Ο Γιούνκερ έδωσε τα εύσημα στον Αναστασιάδη για το κούρεμα καταθέσεων το 2013

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέδωσε σήμερα τα εύσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν  στο λαό της Κύπρου, σημειώνοντας πως “οι σκληρές αποφάσεις και η δέσμευση έχουν αποδώσει στην Κύπρο, όπως στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία” και εκφράζοντας την ελπίδα “και άλλοι να το λάβουν αυτό υπόψη”.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ - JEAN-CLAUDE JUNCKER

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή του το πρωί στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Γιούνκερ, αφού επεσήμανε τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρέθηκε η Κύπρος το 2013,(εννοώντας το κούρεμα το Μάρτη του 2013 όπου η Κύπρος έγινε το πειραματόζωο του Γιούρογκρουπ) και  σημείωσε πως η κατάσταση τώρα είναι πολύ διαφορετική.

«Η οικονομία της Κύπρου άρχισε να αναπτύσσεται, ο οικονομικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και είστε και πάλι έτοιμοι να αξιοποιήσετε τις μελλοντικές ευκαιρίες», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα όλων των Ευρωπαίων να αδραχθεί η ευκαιρία που υπάρχει τώρα, χάρη στις προσπάθειες των δύο ηγετών, για θετική κατάληξη.

«Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική», είπε ο κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να καταβάλει κάθε προσπάθεια για επίτευξη μιας καλής λύσης.

Πρόσθεσε ότι αν επιτευχθεί αυτή η λύση, αυτό θα αποτελέσει καλό νέο όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ και σημείωσε πως ενδιαφέρεται σε καθημερινή βάση για τις εξελίξεις που σημειώνονται.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ακόμη ότι η Κύπρος που επισκέπτεται σήμερα είναι φάρος της σταθερότητας και των ευρωπαϊκών αξιών, σε μια ταραχώδη περιοχή. “Είστε στην πρώτη γραμμή της ΕΕ και μπορείτε να αποτελέσετε παράδειγμα για τους άλλους, ένα παράδειγμα ανάπτυξης, συνεργασίας και μιας ανοικτής προσέγγισης» των πραγμάτων, επεσήμανε.

Ο κ. Γιούνερ είπε ακόμη πως αυτή είναι η πρώτη επίσημη διμερής επίσκεψή του σε κράτος μέλος της ΕΕ από τότε που έγινε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας πως πραγματοποιεί αυτή την επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο γιατί είναι πολύ κοντά στη χώρα και είναι προσωπικός φίλος του Προέδρου της.

Επεσήμανε ακόμη πως στην επίσκεψή του στην Κύπρο τον συνοδεύει ο Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος όπως ανέφερε κάνει “εξαιρετική δουλειά στις Βρυξέλλες”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ειλικρινή του εκτίμηση τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και προσωπικά προς τον Πρόεδρό της για το μεγάλο και γνήσιο ενδιαφέρον τους “στις προσπάθειές μας για επανένωση της Κύπρου και τερματισμό της απαράδεκτης διαίρεσης των τελευταίων 41 χρόνων”.

Αναμφισβήτητα η ΕΕ αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση και εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εξίσου. Ο ρόλος της ΕΕ και η πιο ενεργή εμπλοκή και υποστήριξή της στις υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των ΗΕ διαπραγματεύσεις, είναι πολύ μεγάλης σημασίας, ιδιαίτερα καθώς έχουμε εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε όλα τα κεφάλαια.

Καλωσορίζοντας τον κ. Γιούνκερ και τη συνοδεία του ανέφερε πως είναι τιμή και χαρά που τους φιλοξενεί στο νοτιοανατολικότερο κράτος μέλος της ΕΕ.

Είπε πως ο κ. Γιούνκερ σίγουρα δεν είναι ξένος στην Κύπρο. “Απεναντίας, σας καλωσορίζω ως ένα πραγματικό φίλο της Κύπρου, καθώς και έναν προσωπικό φίλο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα”.

“Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Γιούνκερ για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Επανέλαβα την ισχυρή μου δέσμευση να εργαστώ άοκνα, μαζί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να φθάσουμε σε μια συνολική, βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα διασφαλίζει και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, και που θα είναι σύμφωνη με τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε πως ο ίδιος και ο Πρόεδρος Γιούνκερ μοιράζονται την άποψη πως μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα ωφελήσει όλα τα μέρη, την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας πως “ο ρόλος της Τουρκίας στην επίτευξη μιας διευθέτησης είναι ζωτικός, και αναμένουμε ότι η Τουρκία θα συμβάλει κατά συγκεκριμένο τρόπο στις προσπάθειες για επίτευξη μιας διευθέτησης”.

Ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής τους συνάντησης συζήτησαν και οικονομικά θέματα, πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο Γιούνκερ για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και ότι αντάλλαξαν απόψεις επί συγκεκριμένων τρόπων με τους οποίους η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

“Ανταλλάξαμε απόψεις πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένων των προοπτικών για την οικονομία της χώρας και πώς η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί κατά τον μέγιστο τρόπο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων”, είπε.

Σημείωσε εξάλλου πως ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για τα άλματα προόδου που έγιναν σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

“Η δέσμευσή μας στην εφαρμογή του προγράμματος, η ανθεκτικότητα της οικονομίας μας και του κυπριακού λαού, αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Εχουμε επιτυχώς επιστρέψει στις διεθνείς αγορές και, από τις αρχές Ιουλίου, συμμετέχουμε στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, επεσήμανε.

Είπε πως παρά το ότι οι προκλήσεις παραμένουν, έχει την πεποίθηση πως “μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που απομένουν”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, μια πρωτοβουλία του Προέδρου Γιούνκερ, είναι τεράστιας σημασίας για την επανεκκίνηση της μηχανής της οικονομίας της Ευρώπης.

Είπε πως εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τον κ. Γιούνκερ για το γεγονός ότι αυτό τέθηκε σε λειτουργία γρήγορα, κάτι που ανοίγει το δρόμο για τις νέες επενδύσεις που τόσο πολύ χρειάζονται στα κράτη μέλη και υπογράμμισε τις σημαντικές επενδυτικές ανάγκες της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο ανταλλάξαμε απόψεις επί συγκεκριμένων τρόπων με τους οποίους η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από το Ταμείο, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως στην ατζέντα της συζήτησής τους ήταν και και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και πως ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων και της ενέργειας και πως συζήτησαν τα διάφορα ενεργειακά σχέδια και εισηγήσεις στην περιοχή μας, καθώς και τις δυνατότητες για οικονομική στήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ανέφερε πως συμφώνησαν και οι δυο πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να καταστεί καταλύτης για ευρύτερη συνεργασίας στην περιοχή, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη και τελικά στην ειρήνη και την ασφάλεια.

Να κερδίσουν όλες οι πλευρές λέει ο Γιούνκερ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τον επαναδιορισμό του Πέτερ βαν Νούφελ ως Προσωπικού του Αντιπρόσωπου στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να επιλύσουν το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά μπορεί να γίνει με ένα τρόπο που θα κερδίσουν όλες οι πλευρές τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε δεν θα φεισθεί προσπαθειών προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από δύσκολες συζητήσεις με τους δύο ηγέτες επιτεύχθηκε συμφωνία αναφορικά με το χαλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Απευθυνόμενος προς τους δυο ηγέτες, είπε επίσης ότι η Επιτροπή θα εμπλακεί ενεργά στο θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών που θα προκύψουν από την επανένωση στο τέλος όμως της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.