Με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες βάλλουν κατά των μεταναστών οι αρχές της ΠΓΔΜ

Áðü ôá åðåéóüäéá ðïõ óçìåéþèçêáí Ýîù áðü ôéò åãêáôáóôÜóåéò ôïõ ðñþçí åñãïóôáóßïõ ôçò ÐåéñáúêÞò - ÐáôñáúêÞò, óôçí ÐÜôñá, üôáí ïìÜäá äéáäçëùôþí ðïõ áíÜìåóÜ ôïõò õðÞñ÷áí êáé áêñïäåîéÜ óôïé÷åßá åðé÷åßñçóå íá åéóâÜëëåé óôï êôßñéï, üðïõ äéáìÝíïõí ìåôáíÜóôåò, Ôñßôç 22 ÌáÀïõ 2012. Õðåíèõìßæåôáé üôé êÜôïéêïé ôùí íüôéùí óõíïéêéþí ôçò ÐÜôñáò, ðïõ âñßóêïíôáé êïíôÜ óôï íÝï ëéìÜíé, ðñáãìáôïðïßçóáí íùñßôåñá óõãêÝíôñùóç äéáìáñôõñßáò, ìå áöïñìÞ ôïí èáíÜóéìï ôñáõìáôéóìü 30÷ñïíïõ áðü ôñåéò Áöãáíïýò êáé ðáñÜëëçëá æçôïýóáí ôçí áðïìÜêñõíóç ôùí ìåôáíáóôþí áðü ôçí ðåñéï÷Þ ôïõò. ÁÐÅ ÌÐÅ/ÁÐÅ ÌÐÅ/ÃÉÙÔÁ ÊÏÑÌÐÁÊÇ

Με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επιχειρούν να διαλύσουν τα πλήθη των μεταναστών.

Χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και των τζιχαντιστών. Η αστυνομία αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ εναντίον τους πίσω από τα κλειστά σύνορα, προκειμένου να τους απωθήσει.

Σκοπός των μεταναστών και των προσφύγων είναι να φτάσουν μέσω του συνοριακού περάσματος της Ειδωμένης στο σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, από εκεί στη Σερβία κι έπειτα να διαμοιραστούν στην Ευρώπη.

Μη μπορώντας να αντέξει την ημερήσια ροή των τουλάχιστον 1.500 μεταναστών, η ΠΓΔΜ κήρυξε τη μεθόριο της σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η κίνηση αυτή ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οικογένειες και παιδιά, να περάσουν τη νύχτα τους στην ύπαιθρο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι τα σύνορα παραμένουν ανοικτά, αλλά η παράνομη είσοδος στη ΠΓΔΜ θα μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό.

Το Euronews μετέδωσε νωρίτερα ότι οι αρχές των Σκοπίων επιτρέπουν σταδιακά τη διέλευση σε ολιγομελείς ομάδες, κυρίως οικογένειες.

Όσοι τα καταφέρνουν, κατευθύνονται στο σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, επιβιβάζονται στα τρένα και ταξιδεύουν ως τα σύνορα με τη Σερβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική αστυνομία, θα επιτραπεί η είσοδος σε περίπου 300 άτομα γυναίκες και παιδιά και από τις 5 το πρωί, ανά δίωρο, θα φεύγουν περίπου 300 άτομα.

Από την Ελλάδα και το συνοριακό πέρασμα της Ειδομένης οι πρόσφυγες κατευθύνονται στα Σκόπια. Στόχος τους να διασχίσουν τα Βαλκάνια και να φτάσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Νωρίτερα, στα σύνορα επικράτησε ένταση. Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας των Σκοπίων επιχείρησαν να αναχαιτίσουν τα πλήθη των μεταναστών, που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα.

Μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν φροντίδα στους πρόσφυγες που τραυματίστηκαν.

Οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην περιοχή παρείχαν βοήθεια σε 125 άτομα, μεταξύ των οποίων και 16 γυναίκες που κυοφορούν.

Υπό καταρρακτώδη βροχή, με τη λάσπη και τα σκουπίδια να τους “πνίγουν”, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν καρτερικά μπροστά από το συρματόπλεγμα και τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ που είναι παρατεταγμένοι κατά μήκος των συνόρων, περιμένοντας ένα τους νεύμα προκειμένου να περάσουν τη μεθόριο. Κρατώντας απλωμένα πανιά πάνω από τα κεφάλια τους και αυτοσχέδιες ομπρέλες προκειμένου να προστατευτούν από τη βροχή, γυναίκες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά και άνδρες κάθε ηλικίας εκλιπαρούν τους αστυνομικούς να τους επιτρέψουν την είσοδο στο έδαφος της ΠΓΔΜ.
Την ίδια ώρα, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στα γκισέ προκειμένου να εξασφαλίσουν, αντί του ποσού των δέκα ευρώ, το πολυπόθητο εισιτήριο προς τον επόμενο σταθμό: το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία. Κι από εκεί, να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς κάποια χώρα της κεντρικής ή δυτικής Ευρώπης. Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστό πότε οι αστυνομικοί θα επιτρέψουν εκ νέου τη διέλευση στους πρόσφυγες, ενώ όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ,από από τις 8:00 χθες το βράδυ μέχρι τις 8:00 το πρωί, εκδόθηκαν 826 άδειες τριήμερης παραμονής στη χώρα. Απ` αυτές, οι 163 αφορούν παιδιά και οι 25 ασυνόδευτους ανήλικους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παρατηρητών, από  το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το Σάββατο έχουν περάσει τα σύνορα πάνω από 1.000 άτομα καθώς αρκετοί είναι αυτοί που εισέρχονται στο έδαφος της ΠΓΔΜ από παράπλευρα μονοπάτια, όπου δεν υπάρχει αστυνομική επιτήρηση.