Τσίπρας στην ΚΟ: «’Η θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί»

Με τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε η κοινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος με θέμα συζήτησης την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας.newego_LARGE_t_1101_54532345_type12713

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του περιέγραψε την κατάσταση των τελευταίων ημερών και αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είπε: «Πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία, αλλά δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την κρισιμότητα των στιγμών και των αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν. «Αυτό που έχει σημασία είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις» είπε.

«Εγώ δεν πρόκειται να γίνω ο νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί. Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί» είπε.

Κατά τη διάρκεια της 20λεπτης ομιλίας του πρωθυπουργού, απουσίαζε από τη συνεδρίαση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος προσήλθε στη Βουλή λίγο αργότερα χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ο κ. Λαφαζάνης που ηγείται της Αριστερής Πλατφόρμας έχει εκφράσει τις διαφωνίες του για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι παρόμοια με αυτή του Γιούνκερ» γράφει η ιστοσελίδα Iskra, που εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας.
Ο κ. Λαφαζάνης, που δεν υπέγραψε το κείμενο της πρότασης προς τους θεσμούς, έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα τρίτο μνημόνιο με σκληρά μέτρα λιτότητας που θα στραγγαλίσουν την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι το «Όχι» του λαού στο δημοψήφισμα «δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό ‘Ναι’ σε καινούρια μνημονιακά κρεματόρια».

Την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασαν προσερχόμενοι στη Βουλή οι Νίκος Βούτσης, Γ.Σταθάκης, Δ.Μάρδας και Π.Κουρουμπλής.

«Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς το αν θα υπάρξει συμφωνία» είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής να φύγει οριστικά από το λεξιλόγιο η λέξη Grexit, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι όλα έχουν τελειώσει.

«Θα προσπαθήσουμε. Τα διλήμματα που μπαίνουν είναι πολύ σκληρά» δήλωσε ο Νίκος Ξυδάκης.

Σχετικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί και με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το κείμενο της πρότασης θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην αρμόδια επιτροπή και στην Ολομέλεια, προκειμένου να ψηφιστεί.

Θα πρόκειται, ωστόσο, για μια ψήφο έγκρισης των χειρισμών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όχι για ψήφο που θα καταστήσει την πρόταση νόμο του κράτους.
Αντιδράσεις

Εντονες αντιδράσεις και αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ

Χθες  κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου καταγράφηκαν ενστάσεις και από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά η πρόταση Τσίπρα πέρασε και ως φαίνεται οδηγείται με ταχύτατες συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή προς ψήφιση.

«Η Ελλάδα επιδιώκει να επιτύχει άμεσα μια συμφωνία με τους θεσμούς. Θέλουμε μια συμφωνία, όμως, που να σέβεται την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού μας και να ανοίγει παράθυρα για μια διέξοδο από τη σημερινή κρίση. Δεν θέλουμε στα δύο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε και ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού, χωρίς μάλιστα να δίνεται καμιά προοπτική στον τόπο», είπε και έριξε την πρώτη βολή χθες νωρίς το πρωί ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος πρόσθεσε με έμφαση ότι η «Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ομηρεία από κανέναν – και κάνουν βαρύτατο λάθος και ατόπημα όσοι στην Ευρώπη τη θεωρούν όμηρο». Και συνέχισε προειδοποιώντας δηλαδή για τις σημαντικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Η Ελλάδα επίσης δεν βρίσκεται με το ”πιστόλι στον κρόταφο” ούτε βρίσκεται υπό εκτέλεση, έτοιμη να αποδεχθεί τα όποια τετελεσμένα της προσφέρουν όσο καταστρεπτικά και αν είναι. Βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή από το να συνυπογράψουν τη ”θανατική” τους καταδίκη. Η Ελλάδα δεν διαθέτει μία και μόνο επιλογή για το μέλλον της: να δεχθεί μια απαράδεκτη συμφωνία με τους θεσμούς. Αντίθετα, έχουμε ως χώρα πολλές επιλογές», υποστήριξε το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί «πυξίδα» της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά λέγεται ότι δεν θα προβεί σε κινήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της δεδηλωμένης για τη σημερινή κυβέρνηση. «Το ”Οχι” του ελληνικού λαού και αναφέρομαι σε όλο τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε στο δημοψήφισμα, δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό ”Ναι” σε καινούργια μνημονιακά κρεματόρια», δήλωσε επίσης ο κ. Λαφαζάνης.

Η τάση στην οποία συμμετέχει άρχισε αργά το βράδυ συνεδρίαση – όπως και όλες οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι από το «Οχι» του δημοψηφίσματος σχεδόν το σύνολο των τάσεων περνά στο «Ναι» στηρίζοντας την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα να βάλει τη βάση με την ψηφοφορία στη Βουλή και να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένες διαρροές κατά την αποψινή ψηφοφορία.

Το ενδιαφέρον στρέφεται επίσης στον τεως  υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ακούγεται ότι αναμένει το κείμενο, αλλά ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί και να καταψηφίσει την πρόταση. Ο κ. Βαρουφάκης δίνει έμφαση στο αν υπάρχει δέσμευση για το χρέος και αν απομακρύνεται η πιθανότητα για πολλά υφεσιακά μέτρα.

Ερωτηματικό υπάρχει  και για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και άλλων βουλευτών, αν και η σημερινή πρωτόγνωρη διαδικασία διευκολύνει επί της ουσίας το πολύχρωμο παζλ στον ΣΥΡΙΖΑ να ελιχθεί – ακόμη και να υπερψηφίσει τώρα με τη δέσμευση της επιφύλαξης για τη συνέχεια, όταν αποτυπωθεί πλήρως στο χαρτί η συμφωνία και γίνει νόμος του κράτους…

Αριστερη Πλατφόρμα

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ, γράφει η ιστοσελίδα Iskra, που εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, δεν είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα και την οποία κατέθεσε ο ίδιος ο Γιούνκερ, αμέσως μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος από την ελληνική κυβέρνηση» σημειώνεται στο άρθρο.

Σε άρθρο που υπογράφει ο Στάθης Κουβελάκης ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση, η οποία «δεν πέτυχε παρά την “ολική επαναφορά” στον προηγούμενο εγκλωβισμό, και τούτο από μια πολύ δυσχερέστερη θέση, υπό την πίεση ενός ακόμη οξύτερου οικονομικού στραγγαλισμού. Οσο για το πολιτικό πλεονέκτημα, δηλαδή για το τεράστιο κεφάλαιο που αποκόμισε με το δημοψήφισμα, έσπευσε να το ακυρώσει σε χρόνο ρεκόρ, ακολουθώντας σε όλα τα σημεία τη γραμμή όσων αντιτάχθηκαν σ’ αυτό, και που έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι ενώ έχουν καταποντισθεί στις κάλπες».

«Από τον παραλογισμό στην τραγωδία;»

Το άρθρο έχει τίτλο «Από τον παραλογισμό στην τραγωδία;» και αναφέρεται στην «πλήρη αντιστροφή του νοήματος ενός συγκλονιστικού γεγονότος όπως το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου», θέτοντας το ερώτημα: Πως είναι δυνατό ένα σαρωτικό «όχι» στη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας να “ερμηνεύεται” ως πράσινο φως για ένα νέο μνημόνιο;».

Το ερώτημα ακολουθείται από ένα δεύτερο, διατυπωμένο με «όρους κοινής λογικής»: «Αν ήταν να υπογραφεί κάτι ακόμη χειρότερο και δεσμευτικότερο από τις προτάσεις Γιουνκέρ προς τι το δημοψήφισμα ή μάλλον προς τι η μάχη του “όχι” και, φυσικά, προς τι η σαρωτική της επικράτηση;».

Ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την στάση που κράτησε μετά το δημοψήφισμα αναφέρει ότι «στην παραζάλη ακόμη της κυριακάτικης χαράς, η κοινή γνώμη παρακολουθεί τον εκπρόσωπο του 62% να υποτάσσεται στο σκεπτικό του 38% την επαύριο μιας εκκωφαντικής νίκης της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας».

Και το άρθρο καταλήγει με την «δέουσα σαφήνεια: οποιαδήποτε απόπειρα ακύρωσης της λαϊκής θέλησης για ανατροπή της λιτότητας και των Μνημονίων αποτελεί Υβρι με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης. Οποιος την αποτολμήσει και οδηγήσει την χώρα και την Αριστερά στην παράδοση και την ατίμωση θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και την αντίστοιχη Νέμεσι».