Εξοντωτικές μεταρρυθμίσεις ζητούν από την Ελλάδα οι λεγόμενοι εταίροι

Ξεπερνούν όλες τις κόκκινες γραμμές  της Ελληνικής κυβέρνησης και των προγραμματικών θέσεων ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ 

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΟΧΙ  - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Η μοναδική ελπίδα του Ελληνικού λαού είναι να βροντοφωναξει ακόμα μια φορά ένα ηχηρό όχι στα εθνοκτόνα μέτρα που ζητούν οι δανειστές .

Τελείωσε πριν καλά-καλά αρχίσει το μεσημέρι της Κυριακής η δεύτερη ημέρα εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρουσία των κορυφαίων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Οι υπουργοί Οικονομικών δίνουν την σκυτάλη στους πολιτικούς ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Ολοι σχεδόν όσοι μίλησαν στους δημοσιογράφους προσερχόμενοι κατέστησαν σαφές ότι η επιλογή του Grexit φαίνεται να είναι πλέον εκτός του τραπεζιού, αντίθετα αναζητείται ο τρόπος να χτιστεί εκ νέου και ταχύτατα η εμπιστοσύνη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας, μετά από ένα διάστημα 5 μηνών στο οποίο υπήρξε ταχεία απώλειά της.
Θετικό σημάδι αποτέλεσε, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, το γεγονός ότι ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το βράδυ, ένδειξη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μία ταχεία και οριστική απόφαση που θα μπορούσε να συνδέεται με ένα Grexit.
Η ισχύς της ομάδας χωρών οι οποίες υποστηρίζουν την πιο αυστηρή στάση για την Ελλάδα, με ηγέτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεδηλωμένους συμμάχους τη Φινλανδία, την Σλοβακία και την Εσθονία, αλλά αρκετές ακόμη χώρες με πιο ήπιες διατυπώσεις, φαίνεται να έχει μειωθεί. Η «φιλελληνική» παράταξη με ηγέτη τη Γαλλία και μαζί της την Ιταλία και άλλες χώρες έχει φέρει μία ισορροπία, ενώ η Ισπανία και μερικά ακόμη μέλη της ΕΕ παραμένουν σχετικά ουδέτερα.
Από τις πρώτες πληροφορίες που κυκλοφορούν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων θέλουν στο τραπέζι να βρίσκεται το φλέγον θέμα της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που μπορεί να χρειαστεί κεφάλαια άνω των 25 δισ. ευρώ, μετά την ταχεία εκροή κεφαλαίων που ξεκίνησαν με τις φήμες περί δημοψηφίσματος, κορυφώθηκαν με την ανακοίνωσή του και προκάλεσαν την επιβολή των capital controls ως έσχατη λύση.
Πηγές από τα γαλλικά ΜΜΕ, που παρακολουθούν στενά τη στάση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας τους στη διαδικασία, υποστηρίζουν ότι ο Μισέλ Σαπέν στο Eurogroup και συνολικά η γαλλική πλευρά βρίσκεται σχεδόν «μόνη εναντίον όλων» στην υπεράσπιση της Ελλάδας.

Θα γονατίσουν οικονομικά την Ελλάδα

Τις πρώτες πληροφορίες για τις επιπρόσθετες απαιτήσεις των δανειστών προς την Ελλάδα, προκειμένου να ενσωματωθούν στην ελληνική πρόταση και να υπάρξει συμφωνία για τρίτο πακέτο διάσωσης, φέρνει στο φως το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος που συζητείται ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, από την Ελλάδα ζητείται μεταξύ άλλων:
η απορύθμιση της αγοράς εργασίας, με απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, παράθυρο για ομαδικές απολύσεις εργαζόμενων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
η απελευθέρωση συγκεκριμένων κλάδων όπως τα φαρμακεία και τα αρτοποιεία
η απελευθέρωση αγορών όπως αυτή του φρέσκου γάλακτος,
η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018
η πλήρης ιδιωτικοποίηση και του ΑΔΜΗΕ στην ενέργεια

Είναι προφανες πως με την απορύθμιση  της αγοράς εργασίας όπως και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στοχεύεται η επαναφορά  νομοσχεδίων για απαγόρευση των απεργιών. Με τα πιο πάνω μέτρα ανοίγεται επίσης η πύλη για να κτυπηθούν τα ελληνικά προϊόντα (ελαιοκομικά, γαλακτοκομικά  κ.α.) με εισαγόμενα κυρίως  από Γερμανία ,Ολλανδία και Ισπανία.

Εκρηξη Σόιμπλε: «Μην με περνάς για ανόητο» 

Να σημειώσουμε πως η συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ του Σαββάτου, διακόπηκε με επεισοδιακό τρόπο   προκαλώντας την παρέμβαση του προέδρου της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος διέκοψε τις εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της διακοπής ήταν η ένταση που επικράτησε κάποια στιγμή ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο Γερμανός υπουργός διέκοψε τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας του «Μην με περνάς για ανόητο».
Η αντίδραση του επικεφαλής της Ευρωζώνης ήταν άμεση και καθοριστική, προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση. Ετσι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί σήμερα στις 12 μμ ώρα Ελλάδας.
Εάν οι εξελίξεις επιτρέψουν να τηρηθούν οι προγραμματισμένες ώρες, θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 17:00 το απόγευμα, ενώ ακυρώθηκε και δεν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των 28 της ΕΕ .
Διπλό σοκ από Γερμανία και Φινλανδία
Στις χτεσινές εργασίες, που ξεκίνησαν το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν μετά και το κοινό δείπνο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, κυριάρχησε η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς και των πιο μετριοπαθών φωνών να κάμψουν την σκληρή στάση των Φινλανδών, αλλά και το σοκ που προκάλεσε η αποκάλυψη εγγράφου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για σχέδιο πενταετούς προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Είχαμε εκ βαθέων συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις. Συζητήσαμε το θέμα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης και φυσικά τα θέματα που αφορούν τη χρηματοοικονομική στήριξη. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά οι εργασίες είναι ακόμη σε εξέλιξη» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η κίνηση του κ.Σόιμπλε να μην περιοριστεί στα οικονομικά μεγέθη αλλά να θέσει θέματα που αφορούν συνολικά τη λειτουργία του ελληνικού κράτους προκάλεσε τεράστια ένταση και πολύ έντονους διαλόγους. Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega από το Βερολίνο, το γεγονός ότι οι εξελίξεις δεν ήταν ακόμα χειρότερες οφείλεται στην στήριξη που παρείχαν στην Ελλάδα  η Ιταλία κυρίως, αλλά και η Γαλλία και η Κύπρος.
Διαμορφώνονται δύο μπλοκ
Όπως μετέδωσε το Mega Ελλάδος από τις Βρυξέλλες, το βασικό ζήτημα της χθεσινής συνεδρίασης όμως ήταν αυτό της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση ενώ φαίνεται πως επικράτησε κλίμα πόλωσης και διχασμού μεταξύ ενός μπλοκ χωρών υπό τον Β. Σόιμπλε που τήρησε πολύ σκληρή στάση και ενός άλλου υπό τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι δύσκολο πάντως να υπάρξει οριστικό αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα και το πιθανότερο είναι να πρέπει να ψηφιστούν και άλλα νομοσχέδια από την Ελλάδα πριν επικυρωθεί κάποια συμφωνία σε νέο Eurogroup.
Ο Β. Σόιμπλε φέρεται να είπε χθες στη συνεδρίαση ότι από το 2009 γνώρισε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, άκουσε πολλές υποσχέσεις και τίποτα όμως δεν έγινε.