Προστατευτείτε από τον καρκίνο-συμβουλές ΠΟΥ

Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε ένα νέο κώδικα, ο οποίος περιλαμβάνει συστάσεις για την προστασία από τον καρκίνο.

Ο νέος «Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου» καταρτίστηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο, έναν ερευνητικό φορέα με έδρα τη Λυών που υπάγεται στον ΠΟΥ.karkinos-650-800x547

Όπως διαβάζουμε στο onmed.gr, σύμφωνα με τον Γιοακίμ Σούτζ, μέλος της συντακτικής ομάδας, ο κώδικας συγκεντρώνει περισσότερα από 10 χρόνια συλλογής επιστημονικών δεδομένων, ενώ πλέον περιλαμβάνει και άλλους παράγοντες που δεν υπήρχαν στην τελευταία ενημέρωση του κώδικα το 2003.

Όπως θα διαπιστώσετε, ορισμένες από τις συστάσεις δεν είναι αναμενόμενες και προφανείς…

Αναλυτικά ο Ευρωπαϊκός Κώδικας συστήνει:

Διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Βάλτε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή ζωή. Περιορίστε το χρόνο που μένετε καθιστός.

Ακολουθήστε υγιή διατροφή με δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα. Περιορίστε τα τρόφιμα με μεγάλες ποσότητες λίπους ή ζάχαρης, αποφύγετε τα σακχαρούχα ποτά. Αποφύγετε το επεξεργασμένο κρέας όπως τα αλλαντικά. Περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα με πολύ αλάτι.

Αν πίνετε αλκοολούχα ποτά οποιουδήποτε είδους, μειώστε την κατανάλωση. Η πλήρης αποφυγή του αλκοόλ είναι καλύτερη για την πρόληψη του καρκίνου.

Αποφύγετε τον υπερβολικό ήλιο, ειδικά για τα παιδιά. Χρησιμοποιείστε αντηλιακό. Μην χρησιμοποιείτε σολάριουμ.

Στον εργασιακό χώρο, προστατευτείτε από καρκινογόνες ουσίες ακολουθώντας τις οδηγίες προστασίας και ασφάλειας.

Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι απαλλαγμένο από καπνό.

Ελέγξτε εάν εκτίθεστε σε ραδιενέργεια από υψηλά επίπεδα ραδιενεργού ραδονίου στο σπίτι σας. Λάβετε μέτρα για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα ραδονίου.

Για τις γυναίκες: Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου [του μαστού] για τις μητέρες. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων. Περιορίστε τη χρήση της.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά συμμετέχουν σε προγράμματα εμβολιασμού για την ηπατίτιδα Β στα νεογνά -η ηπατίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος- και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στα κορίτσια [ο HPV είναι η κυριότερη αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Λάβετε μέρος σε οργανωμένα προγράμματα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέως εντέρου, τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.