Τα αδικαιολόγητα δικαιολογεί ο Ι.Νικολάου για το ξυλοδαρμό πολίτη

ksilodarmos34Η Αστυνομία δεν μπορούσε με βάση τη νομοθεσία να θέσει σε διαθεσιμότητα τους δύο αστυνομικούς που εμπλέκονται στο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό πολίτη στα αστυνομικά κρατητήρια της Πόλης Χρυσοχούς, επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, σημειώνοντας ότι μόλις ο φάκελος της υπόθεσης παραληφθεί από την Αστυνομία τότε θα εξεταστεί το ζήτημα της διαθεσιμότητας τους.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου, ο κ. Νικολάου είπε ότι τη συνάντηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη εδώ και ένα μήνα για συζήτηση των αιτημάτων που του Συνδέσμου, απασχόλησε και το περιστατικό με τον ξυλοδαρμού του πολίτη από δύο αστυνομικούς σε αστυνομικά κρατητήρια της Πόλης Χρυσοχούς.

Ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι επανέλαβε στον Σύνδεσμο ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν χώρο στην Αστυνομία και κάλεσε τον Σύνδεσμο να τονίσει στα μέλη του ότι θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν “για να αναδεικνύεται καθημερινώς ο επαγγελματισμός από πλευράς των μελών της Αστυνομίας και όχι οι οποιεσδήποτε πράξεις οι οποίες συνιστούν κατάχρηση εξουσίας”.

“Ήταν αρκετό ένα τέτοιο περιστατικό να χαλάσει τόσα άλλα τα οποία προσπαθήσαμε όλη αυτή την περίοδο να κτίσουμε”, είπε.

Ζήτησε, επίσης, από τον Σύνδεσμο να τονίσει στα μέλη του ότι “θα πρέπει να επιδεικνύουν επαγγελματισμό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι – και αυτό έχω επισημάνει και στον Σύνδεσμο- ότι θα πρέπει να περάσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις με σκοπό να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς κατά καιρούς παρουσιάζεται και είναι μια νοοτροπία η οποία για χρόνια ήταν καλλιεργημένη σε ένα Σώμα το οποίο λειτουργούσε με άλλες αντιλήψεις παρωχημένων – για μένα – εποχών οι οποίες είναι καταδικαστέες από οποιονδήποτε και αν προέρχονται”.

Ο Υπουργός είπε ότι ο φάκελος της Υπόθεσης δεν έχει φτάσει ακόμη στην Αστυνομία “για να μπορέσει ο Αρχηγός της Αστυνομίας να προχωρήσει σύμφωνα με τους πειθαρχικούς κανονισμούς να εξετάσει το θέμα της υποβολής σε διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων μελών”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να μην τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εν λόγω αστυνομικοί, ο κ. Νικολάου είπε ότι “δεν θα ήθελα να προκαταλάβω οτιδήποτε”, χαρακτηρίζοντας αυτού του είδους τις ενέργειες από πλευράς των δύο αστυνομικών ως ανεπίτρεπτες. Θα πρέπει σοβαρά να εξεταστεί το θέμα να τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα, επεσήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι πολλοί είναι αυτοί που σχολίασαν τα περί μηδενικής ανοχής “και δεν διαφωνώ και πολύ σωστά εγείρονται πολλοί προβληματισμοί και είναι κατανοητοί οι προβληματισμοί που υπάρχουν, αλλά η διακηρυγμένη πολιτική της μηδενικής ανοχής είναι αυτή που δεν πρόκειται να ανεχτεί ή να επιδείξει οποιαδήποτε ανοχή σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές”.

“Όταν μιλάμε για νοοτροπίες που λειτουργούσαν για χρόνια, κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι από τη μια μέρα στην άλλη αυτές μπορούν να σταματήσουν. Όμως όταν αποφασίσαμε ότι δεν πρόκειται να επιδειχθεί η οποιαδήποτε ανοχή σε τέτοιες περιπτώσεις, το εννοούσαμε”, είπε.
“Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι, οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν το Νόμο και τις πειθαρχικές διαδικασίες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν χώρο στην Αστυνομία. Δεν χρειάζεται η Αστυνομία αυτού του είδους τους Αστυνομικούς”, είπε.

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η μηδενική ανοχή δεν γίνεται πιστευτή όταν εδώ και ένα χρόνο οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους, ο Υπουργός είπε ότι “η μόνη περίπτωση να ενεργούσε η Αστυνομία με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, θα ήταν να παραβεί το Νόμο που αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας.

«Εάν γινόταν αυτό, θα μας κάνατε σήμερα, δικαιολογημένα, την ερώτηση γιατί ενεργήσαμε με αυτό τον τρόπο ενώ δεν επιτρεπόταν να κάνετε αυτή την ενέργεια», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι Αστυνομία δεν μπορούσε να τους θέσει σε διαθεσιμότητα βάσει της νομοθεσίας, αλλά μόλις έρθει ο φάκελος θα εξεταστεί το ζήτημα της διαθεσιμότητας.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι είναι κρίμα που δεν ολοκληρώθηκε αυτή η διερεύνηση έγκαιρα και να τεθούν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα από προηγουμένως.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα ζητήσει και ο ίδιος να δει ολόκληρο το DVD διάρκειας 2,5 ωρών του περιστατικού, όπως θα κάνει και ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι θα αναμένει να τον ενημερώσει ο Αρχηγός γιατί πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, για το οποίο, όπως είπε, θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί από τότε που είχε συμβεί το περιστατικό και θα μείνω ως εδώ.

Ο κ. Νικολάου παραδέχτηκε ότι πρόκειται “για ένα από τα κενά που διαπιστώνονται και που προσπαθούμε συνεχώς να διορθώσουμε. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της νομοθεσίας και τη λειτουργία της Αστυνομίας για τα οποία θα πρέπει να ενημερώνεται και ο ίδιος ο Υπουργός, ως υπεύθυνος, με βάσει τη νομοθεσία”.

“Δεν υπάρχουν τέτοια θέματα με τη νέα ηγεσία με την οποία υπάρχει τακτική ενημέρωση για τα σοβαρά ζητήματα προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα για τη σωστή, ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της Αστυνομίας, στα πλαίσια του Νόμου”, είπε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Αστυνομίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι “έχουμε συζητήσει διάφορα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό της Δύναμης και είναι είναι μέλη του Συνδέσμου όπως είναι η νομοθεσία που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών για το φιλοδώρημα των ειδικών αστυφυλάκων”.

Συζητήθηκαν επίσης, πρόσθεσε και κάποια ζητήματα που αφορούν τις περιπτώσεις των μελών της αστυνομίας που υπερβαίνουν τις 42 μέρες άδειας ασθενείας “και έχουμε αποφασίσει να αποταθούμε στο υπουργείο υγείας για να ζητήσουμε όπως η σύγκληση των ιατροσυμβουλίων σ` αυτές τις περιπτώσεις να γίνεται εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, όπως για παράδειγμα εντός 30 ημερών, ούτως ώστε ώστε να αποφεύγονται οι μακρές περίοδοι αποκοπής των μισθών των μελών, που ουσιαστικά μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική εξαθλίωση λόγω μη έγκαιρης σύγκλησης των ιατροσυμβουλίων”.

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για το θέμα της υπερωριακής αποζημίωσης των μελών της Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι έγινε κατορθωτό να επιλυθεί το χρόνιο αυτό ζήτημα μέσα από την παραχώρηση του εκατό τοις εκατό της υπερωριακής απασχόλησης σε όλες τις περιπτώσεις που οι υπερωρίες αφορούν επιχειρησιακά καθήκοντα.

«Διαφοροποιήσαμε, επίσης, την παραχώρηση υπερωριακής απασχόλησης σε κάποιες άλλες περιπτώσεις στο 75% και παραμένει το 50% σε περιπτώσεις που δεν σχετίζονται και τόσο πολύ με αυστηρώς αστυνομικά καθήκοντα», σημείωσε, σχολιάζοντας ότι η προσπάθεια γίνεται για να αναδειχθεί περισσότερο ο επιχειρησιακός ρόλος της Αστυνομίας.

Αναφορικά με δραστηριότητες που δεν είναι αστυνομικής φύσεως, ο Υπουργός, είπε ότι έχει ετοιμαστεί σχετική μελέτη για να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες, όπως είναι οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε η Αστυνομία να μπορεί να απασχολείται κυρίως με αστυνομικά καθήκοντα.

Είπε επίσης έγινε συζήτηση και για το θέμα των προαγωγών στην Αστυνομία, “όπου η διαδικασία θα αρχίσει τον προσεχή Σεπτέμβρη με τη σύσταση της επιτροπής για την υποβολή έκθεσης για την πλήρωση των θέσεων των Βοηθών Αρχηγών και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η διαδικασία, όπως προνοείται στους κανονισμούς, για την πλήρωση των υπόλοιπων κενών θέσεων που έχουν αποδεσμευτεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”, κατέληξε.