Κυπριακό:Σε βαθος οι συνομιλίες για το περιουσιακό

Ιδιοκτήτες, χρήστες και σφετεριστές θα έχουν επιλογές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό και ότι στη λύση θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για τη ρύθμισή του, όπως ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ ΑΚΙΝΤΖΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Όπως ανέφερε ο κ. Έιντε, οι δύο ηγέτες συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στο κοινό τους όραμα για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο. Η σημερινή συνάντηση, είπε, επικεντρώθηκε στο περιουσιακό και τα κριτήρια για το εδαφικό.

Σχετικά με το περιουσιακό, είπε ο κ. Έιντε, συμφώνησαν όπως το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό και ότι θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για ρύθμιση της άσκησης αυτού του δικαιώματος. Συμφώνησαν επίσης στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής για θέματα περιουσίας, η οποία θα επιλύει απαιτήσεις για το περιουσιακό.

Οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν την 1η και τη 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των διαπραγματευτών.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Έιντε, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί “συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο προς το κοινό τους όραμα για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο”.

Το θετικό κλίμα και η επίτευξη αποτελεσμάτων στις συνομιλίες συνεχίζει να βοηθάει την πρόοδο που απαιτείται για να φθάσουμε σε μια λύση το συντομότερο δυνατό, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Έιντε, προσθέτοντας ότι στη σημερινή συνάντηση, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στα θέματα περιουσίας και τα κριτήρια για το εδαφικό. “Αναφορικά με το περιουσιακό, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό. Θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για τη ρύθμιση της άσκησης αυτού του δικαιώματος”.

Δηλαδή οι ιδιοκτήτες , οι παράνομες  χρηστες της περιουσίας τους και οι σφετεριστές θα έχουν «δικαίωμα επιλογής»Απλά ο φιλότουρκος κ.Ειντες δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Εξήγησε ότι εκτοπισμένοι και σημερινοί χρήστες (των περιουσιών) θα έχουν διάφορες επιλογές σχετικά με τις απαιτήσεις τους για την επηρεαζόμενη περιουσία. “Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση. Η άσκηση οποιασδήποτε επιλογής θα πρέπει να υπόκειται σε συμφωνημένα κριτήρια. Θα υπάρξει ένας κατάλογος με τις κατηγορίες των επηρεαζόμενων περιουσιών. Θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή για επίλυση των απαιτήσεων που αφορούν περιουσίες με βάση κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί από κοινού. Η Επιτροπή θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.

Οι ηγέτες, πρόσθεσε, υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν το μομέντουμ της διαδικασίας και αποφάσισαν ότι οι επόμενες συναντήσεις τους θα πραγματοποιηθούν την 1 και 14 Σεπτεμβρίου. Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν να συναντώνται εντατικά στο μεσοδιάστημα των συναντήσεων των ηγετών για υποστήριξη των προσπαθειών. Τις επόμενες μέρες, οι διαπραγματευτές θα έχουν κοινές συναντήσεις με τις ομάδες εργασίας για θέματα ΕΕ, Περιουσίας και Οικονομίας, για να καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικά την εργασία τους.

Ο κ. Έιντε είπε ότι οι ηγέτες καλωσόρισαν το διορισμό του κ. Πίτερ Βον Νούφελ ως προσωπικού αντιπροσώπου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ενημερώθηκαν επίσης για τις ανεπίσημες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη βδομάδα. Καλωσόρισαν, είπε ο κ. Έιντε, την ένθερμη έκφραση υποστήριξης των μελών του Συμβουλίου για συμφωνία στην Κύπρο.

Τέλος είπε, ότι στο θετικό κλίμα που επικρατεί, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε μουσική εκδήλωση αύριο στο Πύργο του Οθέλλου όπως αποφασίστηκε από την Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό.