Ακιντζί:Στο περιουσιακό ούτε χάρτες ούτε ποσοστώσεις έχουν συζητηθεί

Στο περιουσιακό, ούτε χάρτες, ούτε ποσοστώσεις, ούτε ακόμα το όνομα ενός χωριού έχουν συζητηθεί στις συνομιλίες, ωστόσο όταν έρθει η ώρα θα συζητηθούν, αλλά ακόμη δεν ήρθε, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης των “δημοσίων” υπαλλήλων (KAMU-SEN).ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι στο περιουσιακό είναι ακόμη στην αρχή του δρόμου και μίλησε για προσπάθεια παραπληροφόρησης σε αυτό το θέμα. Δεν θα γίνει ούτε ένα βήμα που θέτει τους Τ/κ σε κίνδυνο και θα τους σπρώξει να ζουν σε ένα περιβάλλον που δεν τους αξίζει, πρόσθεσε. Θέλω ο “λαός” να ζει ήρεμα, είπε.

Υπενθύμισε ότι διανύουμε τον τρίτο μήνα της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, λέγοντας: “οι πολίτες πιστεύουν ότι το Κυπριακό θα καταλήξει κάπου. Είμαι ευτυχής”.

Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και οι εξελίξεις γύρω από αυτό αφορούν το μέλλον μας, είπε σημειώνοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει για τις εξελίξεις την “κυβέρνηση” και τα “κοινοβουλευτικά” κόμματα ενώ την Τετάρτη, μεθαύριο, θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου. Ανέφερε επίσης ότι συζήτησε το θέμα με την Σιμπέλ Σιμπέρ και τον ερχόμενο μήνα θα ενημερώσει για το Κυπριακό και τους “βουλευτές”. Δίδει, είπε ο κ. Ακιντζί, σημασία στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού προς όφελος και των δύο πλευρών, δίδοντας έμφαση και στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου, όπου γίνεται αναφορά στις αρχές και κανόνες της ΕΕ, παρατηρώντας ότι “η αποδοχή των κανόνων της ΕΕ δεν σημαίνει πως εγκαταλείπεται η διζωνικότητα”.

Επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι αυτή είναι μια διαδικασία των ΗΕ. “Εκπρόσωπος της ΕΕ υπήρχε και το 2012. Διορίστηκε το ίδιο πρόσωπο. Θα συνεχιστεί η τεχνική και εξειδικευμένη ενημέρωση”.

Ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για προσπάθεια παραπληροφόρησης με φήμες ότι “Ακιντζί και Αναστασιάδης θα τα συμφωνήσουν και η ιστορία θα τελειώσει”, λέγοντας ότι ναι μεν στη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου αναφέρεται ότι είναι βασικό το να συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες, αλλά – σημείωσε – σε αυτό το θέμα την απόφαση θα λάβει ο λαός. Μέχρι τα δημοψηφίσματα θα δοθεί, συνέχισε, επαρκής χρόνος στον κόσμο και το θέμα θα συζητηθεί ενδελεχώς.

Τρία είναι τα σημαντικά θέματα για τους Τ/κ, ανέφερε, η ελευθερία, η ισότητα και η ασφάλεια και σε αυτά θα τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε ενώ συμπλήρωσε πως δεν μπορεί να είναι μια υγιής η συμφωνία που δεν θα πάρει την έγκριση του λαού. “Μπορούμε να βρούμε μια τέτοια λύση; Μπορούμε”.

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση στον ε/κ Τύπο ονομάτων χωριών που φέρονται να συζητήθηκαν στο τραπέζι και αναδημοσιεύθηκαν από τον τ/κ Τύπο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν συζητήθηκε ούτε χάρτης, ούτε ποσοστώσεις ούτε το όνομα ακόμη και ενός χωριού. “Θα συζητηθούν όταν έρθει η ώρα. Ακόμη δεν ήρθε”. Στόχος είναι, είπε, αυτά να συζητηθούν στο τέλος και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα σοβαρό επίπεδο.

Δίδει, συνέχισε, σημασία στο να πάρουν (οι Τ/κ) τη θέση τους στο διεθνές δίκαιο, να αρθούν τα άδικα “εμπάργκο” και να δουν τα σημεία που η άλλη πλευρά έχει δίκιο. “Μπροστά μας έχουμε ακόμη δρόμο”. Εκλέγηκε, ανέφερε, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τ/κ και γι` αυτό “να μην ανησυχεί κανείς. Στη λύση που θα βρεθεί θα προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα,αλλά θα σεβαστούμε τα δικαιώματα και της άλλης πλευράς. Η συμφωνία θα εγκριθεί και θα επικυρωθεί από το λαό. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να σας φέρουμε μέχρι εκεί”.

Ο πρόεδρος της KAMU-SEN, Μεχμέτ Οζκαρντάς, εξέφρασε τη στήριξη της συντεχνίας του στις διαπραγματεύσεις λέγοντας πως θέλει αυτές να ολοκληρωθούν με την επίτευξη μιας ομόσπονδης Κύπρου με πολιτείες – εταίρους. Κάποια δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο, συνέχισε, δημιούργησαν ερωτήματα στους πολίτες και αυτές τις ερωτήσεις απηύθυναν στον Μουσταφά Ακιντζί για θέματα όπως τις εγγυήσεις, τον εκπρόσωπο της ΕΕ στο τραπέζι των συνομιλιών, το δικαίωμα της καθαρής πλειοψηφίας, τον περιορισμό στην εγκατάσταση, το πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ και το περιουσιακό. Όπως είπε, για να μην γίνει εκμετάλλευση αυτών των θεμάτων και ο “λαός” πέσει θύμα παραπληροφόρησης, ο Τ/κ ηγέτης θα προβεί σε πειστικές εξηγήσεις.

Νωρίτερα ο κ. Ακιντζί είχε συνάντηση και με τη συντεχνία των συνταξιούχων “δημοτικών υπαλλήλων” (BES) όπου μίλησε για λάθος εντυπώσεις στον κόσμο από μη επαρκή ή διαστρεβλωμένη πληροφόρηση. Για την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών, ανέφερε, θα γίνουν κάποιες εργασίες το Σεπτέμβριο κάνοντας λόγο για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ώστε αυτή η σχέση να πάρει έναν πιο θεσμικό χαρακτήρα που θα είναι και επωφελής, όπως πιστεύει. Σίγουρα, πρόσθεσε, σε αυτή την προσπάθεια και η BES θα έχει θέση.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας, Ουλούς Αρπαλικλί, ανέφερε ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στη διαδικασία της λύσης.