής αρμάδας που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο ανοικτά από τη Συρία αλλά και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων θα ξεκινήσουν οι παράνομες έρευνες του τούρκικου ερευνητικού σκάφους Barbaros, εφόσον η Τουρκία όπως όλα δείχνουν επιμένει  στην προκλητική απόφαση για έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Οπως είναι γνωστό την  Τετάρτη η Κύπρος εξέδωσε NOTAM (A1057/14) για να διευκολυνθεί η άσκηση του ρωσικού ναυτικού με τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων, επιβάλλοντας περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία. Η ρωσική άσκηση δεν σχετίζεται άμεσα με την έλευση του Barbaros, αλλά τυχαίνει να πραγματοποιείται από 20-22 Οκτωβρίου και σε περιοχές παραπλήσιες από εκείνες που έχει παράνομα δεσμεύσει η Τουρκία.KuznetsovSu33XL
Στις 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή αεροναυτικές ασκήσεις και του Ισραήλ, που φυσικά δεν έχουν άμεση σχέση με το Barbaros, αλλά στέλνουν τα δικά τους μηνύματα όσον φορά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεδομένου ότι ο Ισραήλ έχει θέσει ως προτεραιότητα του την πτώση του Μπ.Ασσαντ και μετά το ΙΚ.Μια πολιτική που παρά τις διαφορές με την Τουρκία  είναι ευθυγραμμισμένη με αυτή της Αγκυρας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πάντως ότι τη στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην υφαλοκρηπίδα της και στην ΑΟΖ, η Ρωσία, ζήτησε την έκδοση ΝΟΤΑΜ και NAVTEX από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματά της και τις αρμοδιότητές της στην περιοχή.Σε όλο αυτόν τον συνωστισμό  στρατιωτικών ασκήσεων  σε αέρα και θάλασσα που βρίσκονται στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο  της Κύπρου προστέθηκε και η Βρετανία  η οποία ζήτησε να δεσμεύσει τις νότιες περιοχές του νησιού  για στρατιωτικές ασκήσεις ενώ την ίδια ώρα χρησιμοποιεί τις βρετανικές βάσεις της Επισκοπής  για να βομβαρδίζει περιοχές των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

ploiaΗ Λευκωσία, κτίζοντας ένα πλέγμα εύθραστων συμμαχιών απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, ετοιμάζεται να υποδεχθεί για διήμερη επίσκεψη στις 5 Νοεμβρίου τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Α. Λίμπερμαν, που θα προετοιμάσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου στο νησί, ενώ λίγες ημέρες αργότερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στο Κάιρο.

Η Λευκωσία  ανκαι διατυμπανίζει πως θέλει να αναθερμάνει τις σχέσεις  της με τη Ρωσία η πολιτική που ακολουθεί  την εγκλωβίζει ολοένα και περισσότερο  στους κόλπους των ΝΑΤΟϊκών  και κυρίως των ΗΠΑ και δε πείθει για τς προθέσεις  της να βελτιωσει τις ήδη τεταμένες σχεσεις με την Μόσχα.

Καθόλου άσχετη, αλλά και ενδεικτική της όξυνσης των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή είναι και η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να παραχωρήσει «διευκολύνσεις» στη γαλλική πολεμική αεροπορία που συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ (σ.σ. στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του «Ισλαμικού Κράτους») μέσα από τη χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Συνεδριάζει το Ε.Συμβούλιο

 

Εν αναμονή των εξελίξεων και των κινήσεων της Άγκυρας ως προς την υλοποίηση των απειλών της για ενεργοποίηση της οδηγίας NAVTEX και την έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, συνεδριάζει αύριο  Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο.Το Σώμα θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τις επαφές και το αποτέλεσμα αυτών που είχε στο Μιλάνο με σημαντικούς ηγέτες της Ευρώπης και της Ασίας.

Το Εθνικό Συμβούλιο ήταν προγραμματισμένο να συνέλθει τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου για να ξεκινήσει μια συζήτηση πάνω στο Κυπριακό, πριν τις τελευταίες εξελίξεις με τις τουρκικές απειλές και την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλλομένους την ημέρα αυτή.Η ατζέντα ωστόσο  έχει  διαφοροποιηθεί καθώς η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς θα ενεργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της.

Στο μεταξύ  την Παρασκευή οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξέδωσαν νέα ανακοίνωση , αναφέροντας ότι το πολεμικό πλοίο Γκελόμπολου παρακολουθεί το SAIPEM 10000 από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων.

Η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

Α.Γκιούρωφ