ΣΥΡΙΖΑ:Εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή και συνέδριο τον Σεπτέμβρη

Τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προκειμένου να λυθούν «με διάλογο και συζήτηση» οι διαφορές μέσα στο κόμμα, ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.ÊÅÍÔÑÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ ÓÕÑÉÆÁ - ÔÓÉÐÑÁÓ ÁË

Επίσης, επειδή ορισμένα στελέχη της ΚΕ, που αριθμεί 201 μέλη, ζήτησαν να διακοπούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και το Συνέδριο, που πρέπει είπαν να συγκληθεί άμεσα, θα κρίνει εάν αυτές θα συνεχιστούν, ο Πρωθυπουργός, διαφωνώντας έντονα και μιλώντας για «παράλογο και ιδιότυπο δυισμό», αντιπρότεινε να γίνει εσωτερικό δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος επ’ αυτού του ερωτήματος, την ερχόμενη Κυριακή, «σε περίπτωση που υπάρχουν μέλη της Κ.Ε. που εξακολουθούν να θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει συντεταγμένα απόφαση πριν την επικύρωση της συμφωνίας για να εμποδιστεί αυτή η επικύρωση».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο αριστεροί, λιγότερο και περισσότερο επαναστάτες» και πως δημοκρατία σημαίνει και σεβασμός στις αποφάσεις των μελών του κόμματος, για αυτό και ζήτησε εσωτερικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή, για να εκφραστούν και αυτοί. Σε τέτοια περίπτωση, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της ΚΕ να συμφωνήσουν από τώρα σε ένα πράγμα: ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις.

«Στην πολιτική πολλές φορές δεν μπορείς να τα `χεις όλα», συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση μετά τον παγκόσμιο πόλεμο είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές επειδή θεωρούν ότι έπαψε να είναι αριστερή».

Η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης από φίλιες δυνάμεις, θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος, τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό, απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε πως επέλεξε το δρόμο του συμβιβασμού γιατί – όπως είπε – αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια καλύτερη εναλλακτική.

«Μπροστά μας είχαμε την επιλογή ενός δύσκολου συμβιβασμού ή την επιλογή μιας άτακτης χρεοκοπίας, που προφανώς δεν αποτελεί επιλογή κανενός μέσα σε αυτή την αίθουσα», ανέφερε και τόνισε ότι «μετά από σκληρή μάχη, αυτό το πλαίσιο συμφωνίας καταφέραμε να φέρουμε. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορούσε μια άλλη κυβέρνηση να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, δεν έχει παρά να το ισχυριστεί ανοιχτά».

«Αν επίσης κάποιοι νομίζουν ότι μια άλλη κυβέρνηση με έναν άλλο πρωθυπουργό μπορούσε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, επίσης μπορεί να το πει ακόμη και μέσα σε αυτή την αίθουσα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να καταθέσει πρόταση με την οποία θα ζητά να μην προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Η πληροφορία αυτή περιήλθε εις γνώση του Πρωθυπουργού, και για αυτό, όπως δήλωσε στενός κομματικός συνεργάτης του, και πρόλαβε καταθέτοντας πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυπριακή, ώστε να τεθεί στην κρίση όλων των μελών του κόμματος, και όχι μόνον εκείνων της ΚΕ, το καίριο αυτό ερώτημα.

 

Συνέντευξη ..«Στο Κόκκινο»

 

Χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος θα αναγκαστώ να πάω σε εκλογές, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενισχύοντας τα σενάρια για πιθανή προσφυγή στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και υπογραφεί η δανειακή σύμβαση με τους εταίρους.

Οι συλλογικές αποφάσεις μιας κυβερνητικής παράταξης πρέπει να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, ειδάλλως αυτοί πρέπει να παραδίδουν την έδρα τους και να φεύγουν, τόνισε ακόμα ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι σήμερα στον κομματικό ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο».

«Δεν μπορεί», πρόσθεσε, «να υπάρχει α λα καρτ κυβερνητική πλειοψηφία, μια φορά με τους μεν, μια φορά με τους δε», και τόνισε πως ένα κόμμα που ασκεί κυβερνητική εξουσία δεν μπορεί να λειτουργεί και στην κυβέρνηση με παράλληλα κέντρα εξουσίας, γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει και είναι αναποτελεσματικό.

«Όταν πάρεις απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο πρέπει να τον κυβερνήσεις. Τίθεται θέμα στοιχειώδους αποτελεσματικότητας. Θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, ειδάλλως οι βουλευτές που έχουν διαφορετική άποψη να παραδίδουν την έδρα τους στον επόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ένα κόμμα μπορεί να λειτουργεί πολυσυλλεκτικά όταν είναι στην αντιπολίτευση, όχι όμως όταν είναι στην εξουσία.

Παραδέχτηκε επίσης ο Πρωθυπουργός ότι «υπάρχει δίχως αμφιβολία διαφορά στρατηγικής» με αυτήν που εκπροσωπούν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν λειτουργεί ποτέ «με κουλτούρα αρχηγισμού», και ότι σέβεται «κάθε αντίθετη γνώμη».

Όμως, συμπλήρωσε, θεωρεί «σουρεαλιστικό να λες ότι εγώ καταψηφίζω προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά τη στηρίζω».

«Με εκπλήσσει», είπε, «η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, “να μην κλείσει μια τράπεζα”, μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι “δεν θα κλείσει”, είπαν ότι “εσύ μπορείς να ψηφίζεις” και “εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα».

Αναφερόμενους στους εντός της κυβέρνησής του διαφωνούντες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα περίμενε από αυτούς να εκφράσουν την διαφορετική τους άποψη και διαφωνία τους, αλλά ταυτόχρονα να στηρίξουν την κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει η συμφωνία, και μετά να ζητήσουν να συζητηθεί ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής του κόμματος.

«Έχουμε μια βόμβα στα χέρια και δεν υπάρχει στοιχειώδης ένδειξη συντροφικής αλληλεγγύης», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε τον φόβο ότι η στάση που τηρείται από μερίδα στελεχών οδηγεί σε αποφάσεις ρήξης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα ήταν ο τελευταίος που θα είχε λόγο να θέλει εκλογές αν υπήρχε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο.

Πρόσθεσε όμως ότι εάν δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές και πως «αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το κόμμα».

Αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα πορευτεί το κόμμα το αμέσως επόμενο διάστημα, με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την συμφωνία της 12ης Ιουλία στις Βρυξέλλες για νέο «Πρόγραμμα Διάσωσης» της Ελλάδος.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρότασή του είναι πως πρέπει επί των τελευταίων εξελίξεων να τοποθετηθούν και να δώσουν εξηγήσεις όλα τα μέλη του κόμματος.

«Οι απαντήσεις αυτές δεν πρέπει να δοθούν άρπα κόλλα, πρέπει να γίνει μια διαδικασία συγκροτημένη να πάει το κόμμα σε ένα έκτακτο συνέδριο, σύντομα αμέσως μετά το καλοκαίρι, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να γίνει το συνέδριο αρχές Σεπτέμβρη», πρόσθεσε.