Κ. Ε:«Υιοθετήθηκαν συγκλίσεις του παρελθόντος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Ενδελεχή ενημέρωση για την πορεία του Kυπριακού έκανε στα πολιτικά κόμματα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.det_ethniko_symvoulio_cyprus_2

Επίσης, κατά τη συνεδρία έγινε συζήτηση για τα τεκταινόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με την Ελλάδα και τη χθεσινή συμφωνία που επιτεύχθηκε και στο τέλος συζητήθηκε το θέμα που προέκυψε με την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ).

Σε δηλώσεις του, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “έγινε μια κατ’ αρχήν ενδελεχής ενημέρωση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις συναντήσεις του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη”, σημειώνοντας ότι “κάποιοι αρχηγοί των κομμάτων υπέβαλαν ερωτήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απάντησε και ακολούθως έγινε συζήτηση, για τα τεκταινόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την Ελλάδα και τη χθεσινή συμφωνία που επιτεύχθηκε και στο τέλος συζητήθηκε το θέμα που προέκυψε με την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ)”.

Ερωτηθείς πού βρίσκονται τα πράγματα, είπε: «Βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας. Έχουν γίνει μέχρι στιγμής κάποιες συναντήσεις των ηγετών, γίνεται συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες, στόχος είναι να επιτευχθεί πολιτική κατανόηση ανάμεσα τους για εκείνα τα θέματα, στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία. Η πολιτική συζήτηση γίνεται στα τρία θέματα που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή και ακολούθως ενημερώνονται οι διαπραγματευτές για να δούμε πώς αυτή η πολιτική κατανόηση μπορεί να αποτυπωθεί επί των εγγράφων στα συγκεκριμένα θέματα”.

“Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι”, πρόσθεσε, “υπάρχει σίγουρα ένα καλύτερο κλίμα, αλλά είμαστε στην αρχή της διαδικασίας και εμείς αναμένουμε, ευελπιστούμε ότι μέσα από το διάλογο και όσο προχωρούν τα πράγματα, και υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος, θα γίνεται και σχετική ενημέρωση”.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έχει πει πως έχουν υιοθετηθεί συγκλίσεις του παρελθόντος και ερωτηθείς αν οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ έχουν τύχει υιοθέτησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε συγκλίσεις του παρελθόντος”, για να προσθέσει πως “υπάρχουν συγκλίσεις του παρελθόντος, με τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί και έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της υποβολής των προτάσεών μας”.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι η πλευρά μας δίνει, αλλά δεν παίρνει, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε: «Θεωρεί κανείς ότι θα δώσουμε στο εδαφικό; Θεωρεί κάποιος ότι θα δώσουμε στο περιουσιακό; Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού που γίνεται αυτή η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πέραν των 40 προσχεδίων, για συνομολόγηση του κοινού ανακοινωθέντος, το θέμα αυτό ήταν ζήτημα το οποίο δεν γινόταν αποδεκτό και μετά από δική μας επιμονή έχει γίνει κατορθωτό”.

Είπε ακόμα πως “αυτή η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση είναι κάτι που βοηθά την (όλη) διαπραγμάτευση, αφού και οι δύο πλευρές έχουν κίνητρο να διαπραγματευτούν”, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να ενημερωνόμαστε πριν κάνουμε δηλώσεις”.

“Και ένα μήνυμα προς όλους: τα προβλήματα, οι διαφορές δεν είναι ανάμεσα στα κοινοβουλευτικά κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διαπραγματευόμαστε με την τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, σημείωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα κόμματα ζητούν πληρέστερη ενημέρωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, όταν υπάρχει κάτι για να ενημερωθούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος, ανά πάσα στιγμή, να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο ή το Συμβούλιο Αρχηγών για να ενημερώσει».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να ζητά εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: “Δεν θα μπω στην ουσία των συζητήσεων, δεν υπάρχει κατάληξη στο συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει διαφωνία. Είναι γνωστές οι θέσεις της τουρκικής πλευράς, είναι γνωστές και οι δικές μας θέσεις. Είμαστε, όμως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις, για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε λύση στα θέματα, στα οποία υπάρχει διαφωνία”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη βάση συζήτησης σε σχέση με τις εδαφικές αναπροσαρμογές και την πλειοψηφία πληθυσμών, είπε ότι «σε συνέχεια και της δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας θέλω να αναφέρω ότι, οι τρεις βασικές ελευθερίες που προνοούνται από το κοινοτικό κεκτημένο, που μάλιστα αποτελούν και σκληρό πυρήνα του κεκτημένου, δεν μπορούν παρά να εφαρμοστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία”, συμπληρώνοντας ότι “την ίδια στιγμή θα δούμε πώς, διασφαλίζοντας την εφαρμογή αυτών των βασικών ελευθεριών, διασφαλίζεται η δικοινοτικότητα και η πολιτική ισότητα”.

“Εμείς θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει. Είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχουμε σταθερές και ξεκάθαρες θέσεις προς την κατεύθυνση αυτή, θέσεις που γίνονται κατανοητές και τις ασπάζονται πολλοί που ασχολούνται με το Κυπριακό και αισιοδοξούμε ότι στη βάση αυτών των θέσεων, οι οποίες την ίδια στιγμή διασφαλίζουν και τους Τουρκοκύπριους, μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί του συγκεκριμένου θέματος», επεσήμανε.

Ο Γιούνκερ θα μεταβεί και στα κατεχόμενα

Κληθείς να αναφέρει αν έχει καθοριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ακιντζί με τον κ. Γιούνκερ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κάτι μέχρι στιγμής, προσθέτοντας ότι “αύριο θα έχουμε πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα και είναι κάτι το οποίο θεωρούμε κατά μεγάλο βαθμό ότι θα πραγματοποιηθεί”.

Παρά τις επίμονες πληροφορίες ότι  ο κ. Γιούνκερ θα μεταβεί στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστοδουλίδης απέφυγε να απαντήσει  επαναλαμβάνοντας πως «αύριο θα καθοριστεί το πρόγραμμα, και ενδεχομένως να υπάρχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη» .