Νέα διαμάχη για το χαλούμι με τη Βρετανία να διεκδικεί την πατέντα

Την αντίδραση Βρετανών παραγωγών προκαλεί η προώθηση της διαδικασίας κατοχύρωσης του χαλουμιού ως κυπριακού τυριού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).xaloumi-bbc-680_293437_9345R1

Μιλώντας στο περιοδικό The Grocer, που δημοσιεύει νέα γύρω από τη βρετανική αγροτική παραγωγή, ενδιαφερόμενοι τυροκόμοι της Βρετανίας δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την παραγωγή τυριού το οποίο ονομάζουν χαλούμι. Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για το χαλούμι εκτός Κύπρου.

Η Ραζάν Αλσούς, ιδρύτρια της τυροκομικής εταιρείας Yorkshire Dama Cheese στη βορειοανατολική Αγγλία, λέει ότι θα αμφισβητήσει νομικά την κατοχύρωση του χαλουμιού ως τυριού που μπορεί να παρασκευάζεται μόνο στην Κύπρο.

Η ίδια υποστηρίζει ότι το χαλούμι ήταν αρχικά τυρί που παρασκευαζόταν από Βεδουίνους της Μέσης Ανατολής, σε χώρες όπως το Ιράκ, ο Λίβανος και η Συρία πριν η παραγωγή του εξαπλωθεί στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

Η κα Αλσούς σημειώνει εξάλλου ότι η απονομή κυπριακού ΠΟΠ στο χαλούμι θα αποτελέσει πλήγμα για τους ήδη υπό πίεση Βρετανούς γαλακτοπαραγωγούς.

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Συνδέσμου Προστατευόμενων Ονομασιών Τροφίμων Δρ Μάθιου Ο’Κάλαχαν εκτιμά ότι οι περισσότεροι παραγωγοί χαλουμιού στη Βρετανία θα αμφισβητήσουν την κίνηση για απονομή ΠΟΠ στο κυπριακό τυρί, προειδοποιώντας πως οι ανάλογες προσφυγές θα μπορούσαν να υποβληθούν και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι το αρμόδιο βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων έχει ζητήσει από τους τυροκόμους της χώρας να υποβάλουν έως το Σεπτέμβριο ενδεχόμενες ενστάσεις ως προς την ευρωπαϊκή διαδικασία κατοχύρωσης του κυπριακού χαλουμιού.

Ένας άλλος τυροκόμος, ο Μαρκ Χάρντι από την εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων High Weald Dairy στη νότια κομητεία του Σάσεξ, λέει επίσης ότι η επιχείρησή του θα υποστεί πλήγμα αν ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κυπριακό χαλούμι.

Όπως προσθέτει όμως μιλώντας στο The Grocer, ο ίδιος θα συνεχίσει ανεξαρτήτως εξελίξεων να παράγει χαλούμι, ακόμα και αν υποχρεωθεί να το πουλά με διαφορετικό όνομα. «Ελπίζω ότι οι πελάτες μας θα ξέρουν περί τίνος τυριού πρόκειται», δηλώνει ο Βρετανός γαλακτοκόμος.

Η βρετανική Mirror, υπό τον τίτλο “Οι Βρετανοί τυροπαραγωγοί θα πολεμήσουν τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει την παραγωγή χαλουμιού εκτός Κύπρου”, αναφέρεται εκτενώς στο θέμα, και σε έρευνα που δημοσιεύει, υποστηρίζει πως η Βρετανία είναι δεύτερη σε κατανάλωση χαλουμιού χώρα στην Ευρώπη, αλλά εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες χαλουμιού που καταναλώνει.

Οι εταιρείες που παράγουν τυρί, δεν είναι κατά βάση βρετανικές, έχουν Κύπριους, Τούρκους, ακόμα και Σύρους μετανάστες ως ιδιοκτήτες, που όπως ισχυρίζονται, παρασκευάζουν χαλούμι από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, χωρίς την πρόσμιξη αγελαδινού, όπως είναι η συνταγή για την παρασκευή του χαλουμιού.

Αναμενόμενες οι ενστάσεις λέει ο Υπ. Γεωργίας

Ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης σε δηλώσεις του  εξήγησε πως, οι ενστάσεις είναι αναμενόμενες, αφού, μπήκαμε σε περίοδο ενστάσεων και δικαιούται το οποιοδήποτε κράτος που έχει έννομο συμφέρον να υποβάλει ένσταση. Εάν δηλαδή, ένα κράτος έχει κάποιους παραγωγούς, όπως τώρα στην Αγγλία, δικαιούνται να υποβάλουν στην αρμόδια αρχή της χώρας τους, για να υποβάλουν ένσταση.

Καμία ανησυχία δεν δημιουργούν στο Υπουργείο Γεωργίας αυτές οι ενστάσεις σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, ο οποίος όμως μας είπε, το μόνο που προκαλούν είναι πιθανόν κάποια καθυστέρηση στη διαδικασία της κατοχύρωσης. “Δεν μου δημιουργούν” ανέφερε ο Υπουργός, “κάποια ανησυχία, διότι από τη στιγμή που η Επιτροπή Γεωργίας, επέλεξε να δημοσιεύσει το φάκελο στην επίσημη εφημερίδα, της ΕΕ, σημαίνει ότι πείστηκε πως το χαλούμι είναι κυπριακό παραδοσιακό προϊόν. Εάν δεν είχε πειστεί, θα μας είχε ζητήσει, περισσότερα στοιχεία, και αν δεν επείθετο θα είχε απορρίψει την αίτηση”. “Εμείς” επισήμανε ο κ. Κουγιάλης, “στείλαμε ένα άρτιο φάκελο, πλήρως στοιχειοθετημένο με όλα τα αποδεικτικά ότι το χαλούμι είναι παραδοσιακό κυπριακό προϊόν”.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των ενστάσεων, αυτή σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, θα διαρκέσει μέχρι τις 28 του Οκτώβρη. Μέχρι τότε, οποιοδήποτε κράτος, μπορεί να υποβάλει ένσταση.

Στη συνέχεια η επιτροπή, μπορεί αυτόματα να απορρίψει ή να αποδεχθεί την ένσταση, και να ζητήσει διευκρινήσεις από την Κύπρο.

Τέλος ο Υπουργός Γεωργίας, στις 7 Σεπτεμβρίου, θα έχει συνάντηση με τη Βρετανίδα ομόλογό του, όπου και θα συζητηθεί το θέμα.

Μεγάλη ζήτηση σε Βρετανία  και Σουηδία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ  του BBC μπορεί μέχρι πρότινος οι Βρετανοί να μην είχαν ιδέα τι εστί… χαλούμι, όμως τον τελευταίο χρόνο η ζήτηση του εν λόγω τυριού στην Μεγάλη Βρετανία έχει ανέβει εντυπωσιακά. Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC το κυπριακό «τυρί που τρίζει», αποτελεί το βασικό τυρί για ένα τέλειο βρετανικό μπάρμπεκιου.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό λιανικών πωλήσεων Kantar Worldpanel, τον προηγούμενο χρόνο οι πωλήσεις του συγκεκριμένου τυριού αυξήθηκαν κατά 35%, ενώ η αλυσίδα υπεραγορών Tesco ανακοίνωσε ότι διπλασιάστηκε η ζήτηση από τους πελάτες της. Αυτή τη στιγμή, η Βρετανία καταναλώνει το κυπριακό τυρί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με τη Σουηδία να έρχεται δεύτερη. Όπως δηλώνει στο BBC News ο Αντώνης Ευαγγέλου, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Λεμονιά του Λονδίνου το οποίο πουλά τουλάχιστον 60 κιλά χαλούμι κάθε εβδομάδα: «Μπορείτε να κάνετε τόσα πολλά πράγματα με αυτό. Τα καταστήματα delicatessen πωλούν το προϊόν από το 1958, ωστόσο είναι λίγος καιρός που έχει γίνει τόσο δημοφιλές. Έχει μια μοναδική γεύση. Δεν μπορεί να το συγκρίνουμε με οποιοδήποτε άλλο τυρί. Είναι απλά μοναδικό». Παράλληλα, το ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι oι Ελληνοκύπριοι παραγωγοί αγωνίζονται για να κατοχυρωθεί το Χαλούμι ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο αυτή η προσπάθεια ναυάγησε, καθώς οι παραγωγοί διαφώνησαν σχετικά με τον τύπο και την αναλογία που γάλακτος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του προϊόντος.