Κομήτης μαζί με το ρομπότ Φίλαι πλησιάζει την Πέμπτη τον Ηλιο

Παρέα για πρώτη φορά με ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα στο έδαφός του ο κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko πλησιάζει αυτές τις ημέρες τον Ήλιο μας για ένα ραντεβού που θεωρείται αποκορύφωμα της λεγόμενης αποστολής Ροζέτα, η οποία ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια ψάχνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα για την προέλευση της ζωής στη Γη.CNA_Maa5fd162969c40bd98afeac0acdf66bb

Πρόκειται για την πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας κατά την οποία γήινο κατασκεύασμα προσεδαφίστηκε σε κομήτη αλλά και την πρώτη αποστολή, η οποία φιλοδοξεί να απαντήσει σε μεγάλα κοσμογονικά και υπαρξιακά ερωτήματα. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορική αποστολή στην ίδια κλάση με την προσεδάφιση του πρώτου σκάφους στον Άρη και του πρώτου ανθρώπου στη Σελήνη.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, ο κομήτης, μαζί με το ρομπότ Φίλαι που βρίσκεται από το Νοέμβριο του 2014 στο έδαφός του, θα φθάσει την Πέμπτη στο πλησιέστερο σημείο του προς τον Ήλιο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η θερμότητα του περιηλίου θα προκαλέσει μεγαλύτερη εκτόξευση πάγου από τον κομήτη, διασπείροντας στο σύμπαν σωματίδια τα οποία έχουν εγκλωβιστεί στον κομήτη από τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος πριν δηλαδή 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Τον κομήτη `κυνηγά` και το σκάφος Ροζέτα – το μητρικό διαστημόπλοιο του ρομπότ Φίλαι – ΄το οποίο θα είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να στείλει στη Γη πληροφορίες από τα σωματίδια πάγου του κομήτη που θεωρούνται άκρως σημαντικά για την επιτυχία της αποστολής.

“Αυτή θα είναι η πιο συναρπαστική στιγμή της μακρόχρονης αποστολής της Ροζέτας. Είναι η στιγμή που αναμέναμε για να πάρουμε υλικό και να το αναλύσουμε,” είπε ο αξιωματούχος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος Mark McCaughrean, λέγοντας ότι οι επιστήμονες ψάχνουν για σπάνια είδη οργανικών μορίων.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ο κομήτης θα φθάσει στο πλησιέστερο σημείο του προς τον Ήλιο, στα περίπου 186 εκατ. χιλιόμετρα και μετά θα απομακρυνθεί για να συνεχίσει την τροχιά του μέχρι να μας επισκεφθεί ξανά σε περίπου έξι χρόνια.

Δυστυχώς όμως το σκάφος Φίλαι που βρίσκεται πάνω στον κομήτη σίγησε στις 9 Ιουλίου και από τότε δεν έστειλε κανένα σήμα. Ωστόσο, το μητρικό Ροζέτα θα είναι σε θέση να συλλέξει τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Ο κομήτης ταξιδεύει με ταχύτητα 34.17 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός ανέφερε ότι το νερό όπως και η ζωή στη Γη πιστεύεται ότι προήλθε από τους κομήτες και ως εκ τούτου η αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί θα προσπαθήσει να απαντήσει μεγάλα κοσμογονικά και υπαρξιακά ερωτήματα.

“Θα προσπαθήσει να απαντήσει ερωτήματα όπως από πού προερχόμαστε; Από πού προέρχεται αυτό το ηλιακό σύστημα που ζούμε; Πώς φτιάχτηκε το ηλιακό μας σύστημα; Από πού προέρχεται το νερό στον πλανήτη μας;” είπε.

Η λεγόμενη “θεωρία της πανσπερμίας”, η οποία αναφέρει ότι η ζωή προήλθε από στοιχεία που μετέφεραν στη Γη ουράνια σώματα όπως οι κομήτες, έχει τις ρίζες της στον Έλληνα φιλόσοφο του 5ου αιώνα πΧ Αναξαγόρα.

Η αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko με την προσεδάφιση του σκάφους “Φιλαί” θέλει να απαντήσει ακριβώς σε αυτό το ερώτημα, εάν δηλαδή η ζωή στον πλανήτη μας προήλθε από έναν `πατέρα – κομήτη`.
Η οδύσσεια της Ροζέτας ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, όταν το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε στις 2 Μαρτίου 2004 από τη διαστημική βάση στη Γαλλική Γουϊάνα. Στα δέκα αυτά χρόνια το σκάφος διένυσε 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα για να πλησιάσει τον κομήτη. Το Νοέμβριο του 2014 αποκολλήθηκε από το μητρικό Ροζέτα το σκάφος Φίλαι, το οποίο ωστόσο προσεδαφίστηκε ανώμαλα και παρουσίασε προβλήματα επικοινωνίας. Παρά τα προβλήματα, η αποστολή συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί το 2016.

Οι κομήτες αποτελούνται από τον πυρήνα, ο οποίος είναι το λαμπρότερο τμήμα του και έχει όψη αστέρος, την κόμη, η οποία έχει νεφελώδη όψη και περιβάλλει τον πυρήνα, και την ουρά, η οποία και αποτελεί επιμήκη προέκταση της κόμης.

Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα τεράστιων διαστάσεων. Μόνο η κεφαλή τους έχει συνήθως το μέγεθος της Γης ή είναι κατά 10 φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Όταν οι κομήτες φαίνονται με γυμνό οφθαλμό, έχουν συνήθως μήκος ουράς από 10 εκατομμύρια χιλιόμετρα και άνω.

Περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο μας και αποτελούν μέρος του ηλιακού μας συστήματος.