Με πλειοψηφία η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε «ναι» σε τρίτο μνημόνιο

Σημαντικές απώλειες για την κυβέρνηση

Με σημαντικές απώλειες για το κυβερνητικό στρατόπεδο, ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στην βουλή των Ελήνων για την παροχή εξουσιοδότησης για διαπραγμάτευση. Η Ολομέλεια  του Ελληνικού Κοινοβουλίου αποφάσισε με πλειοψηφία να δώσει εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να καταθέσουν την συμφωνία στους θεσμούς.newego_LARGE_t_1101_54517152_type12713

Συγκεκριμένα:
Δεκτό με κοινοβουλευτική πλειοψηφία 251 βουλευτών έγινε το νομοσχέδιο για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» ωστόσο το κυβερνητικό στρατόπεδο υπέστη σημαντικές απώλειες, αφού δεν συγκεντρώθηκαν οι 151 κυβερνητικοί ψήφοι.

«Ναι» ψήφισαν συνολικά 251 βουλευτές, «Όχι» 32 βουλευτές, ενώ «Παρών» ψήφισαν 8 βουλευτές.
Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 2 ψήφισαν «όχι», 8 ψήφισαν «παρών», ενώ 7 ήταν απόντες. Ειδικότερα:
“Όχι” ψήφισαν οι κ. Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα
Παρών” δήλωσαν οι κ.κ. Κωνσταντοπούλου, Στρατούλης, Λαφαζάνης, Κυρίτση, Σταθάς, Σκούμας, Λαπαβίτσας και Λεουτσάκος
Απόντες ήταν οι κ.κ. Βαρουφάκης και Αυλωνίτου (που δήλωσαν με επιστολή τους πως θα ψήφιζαν ναι) και οι κ.κ. Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή, Βασίλης Κυριακάκης και Δημήτρης Κοδέλας.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν, γνωστοποίησαν με επιστολή τους, ότι επέλεξαν να μην βρίσκονται στην αίθουσα της Ολομέλειας γιατί η κυβέρνηση ουσιαστικά τους ζητούσε να δώσουν εξουσιοδότηση σε ένα τρίτο μνημόνιο.
Από τις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν υπήρξαν διαρροές.

**

Πρόκειται  για τρίτο μνημόνιο δηλώνουν 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο» αναφέρουν σε αιχμηρή, κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Οι βουλευτές εξηγούν ότι δεν συμμετείχαν στην αποψινή διαδικασία για τους εξής λόγους:
«Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.,
«Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων -κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο.
Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά «θέλω» του ελληνικού λαού.
Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν.
Ο πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν να τους κυβερνά το παλιό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με κοινωνικά και λαϊκά στρώματα και με κινήματα που αναπτύχθηκαν.
Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική -και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία. Εκλεχτήκαμε με ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στο λαό να προωθήσουμε μια αντιμνημονιακή πολιτική, και θεωρούμε πως η πολιτική και η ηθική πρέπει να ξανασυναντηθούν.
Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.
Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας».

 Ο Τσίπρας μίλησε για ναρκοπέδιο

Νωρίτερα  ο Ελληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι  στην πεντάμηνη πορεία των διαπραγματεύσεων έγιναν λάθη ,, τονίζοντας πως η χώρα βρίσκεται πλέον μπροστά σε ναρκοπέδιο κάτι που, όπως είπε, ο ίδιος δεν μπορεί να αγνοήσει. Υποστήριξε ότι δεν εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, αλλά ότι κινήθηκε πάντα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή του και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

«Δεν θα κρύψω την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, θα του μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «ESM».

«Από τη πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδηση μου για να διεκδικήσω μια δίκαιη λύση και να προασπίσω τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Έχω πράξει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν σε δύσκολες συνθήκες, απειλών και εκβιασμών. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ανέλαβα ρίσκα, δεν το έβαλα όμως κάτω, δεν λογάριασα προσωπικό κόστος. Μοναδική δύναμη μου σε αυτή τη δύσκολη αναμέτρηση ήταν η απλόχερη στήριξη του ελληνικού λαού» επεσήμανε και πρόσθεσε:

«’Έξι μήνες τώρα μπήκαμε σε ένα πόλεμο, δώσαμε μάχες δύσκολες, άνισες, είχαμε απώλειες κερδίσαμε όμως έδαφος Τώρα φτάσαμε σε διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και εμπρός έχει ναρκοπέδιο δεν μπορώ να το αγνοήσω και να το κρύψω από τον ελληνικό λαό».

«Ναι κάναμε λάθη» παραδέχθηκε και πρόσθεσε: «Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ. Φρονώ όμως ότι δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας που να είναι στο χείλος του γκρεμού και να διαπραγματεύεται με επιμονή. Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό grexit με οικονομική πρόφαση».

«Ο στόχος της παρέμβασής μου δεν είναι να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά να εκθέσω με σαφήνεια τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα και για να αλλάξει η Ευρώπη. Αυτός ο σπόρος θα φέρει καρπούς. Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει και δεν μπορεί να πάει χαμένος. Η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών είναι ψήφος συνείδησης κα εθνικής ευθύνης», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Θα καταφέρουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη ως ισότιμος εταίρος, διεκδικώντας το δίκιο μας και ανοίγοντας τον δρόμο και στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς».

«Ο ελληνικός λαός πήρε μια δύσκολη γενναία απόφαση που εξέπληξε τους περισσότερους από εμάς. Δεν έδωσε εντολή ρήξης έδωσε ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας δύναμης» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και πρόσθεσε:

«Αυτό ζήτησε και αυτό που υποσχέθηκα πράττω, δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό. Εξέλαβε το όχι ως εντολή για μια καλύτερη λύση μια καλύτερη συμφωνία ως επιλογή αξιοπρέπειας. Εξέλαβα το «όχι» και ως ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και τώρα έρχεται η ώρα να κάνουμε απολογισμό.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε  λίγο μετά τις 3.00 τα ξημερώματα με την ψηφοφορία. Της ολομέλειας προέδρευσε  ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.