Εξοργισμένοι οι Σέρβοι από δηλώσεις Ελληνα ΥΠΕΞ

Ζητούν εξηγήσεις  από δηλώσεις του για ένταξη του Κοσόβου στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς.

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Βελιγράδι η δήλωση του Ελληνα  ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, προχθές, στην Πρίστινα ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη του Κοσόβου στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι ζήτησε εξηγήσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Έχουμε στείλει αίτημα στο ελληνικό ΥΠΕΞ ζητώντας διευκρινήσεις για τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Κοτζιά στην Πρίστινα. Αναμένω ότι η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται, δεν θα αναθεωρήσει τη στάση για μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου» αναφέρει σε δήλωση του για την εφημερίδα “Μπλιτς” του Βελιγραδίου ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.Greek Foreign Minister Nikos Kotzias visits Tirana
Ο αρχηγός της σερβικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι κατανοεί τη θέση της Ελλάδας και το γεγονός ότι υπομένει ισχυρές πιέσεις για να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
Η εφημερίδα “Μπλιτς” στο ίδιο δημοσίευμα, φιλοξενεί και ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι που αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και η θέση αυτή παραμένει αμετάβλητη».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πραγματοποιεί από προχθές περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια με επισκέψεις στην Πρίστινα, τα Τίρανα και σήμερα το Σεράγεβο. Οι επισκέψεις αυτές αποτελούν το δεύτερο μέρος της περιοδείας του στην περιοχή που ξεκίνησε στις 24 Ιουνίου και περιλαμβάνει συνολικά πέντε χώρες (ΠΓΔΜ-Σερβία-Μαυροβούνιο-Αλβανία-Βοσνίαι και Ερζεγοβίνη) και το Κόσοβο.