Ερντογάν:«Να μην πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού»

Θεωρώ πως η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, αμέσως μετά την άφιξή του στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς για την τουρκική εισβολή.ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - 20 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στα κατεχόμενα με το προεδρικό αεροπλάνο “ΑΝΑ” στις 14.00 και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο “προεδρικό” όπου αρχικά συναντήθηκε κατ` ιδίαν με τον Τ/κ ηγέτη και στη συνέχεια είχαν διευρυμένες συνομιλίες. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από μιάμιση ώρα και ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις καθώς αναχώρησαν αμέσως για το χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την τουρκική εισβολή.

Αξιολογήσαμε ένα ένα τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πορεία των συνομιλιών, φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν για την επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ο κ. Ερντογάν θεωρώντας ότι “αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί” και “πρέπει να αξιολογηθεί καλά η ευκαιρία να φτάσει στο τέλος αυτή η διαδικασία που αφήνεται στη μέση εδώ και πολλά χρόνια”. Αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν, λέγοντας πως ήταν μιά διέξοδο αλλά δεν μπόρεσε τότε να μπει ένα τέλος.

Μακάρι, πρόσθεσε, η ε/κ πλευρά και η τ/κ πλευρά να φτάσουν σε ένα δίκαιο αποτέλεσμα και με την προϋπόθεση ότι πρωτίστως θα υπάρχει η πολιτική ισότητα “να κάνουμε αυτό το βήμα” (της λύσης).

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση γιατί βλέπει να διεξάγονται με αποφασιστικότητα οι συνομιλίες από τους τεχνοκράτες και τους ηγέτες και εξέφρασε ετοιμότητα η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, να πράξει ό,τι περνά από το χέρι της, αλλά και την αποφασιστικότητά της. “Κανείς να μην αμφιβάλλει γι` αυτό”. Ως διοίκηση της “βόρειας Κύπρου” – όπως ανέφερε – πρέπει να ξέρετε ότι ως Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια χέρι με χέρι ως “μητέρα – κόρη πατρίδες”.

Κατά τον κ. Ερντογάν, το θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα επιλυθεί εντός 1-2 μηνών καθώς απέμεινε μια απόσταση ενάμιση περίπου χιλιομέτρου να καλυφθεί. Αυτό, ανέφερε, θα ανακουφίσει τη “βόρεια Κύπρο” και τα εδάφη θα γίνουν εύφορα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι ο αριθμός των φοιτητών στα κατεχόμενα πλησιάζει τις 70.000, γεγονός που καθιστά το ψευδοκράτος ελκυστικό στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ έκανε λόγο και για καλές εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού. Οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους, συνέχισε, θα μπορούν να εκπροσωπούν τη “βόρεια Κύπρο” πιο θετικά και αποδοτικά σε διεθνείς θεσμούς.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στην περιοχή Σουρούτς της Σανλιούρφα στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε θλίψη και καταδίκασε αυτή τη θηριωδία, όπως την χαρακτήρισε, κάνοντας λόγο και για τρομοκρατικό χτύπημα. “Από όπου κι αν προέρχεται η τρομοκρατία είναι καταδικαστέα”.

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος και η Τουρκία στηρίζουν τη διαδικασία της λύσης του Κυπριακού και αναφερόμενος στην ημέρα εξέφρασε την ελπίδα να λήφθηκαν επαρκή μαθήματα. Υπάρχουν κάποιοι που δείχνουν την 20η Ιουλίου ως την αρχή της ιστορίας, πρόσθεσε θέλοντας να υπενθυμίσει όμως ότι “πριν από τις 20 Ιουλίου υπήρχε η 15η Ιουλίου. Εάν δεν υπήρχε η 15η Ιουλίου δεν θα υπήρχε και η 20η Ιουλίου”. Ευχήθηκε δε ούτε στην Κύπρο, ούτε στον υπόλοιπο κόσμο να υπάρξουν άλλες 15 και 20 Ιουλίου και οι άνθρωποι να μάθουν να ζουν ειρηνικά.

Στην Κύπρο χέρι-χέρι τόσο με τόσο με τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους όσο και με την Ελλάδα και την Τουρκία θα πρέπει να πορευτούμε σε μια νέα εποχή, πρόσθεσε λέγοντας ότι “εμείς οι τωρινές και οι παλιές γενιές της Κύπρου μοιραστήκαμε τους πόνους, το αίμα και τα δάκρυα της. Οι μελλοντικές γενιές ας μοιραστούν την ειρήνη. Θα πρέπει να μπορούμε να καταστήσουμε τόσο την ανατολική Μεσόγειο όσο και το Αιγαίο Πέλαγος περιοχή ειρήνης”.

Εκφράζοντας στήριξη σε μια διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή δομή στη Κύπρο, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι αυτή η στήριξη δόθηκε και κατά την περίοδο που το σχέδιο Ανάν υποβλήθηκε σε δημοψήφισμα και στις δύο πλευρές του νησιού, αλλά και την περίοδο προετοιμασίας της ιστορικής – όπως είπε – συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου.

Ο κ. Ακιντζί καταδίκασε τις τρομοκρατικές – όπως είπε – επιθέσεις στην Τουρκία και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του τόσο στον Τούρκο Πρόεδρο όσο και στον τουρκικό λαό.

Τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχθηκαν εκτός από την τ/κ ηγεσία και Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν ήδη στα κατεχόμενα για τις εκδηλώσεις όπως ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Ισμέτ Γιλμάζ και ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Μπουλέντ Αρίντς. Μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν έφτασε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο χώρο έξω από το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου μια ομάδα 100-150 ανθρώπων με πλακάτ “Ούρφα παντού” και “Ο καλύτερος Πρόεδρος είναι ο δικός μας”, έριχναν γαρύφαλλα στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον κ. Ερντογάν.