Συγκρούσεις και παραιτήσεις στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ηλεκτρισμένο κλίμα διεξάγεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με σκληρές δηλώσεις από τα μέλη που έχουν λάβει το λόγο μετά τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, για τον Γιάνη Βαρουφάκη.newego_LARGE_t_1101_54542062_type12713
Στο ερώτημα αν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο αποτροπής της συμφωνίας, είπε ότι υπήρξε το σχέδιο Α’, το οποίο έχει περιγράψει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σχέδιο το οποίο αναφερόταν σε μονομερείς ενέργειες και χρηματοδότησή τους με στάση πληρωμών, με φορολογία του συσσωρευμένου πλούτου.
Αυτά τα εξέφραζε το σύνθημα ‘καμία θυσία για το ευρώ’, που ήταν σχέδιο για την υπεράσπιση του λαού, υποστήριξε ο Αντώνης Νταβανέλος, ο οποίος έκανε λόγο για περίκλειστο κόμμα μέσα στο κόμμα, που πήρε τις αποφάσεις.
Σταθερός στις απόψεις του ο Αλέξης Μητρόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση πήγε απροετοίμαστη στη διαπραγμάτευση με ανοιχτά όλα τα ιδεολογικά ζητήματα.
Ηττηθήκαμε και υπάρχουν υπεύθυνοι γι’ αυτό. Πήγαμε χωρίς σχέδιο επαρκείς διαπραγματευτές και με αντιφάσεις στη διαπραγματευτική μας τακτική. Αναλάβαμε σκληρό πακέτο μέτρων που καμιά κυβέρνηση της Αριστεράς στην ιστορία της δεν έχει αποδεχτεί να εφαρμόσει τέτοια νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική ατζέντα, επισήμανε.
Ο κ. Μητρόπουλος υπογράμμισε ότι για την κατάσταση που φτάσαμε φταίνε και τα δυο ρεύματα ιδιαίτερα γιατί ματαίωση του εγχειρήματος ανοίγματος των οργανώσεων, ωστόσο τόνισε ότι διαγραφές και παραδόσεις εδρών δε συνάδουν με την κουλτούρα και την ηθική της αριστεράς και αντανακλούν εκφυλιστικές πρακτικές σοσιαλδημοκρατίας και ευρωκομμουνισμού.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, εδώ που φτάσαμε η μεν πλειοψηφία πρέπει να παραδεχτεί ότι η Αριστερά δεν είναι πρόβατο που θα εφαρμόσει και η μειοψηφία να παραδεχτεί ότι αυτό που προτείνει ισοδυναμεί με εθνική τραγωδία και παραλογισμό.
Υποστήριξε ακόμη ότι η σημερινή οργανωτική δομή το ΣΥΡΙΖΑ δεν εγγυάται δημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσεις και θα οδηγήσει σε νόθα νομιμοποίηση των οποίων αποφάσεων.
Στην ίδια γραμμή μίλησε  και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος, ο οποίος σημείωσε ότι το σχέδιο Α’ απέτυχε και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Είπε πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Για τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο η Ελένη Πορτάλιου, η οποία μίλησε επίσης για οδυνηρή ήττα και είπε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό.
Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε Grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί, τόνισε η κ. Πορτάλιου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί και για το Grexit και για την αδυναμία της να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία.
Την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή ανακοίνωσε ο Ρούντι Ρινάλντι, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα οδεύει σε εθνική και κοινωνική καταστροφή και γι’ αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες οι ευθύνες του Μαξίμου, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και όσων ψήφισαν Ναι.
Την ανάγκη ενός έκτακτου συνεδρίου υπογράμμισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Είμαστε όλοι με την ενότητα και τη θέλουμε αλλά δεν μπορείς να την επιβάλεις, σημείωσε και ζήτησε να μπει ένα τέλος απέναντι στον κανιβαλισμό συντρόφων. Ο ίδιος διαφώνησε πλήρως με την επιστροφή στη δραχμή, ωστόσο επισήμανε ότι δεν δέχεται να μιλούν για συντρόφους ως τη συμμορία της δραχμής και να απειλούν τον Βαρουφάκη με ειδικά δικαστήρια. Σε περίπτωση, δε, διάσπασης είπε ότι παρά πολύς κόσμος που έχει πιστέψει σε εμάς θα πάει σπίτι του.
Σε ενωτικό τόνο και η Ράνια Σβίγγου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κοινό μας σπίτι, δεν υπάρχουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί και πρόσθεσε: Οι σύντροφοι μας δεν πρέπει να γίνονται βορά στα ΚΚΕ. Το πείραμα της κυβέρνησης της αριστεράς δεν έχει τελειώσει.
Ξεχώρισε επίσης η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά ότι θα μπορούσε έξω από τις τράπεζες που ήταν οι ουρές να υπήρχε ένα τραπεζάκι με δυο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα έδιναν ένα μπουκαλάκι νερό και θα τηρούσαν κάποια προτεραιότητα.
Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης συνιστά συντριπτική ήττα, δήλωσε ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης. Ο κ. Καραγιαννίδης ζήτησε χαμηλούς τόνους και έκανε ειδική αναφορά στην εφημερίδα «Η Αυγή», λέγοντας ότι πρωτίστως εκείνη πρέπει να τηρήσει χαμηλά τους τόνους, διότι η ενότητα δεν είναι ευσεβής πόθος, αλλά πολιτική πρακτική.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή. «Δεν γίνεται να έχουμε επικεφαλής στην διαπραγματευτική ομάδα τον κ. Χουλιαράκη που είναι πιο τρόικα από την τρόικα», είπε και αναρωτήθηκε πόσο είναι καθαρό πολιτικά το γεγονός ότι την ίδια ώρα που στελέχη έδιναν τη μάχη υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα άλλα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαφανισμένα.
Είμαστε σε σημείο όχι απλά αδιεξόδου, αλλά σε σημείο πνιγμού, είπε και ζήτησε όλοι συλλογικά να σχεδιάσουν μέσα από ένα συνέδριο το «πώς θα απεγκλωβιστούμε».
Στην παρέμβασή της η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Νάντια Βαλαβάνη, εξέφρασε την πικρία της προς τους συντρόφους της για τους χειρισμούς τους στο θέμα που ανέκυψε με τη μητέρα της, τονίζοντας χαρακτηριστικά «με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου».
Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν ιδιαιτέρως σκληρή στην τοποθέτησή της εξαπολύοντας βολές κατά του πρωθυπουργού. «Όχι απλώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά δεν διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει μέσα σε 14 ημέρες, τρία απανωτά κατεπείγοντα για συζήτηση και ψήφιση σε λιγότερο από 24 ώρες, να προετοιμάζεται να φέρει το χειρότερο μνημόνιο στη μνημονιακή ιστορία, να αναγκάζεται να προσκαλεί την τρόικα ως νέα τετραμερή και να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία», υπογράμμισε.
«Η λιτότητα είναι δημιουργική καταστροφή, δεν είναι «λάθος», η λιτότητα αποτελεί ορθή πολιτική για το κεφάλαιο, σημείωσε ο από την πλευρά του ο Γιάννης Μηλιός.
Πραγματοποιώντας μια ιστορική και οικονομική ανάλυση του τρόπου αντιμετώπισης των καπιταλιστικών οικονομικών κρίσεων από τα καπιταλιστικά κράτη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα του Ρούσβελτ (σ.σ αναφερόμενος στο πρόγραμμα New Deal που εκπόνησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), δεν ήταν άλλη πολιτική, ήταν γραμμή αντιμετώπισης του επερχόμενου κινδύνου.
Λάθος χαρακτήρισε την απουσία εναλλακτικού σχεδίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, κατά την τοποθέτησή του, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του με την «απόδραση και αποστασιοποίηση» της Αριστεράς, από τη μάχη για την στήριξη των χιλιάδων του ελληνικού, που ζητάνε από την κυβέρνηση να τους στηρίξει για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους κληροδότησε η κρίση.
Παραιτήθηκαν 17 μέλη της Κ.Ε.

Την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν 17 μέλη της. Με επιστολή τους χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση “κατεπείγουσα διαδικασία” που στόχο είχε “να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε”.

Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν “παταγώδη αποτυχία” την διαπραγματευτική στρατηγική που ακολουθήθηκε με ευθύνη του ηγετικού επιτελείου. Τα 17 παραιτηθέντα μέλη της Κ.Ε. θεωρούν ότι το συνέδριο που εξήγγειλε η ηγεσία του κόμματος μεθοδεύεται να έχει “βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα” και επισημαίνουν “αυταπατώνται όσοι ευελπιστούν ότι θα στριμώξουν και θα καλουπώσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νεομνημονιακό μόρφωμα”.

Προειδοποιούν επίσης ότι “η μνημονιακή μετάλλαξη θα οδηγήσει χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε επάλληλους κύκλους διεργασιών, προσπαθειών, αναζητήσεων, συντονισμού, κοινού βηματισμού”, τονίζοντας ότι οι ίδιοι σε αυτές τις διεργασίες θα είναι “ενεργοί και παρόντες”.

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, εν μέσω χρεοκοπίας, παραμονές ενός νέου μνημονίου και με ανοιχτά όλα τα σενάρια, η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ καλείται, μέσα από μια κατεπείγουσα διαδικασία, να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε και παρατείνοντας το μνημονιακό καθεστώς, αναφέρει η δήλωση και καταγγέλλει ότι “η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί σε ένα συνέδριο με βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα. λνα συνέδριο διαγκωνισμού μηχανισμών, την ώρα που θα εντείνεται η απογοήτευση και αποστράτευση χιλιάδων μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής”.

Για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι “η τρόικα επιστρέφει, η χώρα μπαίνει σε νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα και υποθήκευση της περιουσίας της, οι γερμανικοί σχεδιασμοί για Grexit καθόλου δεν ακυρώνονται, η χρεοκοπία είναι ήδη εδώ. Οσα έχουν συμφωνηθεί και κυρίως όσα θα ακολουθήσουν αποτελούν παταγώδη αποτυχία της διαπραγματευτικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε με ευθύνη του ηγετικού επιτελείου”.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν οι Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Κοδέλας, Βύρωνας Λάμπρου, Μαρία Λαντζανάκη, Μάκης Μαντάς, Μανώλης Μούστος, Σοφία Μπανιά, `Αβα Μπουλούμπαση, Μαρίνα Μπρέστα, Ρούντι Ρινάλντι, Ελένη Σωτηρίου, Νίκος Ταυρής, Ειρήνη Τσέλου, Ερρίκος Φινάλης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Χατζησταυράκη, Χρυσούλα Ψιμούλη.