Kυπριακό και παρακολουθήσεις ΚΥΠ στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου αύριο

Συνέρχεται την Τρίτη το πρωί, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει η πορεία των συνεχιζόμενων, υπό την αιγίδα των ΗΕ, συνομιλιών για το Κυπριακό.det_ethniko_symvoulio_cyprus_2

Στην ατζέντα του Εθνικού Συμουλίου είναι οι εξελιξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό και το σκάνδαλο που απασχολει την πολιτική ζωή του τόπου με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και προσώπων από την ΚΥΠ.

Τα μέλη του Ε.Συμβουλίου θα ζητήσουν ενημερώση γι τις πρόσφατες αισιόδοξες δηλώσεις Ειντε, καθως και δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που μιλούν για σύγκλιση τετραμερούς και  δημοψήφισμα μέσα στο φθινόπωρο.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε είχε δηλώσει μετά την τελευταία συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την περασμένη Παρασκευή πως η διαδικασία των συνομιλιών για συνολική λύση στο Κυπριακό είναι σίγουρα σε καλό δρόμο και προχωρεί με μια αρκετά εντυπωσιακή ταχύτητα, και πως αυτό οφείλεται στους δύο ηγέτες.

“Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η δυναμική ενέργεια και το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχουν αρχίσει να αποδίδουν πραγματικά οφέλη”, ανέφερε, προσθέτοντας πως οι πλευρές δεν συζητούν μόνο εποικοδομητικά η μια με την άλλη αλλά παράλληλα εστιάζουν τις συζητήσεις τους στην επίτευξη ουσιαστικής και καθημερινής προόδου σε βασικά θέματα.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει, μετά τη συνάντηση, ότι εντείνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος που μπορεί η ΕΕ να διαδραματίσει στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ομόσπονδης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Επεσήμανε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι και τα προβλήματα που αναφύονται θα ξεπεραστούν, “έτσι ώστε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατόν σε μια λύση που να διασφαλίζει τη διάρκεια, τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και, ιδιαίτερα, ένα ευρωπαϊκό κράτος”.