Νέα στοιχεία για τον Φίλιππο Β’ – Θαμμένος στον Τάφο ΙΙ της Βεργίνας

Νέα σημαντικά στοιχεία για τον Φίλιππο Β’, βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φέρνει στο φως νέα διεθνής μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).assets_LARGE_t_420_620890_type12713

Ερευνητές από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία εξετάζουν αξονικές τομογραφίες και ραδιογραφίες των οστών από τους δύο βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν από τον Μανόλη Ανδρόνικο το 1977.
Έπειτα από συστηματική έρευνα, η επιστημονική αυτή ομάδα με επικεφαλής τον παλαιοανθρωπολόγο Αντώνη Μπαρτσιώκα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και τον Juan Luis Arsuaga, συμπέρανε ότι τα σκελετικά υπολείμματα του Φιλίππου Β’ όντως βρίσκονται στη Βεργίνα, όχι όμως στον Τάφο Ι, αλλά στον Τάφο ΙΙ.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα ο ανδρικός σκελετός τουΤάφου ΙΙ φέρει διαμπερές τραύμα στα οστά του γονάτου, και το μηριαίο οστό είχε σχηματίσει συμφύσεις με την κνήμη στην περιοχή της άρθρωσης. Μάλιστα, τα οστά πρέπει να ανήκαν σε άνδρα περίπου 45 ετών που κούτσαινε έντονα.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα στοιχεία αυτά ταυτίζονται με τις ιστορικές αναφορές για το τραύμα που είχε υποστεί ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππος, το 339 π.Χ., τρία χρόνια δηλαδή πριν από τη δολοφονία του. Κατά τη διάρκεια μάχης, ο Φίλιππος τραυματίστηκε από δόρυ που πέρασε μέσα από το πόδι του και τον κατέστησε κουτσό.
Η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ακόμη ότι ο τάφος Ι  ανήκε στον Φίλιππο Γ’ τον Αρριδαίο, ετεροθαλή αδελφό του Αλεξάνδρου, και τη σύζυγό του Ευρυδίκη.