Αισιόδοξος όπως πάντα ο φιλότουρκος Εϊντε

 

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Ειντε επαναβεβαίωσε ότι επιθυμεί να συμβάλει σε λύση στην Κύπρο που να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.Σε ολους σχεδόν ωστόσο είναι γνωστό πως ο κ. Ειντε μεταφέρει τις θέσεις της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΓΓ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση νωρίς το απόγευμα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο κ. Έιντε είπε ότι η συζήτηση ήταν χρήσιμη και αρκετά `πλούσια` και ότι τέθηκαν πολύ σημαντικά στοιχεία του έργου που γίνεται τώρα στις διαπραγματεύσεις.

Για τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών είπε ότι επρόκειτο για μια ακόμη πολύ καλή συνάντηση, με επίκεντρο τα ζητήματα που έχουν σημασία για πολλούς Κυπρίους, δηλαδή το περιουσιακό και τις εδαφικές αναπροσαρμογές.

Ο κ. Ειντε ανέφερε ακόμη ότι για πολλούς από τους προβληματισμούς που τέθηκαν υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Διαβεβαίωσε ότι κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι ανησυχίες που τίθενται να τυγχάνουν σωστής ρύθμισης με τέτοιο τρόπο ώστε όταν θα υπάρξει συζήτηση επί ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολλά από αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπίζονται πραγματικά.

Ο κ. Περδίκης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ο κ. `Ειντε είναι πολύ αισιόδοξος ότι προχωρούν καλά οι διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την ευχή αυτά τα οποία υπόσχεται να τα δούμε στην πράξη να πραγματοποιούνται, δηλαδή μια λύση του Κυπριακού που να διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων και που δεν θα δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας.

“Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα στην Κύπρο και ότι θα είναι μια λύση που θα επιτρέπει στους Ε/κ και Τ/κ να ζήσουν μαζί και όχι ξεχωριστά σε δύο εθνικές περιφέρειες”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο κ. `Ειντε φαίνεται να είναι πολύ πιο δεκτικός σε κριτική από ό,τι η κυπριακή ηγεσία και περισσότερο ανεκτικός σε συζήτηση, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα στοιχείο πάνω στο οποίο μπορούμε να κτίσουμε.

Σε ερώτηση για δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί σήμερα μετά τις συνομιλίες ότι το διάστημα μεταξύ Φθινοπώρου και τέλους του χρόνου θα είναι πολύ σημαντικό και αν ο κ. Ειντε ανέφερε κάτι επί τούτου ο κ. Περδίκης είπε ότι ερωτήθηκε ο αξιωματούχος των ΗΕ γι` αυτό και θεωρεί ότι εκείνο το διάστημα θα είναι το διάστημα στο οποίο θα πρέπει να γίνει ουσιαστικά το πάρε-δώσε για να λυθούν τα σημεία επί των οποίων υπάρχουν διαφωνίες.

“Φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές διαφωνίες σε πάρα πολλά σημεία όπως υπάρχουν βέβαια και συμφωνίες, δεν ήταν περισσότερο διαφωτιστικός , δεν μας είπε περισσότερο, δεν μας είπε κάτι σχετικά με ενδιάμεση συμφωνία”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, φαίνεται πάντως ότι θα αξιοποιηθεί η παρουσία των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

“Αυτό που θέλει να στείλει πάντως πολύ έντονα (ο κ. Ειντε) -και αυτό έρχεται να συνδυαστεί με όσα λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης- είναι ότι φαίνεται ότι από την πλευρά του Ακιντζί υπάρχει μεγάλη διάθεση για να υπάρξει συμφωνία, ο μεγάλος κίνδυνος με τις διαπραγματεύσεις, αν προκύψει, φαίνεται να είναι εξωτερικός, δηλαδή αν συμβεί κάτι στην Τουρκία που να ανατρέψει πλήρως τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι το κλειδί της λύσης είναι στην Άγκυρα, και αν θελήσει η Άγκυρα να λύσει το Κυπριακό δεν φαίνεται ότι ο κ. Ακιντζί θα είναι το εμπόδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Άγκυρας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές καθώς αποδεικνύουν ότι είναι μια χώρα που δεν φαίνεται να τα έχει καλά με την ειρήνη, αλλά αντίθετα είναι πολεμοχαρής.

“`Όταν μια χώρα αποφασίζει να επιτεθεί στους ίδιους τους πολίτες της, όταν σε μια νύκτα συλλαμβάνει 900 αντιφρονούντες, όταν στέλλει τα αεροπλάνα της και βομβαρδίζουν γειτονικές χώρες δεν φαίνεται ότι αυτή η χώρα τα έχει καλά με την ειρήνη, τα περιστέρια και την ελιά όπως θέλει να παρουσιάζεται ο κ. Ακιντζί, είναι μια χώρα πολεμοχαρής που θέλει να κυριαρχήσει, να έχει σχέσεις κυριαρχίας πάνω στους γείτονές της και όχι σχέση συνεργασίας, είμαστε μια μικρή χώρα δίπλα από την Τουρκία που συνεχίζει να συμπεριφέρεται με αυτό το τρόπο και το μέλλον δεν είναι κατά την άποψή μου και τόσο ευοίωνο όπως το βλέπει ο κ. Ειντε”, κατέληξε ο κ. Περδίκης.

 

ΔΗΣΥ

Σε γραπτή δήλωση του ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΔΗΣΥ κ. Χαράλαμπος Σταυρίδη για το κυπριακό και τις δηλώσεις Έιντε αναφέρει:

«Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαιώνει το εποικοδομητικό πνεύμα που φαίνεται να επικρατεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η κοινή δήλωση των δύο ηγετών, η οποία αναγνώστηκε από τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γ.Γ. των Η.Ε κ. Έιντε, είναι ενδεικτική και ξεκάθαρη. Με τρόπο απόλυτο αναγνωρίζεται ως βασική αρχή το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, το οποίο και αποσυνδέεται πλέον από την αρχή της διζωνικότητας. Οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει ότι θα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης του περιουσιακού μετά τη λύση και αποκατάστασης του δικαιώματος ιδιοκτησίας.

Υπενθυμίζουμε -προσθέτει- ότι, πάγια τουρκική θέση στο περιουσιακό ήταν η συνολική ανταλλαγή περιουσιών. Το επόμενο στάδιο στη διαπραγμάτευση για το περιουσιακό θα είναι η διαμόρφωση των ειδικών κριτηρίων με βάση τα οποία θα αποκατασταθεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Η συνεπής και σοβαρή διεκδίκηση βασισμένη στις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες, το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η μόνη οδός για να επιτύχουμε την επανένωση του τόπου μας και την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή. Στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια.»

ΑΚΕΛ

 

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του αναφέρει ότι «θα αναμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτού τοποθετηθεί ολοκληρωμένα για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών.
Εκ πρώτης όψεως,προσθέτει ,  από τις δηλώσεις του κ. Έιντε προκύπτει ότι οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν παλαιότερες συγκλίσεις στο περιουσιακό (το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό, θα υπάρχουν οι επιλογές της αποκατάστασης, αποζημίωσης και ανταλλαγής, κριτήρια στα οποία θα υπόκεινται οι επιλογές, κατάλογος με τις κατηγορίες των επηρεαζόμενων περιουσιών, θα δημιουργηθεί ανεξάρτητη επιτροπή για θέματα περιουσιών). Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη ότι ο Έρογλου στην πραγματικότητα είχε αποσύρει τις πιο πάνω συγκλίσεις και ουσιαστικά απαίτησε συνολική ανταλλαγή περιουσιών, θεωρούμε ως θετική εξέλιξη την επαναβεβαίωσή τους από τον κ. Ακιντζί.
Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι αν γίνει κατορθωτό να επιτευχθεί περαιτέρω ουσιαστική πρόοδος στα δύο αυτά κεφάλαια, στη βάση του σεβασμού των δικαιωμάτων των νόμιμων ιδιοκτητών και των εδαφικών προσαρμογών που να επιτρέψουν την επιστροφή της πλειοψηφίας των προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, θα αυξηθούν σημαντικά οι ελπίδες να πλησιάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας αναφορικά με τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Έτσι θα μπορέσουμε επιτέλους να θέσουμε επιτακτικά την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της στα μείζονα θέματα της ασφάλειας και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.»

Αβ.Νεοφύτου

Εξάλλου σε δηλώσεις του αργότερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν θα δεχθεί ποτέ λύση που δεν θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού,  προσθέτοντας πως σε αυτή τη δύσκολη του προσπάθεια πρέπει να θωρακιστεί με στήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις.

Οσον αφορά την οικονομία, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως τώρα πρέπει να εργαστούμε για να έρθουν οι πρώτες και σημαντικές ξένες επενδύσεις στον τόπο μας που θα φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία που έχουμε για λύση του Κυπριακού να πάει χαμένη. “Γνωρίζοντας τις δυσκολίες, πρέπει να προσπαθήσουμε, αυτός είναι ο μόνος δρόμος”, είπε ο κ. Νεοφύτου και εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου για μια αισιόδοξη προοπτική, να επανενωθεί μετά από 41 χρόνια, η πατρίδα μας.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι οδηγούμαστε σε λύση που καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θα κάνει σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε: “Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε;”

“Ας περιμένουμε”, συνέχισε, “να δούμε αν θα έχουμε μια αίσια κατάληξη, αν θα έχουμε μια συμφωνία για το Κυπριακό και σε εκείνη τη χρονική στιγμή όλοι έχουμε υποχρέωση, και όσοι βλέπουμε την προοπτική της λύσης το μεγάλο όραμα της επανένωσης, αλλά και όσοι βλέπουν φόβους και κινδύνους, να αξιολογήσουμε τη συμφωνία, να ζυγίσουμε τα συν και τα πλην και να αποφασίσουμε αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ιστορικές του ευθύνες”, είπε και πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ που υποστηρίζει την προσπάθεια δεν σημαίνει ότι θα δεχθεί και την όποια λύση.

“Υποστηρίζουμε τη διαδικασία και θα αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα. Από την άλλη, δεν είναι σωστό αν κάποιοι έχουν κάποιους φόβους και διαβλέπουν κάποιους κινδύνους, να προεξοφλούν εκ των προτέρων ότι θα απορρίψουν τη λύση ή ότι αυτή η λύση δεν θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να δεχθεί λύση που δεν θα δείχνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. “Πιστεύω πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα δεχθεί ποτέ λύση που δεν θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού και σε αυτή τη δύσκολη του προσπάθεια πρέπει να τον θωρακίσουμε με τη στήριξή μας στα θέματα αρχών”, είπε.

Οικονομία
Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας και στη θετική αξιολόγηση της Τρόικας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η πορεία της οικονομίας κινείται στη σωστή κατεύθυνση. “Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, δεν είναι το τέλος του δρόμου, όμως σταθεροποιήθηκε η οικονομία και μπορούμε τώρα να εργαστούμε σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για να έρθουν οι πρώτες και σημαντικές ξένες επενδύσεις στον τόπο μας”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι ξένες επενδύσεις είναι αυτές που θα δημιουργήσουν την προοπτική ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας, και σημείωσε πως επιβάλλεται να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα. “Για εμάς η επιχειρηματικότητα είναι ευλογία γιατί είναι μέσα από την επιχειρηματικότητα που θα δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας. Δεν μπορούμε”, συνέχισε, “να πυροβολούμε την επιχειρηματικότητα και να αναμένουμε οικονομική ανάπτυξη”.

Ο κ. Νεοφύτου διευκρίνισε πως αν υπήρξαν ή υπάρχουν κακές επιχειρηματικές πρακτικές είναι καταδικαστέες, και κατέληξε λέγοντας πως το κράτος να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για την επιχειρηματικότητα.

ΕΔΕΚ

 

Οι τελευταίες δηλώσεις που έχουν γίνει τόσο από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και άλλων αξιωματούχων, από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί αλλά και από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπερν Μπαρθ Έιντε, δημιουργούν πλέον εύλογες ανησυχίες ότι αυτά τα οποία συζητούνται ως μορφή λύσης του Κυπριακού δεν είναι η ομοσπονδία αλλά είναι η συνομοσπονδία, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μετά το πέρας του μνημοσύνου των πεσόντων καταδρομέων που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Κενδέα από το Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Πάφου.

Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε και σε σοβαρό κίνδυνο κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σύσταση ενός νέου κρατικού μορφώματος με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Αυτό, είπε, αποτελεί μια μεγάλη εθνική εκτροπή.

Δυστυχώς, συνέχισε, αυτό που στο τέλος θα συμβεί είναι να φέρει την Τουρκία ένα βήμα μακριά από τους πάγιους στρατηγικούς της στόχους για μια συνομοσπονδιακή λύση που να της δίνει άμεσα ή έμμεσα τη δυνατότητα να ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά όλη την Κύπρο.

Ο κ. Σιζόπουλος κάλεσε τον κυπριακό λαό να εγρηγορεί, να αφυπνιστεί και κυρίως να προστατεύσει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι η ασπίδα προστασίας του και κυρίως η ασπίδα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση.

Συμμαχία Πολιτών

 

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα, μετά τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ή του Συμβουλίου Αρχηγών πριν από τις διακοπές, ώστε η πολιτική ηγεσία να έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να διευκρινιστούν σειρά ζητημάτων στα οποία οι πληροφορίες είναι αντιφατικές και έφερε ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη μία και του Τ/κ ηγέτη από την άλλη και τις ενημερώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαθ Έιντε.

Συνεχίζοντας είπε ότι θεωρεί πως έφθασε η ώρα ο Πρόεδρος να αποφασίσει οριστικά το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου και να διευκρινίσει εάν θέλει να αξιοποιήσει το θεσμό ως συμβουλευτικό σώμα. Πρόσθεσε πως για να μπορέσει το Εθνικό Συμβούλιο να επιτελέσει το ρόλο του, θα πρέπει ο Πρόεδρος να δώσει στα μέλη του όλα τα έγγραφα που έχει στα χέρια της η τουρκοκυπριακή πλευρά και συνεπώς δεν είναι απόρρητα, ώστε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να μπορέσουν να υποβάλουν τις προτάσεις, αντιπροτάσεις και εισηγήσεις τους και τις οποίες ο ίδιος θα κρίνει αν θα αξιοποιήσει.

Η συνέχιση της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου όπως είναι σήμερα δεν εξυπηρετεί ποσώς ούτε το στόχο της ενότητας ούτε το συμβουλευτικό ρόλο στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας στις διαπραγματευτικές διαδικασίες, είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος στη συνάντηση με τον κ. Ακντζί έχει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ποια και τι πραγματικά είναι η θέση της Άγκυρας και της τ/κ πλευράς αναφορικά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι χθες ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί είπε ότι επειδή με βάση το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Ερογλου συμφωνήθηκε ότι ο χαρακτήρας της λύσης θα είναι η διζωνικότητα και δικοινοτικότητα, για να διασφαλιστεί αυτός ο χαρακτήρας – όπως ανέφερε ο εν λόγω εκπρόσωπος – θα πρέπει να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, να καταστούν δηλαδή πρωτογενές δίκαιο.

Παρατηρώντας ότι από την άλλη ο Πρόεδρος δηλώνει ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως είναι καιρός να διευκρινιστεί ποιο από τα δύο θα ισχύει, αφού δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο.

Αναφορικά με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αυριανή συναυλία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι όποιες ενέργειες μπορούν να καλλιεργήσουν θετικό κλίμα ή να φέρουν τους ανθρώπους των δύο κοινοτήτων πιο κοντά και μπορούν να συμβάλουν στην εφαρμογή μιας καλής λύσης του Κυπριακού.

Λέγοντας ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα εξευρεθεί με τέτοιες κινήσεις, εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση που η προσπάθεια δεν καταλήξει υπάρχουν ενέργειες που θα αφήσουν στην εθνική μας υπόθεση σοβαρά τραύματα.

“Οι επισκέψεις κοινωνικού ή πολιτικού χαρακτήρα του Προέδρου της Δημοκρατίας στα κατεχόμενα ουσιαστικά συμβάλλουν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους” ανέφερε.

Διερωτήθηκε γιατί οι αξιωματούχοι άλλων κρατών ή της ΕΕ όπως έγινε με την Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν επισκέπτονται τα κατεχόμενα. Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο αύριο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στα κατεχόμενα θα υποστείλει τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας από το αυτοκίνητο του και θα αποκρύψει τα κρατικά σύμβολα.

Διερωτήθηκε ακόμα εάν με αυτό το συμβολικό τρόπο θα αναγνωρίσουμε ότι η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επεκτείνεται στις κατεχόμενες περιοχές.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Ακιντζί στη Λεμεσό, είπε ότι ο κ. Ακιντζί ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει όλες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα να επισκέπτεται τα ελεύθερα εδάφη της Δημοκρατίας χωρίς άλλες διατυπώσεις. “Τα κατεχόμενα είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κ. Αναστασιάδης δεν μπορεί να παραγνωρίζει ούτε την κατοχή ούτε το γεγονός ότι είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας,” πρόσθεσε.