Η Τουρκία “οδεύει τάχιστα” προς νέες εκλογές έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο ισλαμοσυντηρητικός Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .
“Οδεύουμε τάχιστα προς τις εκλογές”, είπε σε συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με αιρετούς αξιωματούχους, η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Το πολιτικό αδιέξοδο, συνέχισε ο Ερντογάν, θα αρθεί μόνο με την προσφυγή στη “βούληση του λαού”. “Λόγω της αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση με τη βούληση του λαού”, σημείωσε.
“Υπάρχει στην Τουρκία ένα πρόβλημα με το σχηματισμό κυβέρνησης” συμπέρανε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας που υπαινίχθηκε ότι δεν θα δώσει στον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
“Δεν έχω χρόνο για χάσιμο με εκείνους που δεν γνωρίζουν ούτε καν τη διεύθυνση του Μπεστέπε”, της συνοικίας της Αγκυρας όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο. Ελλείψει κυβέρνησης πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 23ης Αυγούστου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να κηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές, το φθινόπωρο. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, “το CHP αναμένει να λάβει μία εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες που βρίσκονται σε ισχύ” απάντησε στον επικεφαλής του τουρκικού κράτους ο εκπρόσωπος τύπου του CHP, Χαλούκ Κοτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εάν ο Πρόεδρος δεν το πράξει αυτό, θα πρόκειται για ένα “πραξικόπημα” δήλωσε.
Εν αναμονή της εντολής, “δεν τίθεται θέμα” για τους σοσιαλδημοκράτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου και υπογράμμισε ότι είναι “αδιανόητο” το CHP να συμμετάσχει σε μία βραχυπρόθεσμη, υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση και οι επικριτές του Ερντογάν υποψιάζονται ότι εκείνος παίζει το χαρτί του φόβου και της αστάθειας με στόχο να πετύχει τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, με την ελπίδα ότι το κυβερνών κόμμα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα καταφέρει να συγκεντρώσει εκ νέου την αυτοδυναμία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Σύμφωνα με αναλυτές, μια νέα προσφυγή στις κάλπες ενέχει κινδύνους για το AKP.
“Είναι ριψοκίνδυνο διότι το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να χάσει λίγες περισσότερες ψήφους” εκτιμά ο Ζιγιά Μεράλ, διευθυντής της ομάδας προβληματισμού, του Κέντρου Ερευνών για τη Θρησκεία και τις Παγκόσμιες Υποθέσεις, που εδρεύει στο Λονδίνο. Σε αυτό το πλαίσιο της πολιτικής κρίσης, η Τουρκία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων ανταρτών του PKK και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Μετά τις επιθέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και τα αντίποινα που εξαπέλυσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να τερματιστεί μια εκεχειρία διάρκειας τριών ετών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει πλέον μια εθνικιστικού περιεχομένου ρητορική. Σε αυτό το κλίμα, σήμερα ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η Τουρκία δεν θα ξεχάσει ποτέ τη θυσία των μαρτύρων μας”, των δεκάδων στρατιωτών και αστυνομικών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες μετά τα τέλη Ιουλίου.