Μιλλιέτ:Σχέδιο λύσης του Κυπριακού τέλη του 2015 και δημοψήφισμα το 2016

Μέχρι το τέλος του έτους δεν θα είναι έκπληξη να ετοιμαστεί ένα νέο σχέδιο λύσης με τα σημεία που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, προσθέτοντας ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να υποβληθεί σε δημοψήφισμα το 2016.KATEXOMENATOYRKOS

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα πριν από το Μάιο του 2016, πρέπει αυτή η διαδικασία να ξεκαθαρίσει επειδή εκείνη την περίοδο είναι οι `βουλευτικές εκλογές της ε/κ πλευράς`, όπως αποκαλεί τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εφημερίδα αναφέρει πως αν ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μπει σε μια διαδικασία εκλογών, τότε θα δυσκολευτεί να καταλήξει σε συμβιβασμό στο Κυπριακό.

Η Μιλλιέτ επίσης αναφέρει πως η πιθανότητα να λυθεί το Κυπριακό μέχρι τέλος του έτους εξακολουθεί να ισχύει και επικαλείται χθεσινή δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δηλώνει: “Εγώ όταν αναφέρομαι σε λύση εντός μερικών μηνών εννοώ στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος με την ταχύτητα που υπάρχει τώρα”.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει κρίσιμη τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, σχολιάζοντας ότι είναι ορθή η άποψη ότι μετά το 2004 είναι η στιγμή που βρισκόμαστε πιο κοντά σε λύση του Κυπριακού.

Εξάλλου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, στο οποίο δημοσιεύονται οι χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, ο Μουσταφά Ακιντζί διέψευσε ότι οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν μεταξύ τους και θα ετοιμάσουν μία συμφωνία χωρίς να την υποβάλουν για δημοψήφισμα στο λαό.

Αλλαγές  στη «διοίκηση» των κατοχικών δυνάμεων 

Στο μεταξύ όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα ο  Τούρκος Υποστράτηγος των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων , Ιλίας Μποζκούρτ προήχθη σε Αντιστράτηγο και διορίσθηκε αρχηγός των “τ/κ ειρηνευτικών δυνάμεων”,

Σε Ταξίαρχο και “διοικητή” των “δυνάμεων ασφαλείας” ανελίχθη ο Ερχάν Ουζούν. Ο Ταξίαρχος Ερντίντς Κορκουτέρ, “αναπληρωτής διοικητής” των “δυνάμεων ασφαλείας”, θα παραμείνει στη θέση του για ακόμη ένα χρόνο καθώς η θητεία του παρατάθηκε για ισάξιο χρονικό διάστημα. Οι αλλαγές θα ισχύουν από τις 30 Αυγούστου.