Φρίκη προκαλεί βίντεο με βάναυσο ξυλοδαρμό κρατούμενου από αστυνομικούς

 

Φρίκη και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει βίντεο στο οποίο εμφανίζεται άγριος ξυλοδαρμός κρατούμενου από δύο μέλη της αστυνομίας στα  κρατητήρια της Πόλης Χρυσοχούς.ksilodarmos34

Στο βίντεο διάρκειας 10 λεπτών φαίνονται τα μέλη της αστυνομίας να μπαίνουν σε κρατητήριο όπου κρατείται πρόσωπο, το οποίο οδηγήθηκε στον αστυνομικό σταθμό σύμφωνα με τα στοιχεία, λόγω μέθης. Ο αστυνομικός φαίνεται να χτυπάει με το ρόπαλο του και με ανελέητο μένος τον κρατούμενο ο οποίος τελικά σωριάζεται στο έδαφος αιμόφυρτος. Ο συνάδελφος του μαινόμενου αστυνομικού, όπως φαίνεται και στο βίντεο, εμφανίζεται ως παρατρητής  που φυλάει τσίλιες, ενώ στη συνέχεια όταν πλέον το θύμα δεν αντιδρά, ο αστυνομικός που χτυπούσε τον κρατούμενο φαίνεται να προσπαθεί να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο. Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας των κρατητηρίων και μάλιστα κατατέθηκε ως τεκμήριο ενώπιον του δικαστηρίου κατά τη διαδικασία όπου κατηγορούμενος ήταν ο κρατούμενος.

Το περιστατικό φαίνεται να συνέβη πριν από ένα χρόνο ωστόσο η μόνη ποινή που επιβλήθηκε ήταν ουσιαστικά στο θύμα και όχι σε αυτούς που τον κτυπούσαν βάναυσα.

Το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου του 2014 διαδραματίστηκαν όλα και μόλις χθες ο το Κακουργιοδικείο επέβαλε ουσιαστικά στο θύμα, ποινή φυλάκισης με αναστολή. Αυτό που γεννά ερωτήματα είναι το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές του ξυλοδαρμού, τα δύο μέλη δηλαδή της Κυπριακής Αστυνομίας, δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα αλλά ούτε διατάχθηκε εναντίον τους ποινική έρευνα. CNA_Mf9c89d4c7e2e4658a349f0a52853a0fc

Ότι και να προηγήθηκε πάντως του ξυλοδαρμού, δεν δικαιολογεί τη συμπεριφορά των αστυνομικών και το απίστευτο μένος αυτού που χτυπάει ανελέητα με το ρόπαλο τον κρατούμενο, ο οποίος δεν μπορεί να αντιδράσει και εξακολουθεί να δέχεται επίθεση ακόμη και όταν πλέον βρίσκεται στο έδαφος ενδεχομένως και λιπόθυμος.
Από τις πληροφορίες που διαρρέουν πάντως, φαίνεται ότι είχε προηγηθεί επεισόδιο με τον κρατούμενο και άλλα μέλη της δύναμης καθώς φέρεται να επιτέθηκε σε αστυνομικό με μικρό σουγιά μετά από πάλη και αφού χτυπήθηκε με χειροπέδες. Οι δύο αστυνομικοί που καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας ήταν μέλη της άμεσης επέμβασης τα οποία κλήθηκαν ως ενίσχυση.

Η υπόθεση διερευνήθηκε από την αρμόδια Αρχή

Η καταγγελία πάντως διερευνήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης παραπόνων κατά της αστυνομίας.

Η αρχή απέστειλε τα συμπεράσματα της έρευνας της στη Νομική Υπηρεσία, η οποία, έδωσε οδηγίες στην Αρχή όπως προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των δύο μελών της δύναμης.

Ενοχλήθηκε ο Ιωνάς και τα έβαλε  με την  Αρχή

Στο μεταξύ, ενοχλημένος από την διαρροή του βίντεο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάει τα έβαλε με την Αρχή αφήνοντας αιχμές εναντίον της .

Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου αναφορικά με βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, το οποίο απεικονίζει ξυλοδαρμό πολίτη σε αστυνομικά κρατητήρια της Πόλης Χρυσοχούς, διευκρινίζεται ότι “πρόκειται για ένα καταδικαστέο, θλιβερό περιστατικό που έχει επισυμβεί το Φεβρουάριο του 2014, το οποίο διερευνήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας μετά από καταγγελία που έγινε από το δικηγόρο του παραπονούμενου”.

Η έρευνα, αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, έγινε από ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή που διορίστηκε από το Γενικό Εισαγγελέα, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα με την αποστολή του φακέλου στο Γενικό Εισαγγελέα.

“Ο Γενικός Εισαγγελέας, παρά το ότι ο ανακριτής δεν διαπίστωσε τη διάπραξη ποινικού αδικήματος, έδωσε οδηγίες στην Αρχή όπως οι δυο αστυνομικοί που εμπλέκονται κατηγορηθούν από την Αρχή για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, για κατάχρηση εξουσίας και για βασανιστήρια. Σύμφωνα με τη Νομοθεσία που διέπει τις αρμοδιότητες της Αρχής, όταν μια υπόθεση διερευνάται από την Αρχή, η Αστυνομία δεν μπορεί να λάβει οποιαδήποτε μέτρα, περιλαμβανομένης και της άσκησης πειθαρχικής έρευνας εναντίον των Αστυνομικών που ερευνούνται”, σημειώνει.

Η Αστυνομία, αναφέρει ο κ. Ιωνάς στη γραπτή δήλωση του, θα θέσει τους δυο αστυνομικούς σε διαθεσιμότητα αμέσως μετά που θα κατηγορηθούν από την Αρχή. “Αναμένει να αποσταλεί ο σχετικός φάκελος για να προχωρήσει στη διερεύνηση πειθαρχικών αδικημάτων που σχετίζονται τόσο με τις πράξεις ή παραλείψεις των μελών της ΥΚΑΝ (τα οποία ανέκοψαν τον παραπονούμενο για έλεγχο), όσο και πειθαρχικά αδικήματα που προκύπτουν από την παραμονή και κράτηση του παραπονούμενου στα κρατητήρια, όπως οι ισχυρισμοί του ότι δεν του επιτράπηκε να μιλήσει με δικηγόρο ή και η παραπομπή του στο Νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις, αλλά και κατά πόσον οι Αστυνομικοί που υπηρετούσαν στο Σταθμό γνώριζαν οτιδήποτε αναφορικά με το περιστατικό του βάναυσου ξυλοδαρμού”, προσθέτει.

Είναι λυπηρό, σημειώνει ο Υπουργός, το γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση αναφορικά με τη διερεύνηση του περιστατικού από την Ανεξάρτητη Αρχή και αυτού του είδους τα περιστατικά πρέπει να διερευνώνται τάχιστα.

“Τέτοια περιστατικά δεν περιποιούν τιμή για τον πολιτισμό μας και προσβάλλουν την ίδια την κοινωνία και την Αστυνομία. Προσβάλλουν ταυτόχρονα τους χιλιάδες αστυνομικούς που ενσυνείδητα ασκούν καθημερινά τα καθήκοντά τους και προκαλούν ντροπή σε όλους μας. Βεβαίως τέτοια περιστατικά κατάχρησης εξουσίας με βάση τη διακηρυγμένη πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της ηγεσίας της Αστυνομίας που έχουν ως αρχή την ένδειξη μηδενικής ανοχής δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα και ούτε έχουν θέση στην Αστυνομία. Τέτοια μέλη όχι μόνο δεν έχουν χώρο στο Σώμα της Αστυνομίας αλλά ούτε και η Αστυνομία τα χρειάζεται στην επιτέλεση του έργου της”, καταλήγει.
Πάλιν το ανέκδοτο της μηδενικής ανοχής

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου πιπιλίζει εκ νέου την καρμέλα περι μηδενικής ανοχής σε κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας από μέλη της Αστυνομίας , ενώ προσθέτει ότι «όσοι λειτουργούν εκτός Νόμου και εκτός των όσων θέλουμε να πρεσβεύει η Κυπριακή Αστυνομία σήμερα δεν έχουν θέση στις τάξεις της».

ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Σε γραπτή δήλωσή του, με αφορμή βίντεο που παρουσιάζει αστυνομικούς να εμπλέκονται σε ξυλοδαρμό πολίτη, στα αστυνομικά κρατητήρια της Πόλης Χρυσοχούς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας αναφέρει ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε αναφορά, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση διερευνάται από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Κάτι τέτοιο δυνατό, συμπληρώνει, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην έρευνα ή σε μια ενδεχόμενη μελλοντική δικαστική διαδικασία.

«Εκείνο που θέλω να δηλώσω κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό είναι ότι η αστυνομική βία, η οποία ασκείται εκτός των πλαισίων του νόμου, αποτελεί τη χείριστη μορφή κατάχρησης εξουσίας. Τέτοια μορφή κατάχρησης εξουσίας προκαλεί οργή και αγανάκτηση, αλλά ταυτόχρονα και ντροπή» καθώς «μας παίρνει ως σώμα πολλά χρόνια πίσω», αναφέρει ο κ. Ζαχαρίου.

Συνεχίζει, λέγοντας ότι τέτοιες μορφές κατάχρησης εξουσίας αδικούν πρώτιστα τον πολίτη τον οποίο η Αστυνομία έχει καθήκον να υπηρετεί, «αδικούν όμως και τις εκατοντάδες των μελών μας που νυχθημερόν εργάζονται με αυταπάρνηση και με κίνδυνο πολλές φορές της ζωής τους για τη διαφύλαξη και προστασία της ζωής και της περιουσίας του πολίτη».

«Όπως δήλωσα από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου αλλά και κατ` επανάληψη, θα επιδεικνύεται και διαβεβαιώ ότι επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας από μέλη της Αστυνομίας», κατέληξε ο κ. Ζαχαρίου.

Η ΕΔΕΚ καταδικάζει

Με ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ  καταδίκασε το περιστατικό  σημειώνοντας πως « η εικόνα με τον άγριο ξυλοδαρμό κρατουμένου στα αστυνομικά κρατητήρια της Πόλης Χρυσοχούς μιλά από μόνη της και προκαλεί αηδία και φρίκη.Πέρασαν 18 μήνες από το περιστατικό και οι ένστολοι βασανιστές όχι μόνο δεν έχουν προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης αλλά υπηρετούν ακόμη στην Αστυνομία.
Εύλογα διερωτάται κανείς, εάν δεν υπήρχε αυτό το βίντεο-ντοκουμέντο ποια θα ήταν η τύχη της καταγγελία του βασανισμού ενός Κύπριου πολίτη από αστυνομικούς;
Όπου υπάρχει εξουσία πρέπει επιτέλους να υπάρχει αυστηρός έλεγχος της άσκησης της.
Λιγότερα λόγια, περισσότερες πράξεις ενάντια σε κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας» υποδεικνύει η ΕΔΕΚ.