Ο Π. Πολυβίου δικηγόρος δύο Εταιρειών καυσίμων, αλλά και συνήγορος της ΕΠΑ!

*Η ΕΠΑ επανεξετάζει από το 2011

την υπόθεση καρτέλ καυσίμων!

 

 

Ο γνωστός μεγαλοδικηγόρος κ. Πόλυς Πολυβίου εκπροσωπεί όχι μία , αλλά δύο εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο και στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), όπου υπάρχει ανοιχτό θέμα από το παρελθόν , για την λειτουργία καρτέλ στην αγορά καυσίμων . Η υπόθεση αυτή διαιωνίζεται από το 2011 και μέχρι σήμερα η εν λόγω Επιτροπή, που είναι το θεσμικό όργανο για να  διασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού   στην αγορά, δεν κατάφερε να καταλήξει σε ένα πόρισμα που να πληροφορεί τουλάχιστον τους πολίτες της Δημοκρατίας για το ποιά είναι η αλήθεια για τις προσυνεννοήσεις στον καθορισμό τιμών και αν ήταν δίκαιες ή άδικες οι μεγάλες ποινές που επιβλήθηκαν εναντίον τους από την προηγούμενη Επιττροπή με επικεφαλής τον κ. Χριστοφόρου .det_Polyviou3

Σήμερα το πρωϊ, ενώ συζητείτο το καυτό θέμα των τιμών πώλησης των καυσίμων , ζήτησε παρέμβαση στο   Ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Πολυβίου και με την την ιδιότητα του, ως δικηγόρος που εμφανίζεται τακτικά ενώπιον της ΕΠΑ, (χωρίς να διευκρινίσει εξαρχής την ιδιότητά του ως δικηγόρος δύο εταιρειών καυσίμων αυτό το έπραξε όταν επίμονα τον ρώτησε η δημοσιογράφος της εκπομπής στο τέλος της παρέμβασής του),   άρχισε να   πλέκει κυριολεκτικά το εγκώμιο και να αποδίδει εύσημα στη νυν πρόεδο της Επιτροπής Προτασίας του Ανταγωνισμού για την <<εξαιρετική εργασία που κάνει>> και τον <<τεράστιο όγκο εργασίας που έχει να διεκπαιρεώσει η Επιτροπή>>. Χαρακτήρισε μάλιστα άδικες τις επιθέσεις, όπως είπε, του πρώην προέδρου της Επιτροπής κ. Χριστοφόρου εναντίον της νυν Επιτροπής η οποία έχει παράξει , κατά τη γνώμη και πάλι του κ. Πολυβίου σημαντικό έργο!  << Η ΕΠΑ όμως τώρα μπορώ να πω από την πείρα μου, κάνει εξαιρετική εργασία πολύ καλύτερη από το παρελθόν και με όλο το σέβας θεωρώ άδικες τις επιθέσεις του πρώην προέδρου, εναντίον της νυν επιτροπής η οποία έχει παράξει σημαντικό έργο>>, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυβίου μετατρεπόμενος ταυτόχρονα από δικηγόρος των εταιρειών πετρελαιοειδων και σε διαπρύσιο συνήγορο του θεσμικού οργάνου που επιδικάζει την υπόθεση εναντίον των Εταιρειών και έχει το δικαίωμα να επιβάλει πολύ μεγάλα πρόστιμα! Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα πάρα πέρα, ζήτησε καλύτερη στελέχωση της ΕΠΑ, γιατί την θεωρεί υποστελεχωμένη.argo_276255952

Χθες από τις συχνότητες του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ είχε εμφανιστεί τόσο ο πρώην όσο και η νύν πρόεδρος της Eπιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού. Ο κ. Χριστοφόρου ως τέως πρόεδρος μας υπενθύμισε για την έρευνα που έγινε εναντίον των εταιρειών καυσίμων που λειτουργούν ολιγοπωλιακά, για το καταδικαστικό πόρισμα στο οποίο κατέληξε το Μάιο του 2011 η ΕΠΑ και για τα πολύ μεγάλα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, τα μεγαλύτερα στην ιστορία του θεσμού και δεν καταβλήθηκαν ποτέ δεδομένου ότι η απόφαση έπεσε από το Ανώτατο Δικαστήριο για διοικητικούς όμως λόγους και όχι για λόγους ουσίας. Μάλιστα κάλεσε την κα Λουκία Χριστοδούλου να επισπεύσει την επανεξέταση της υπόθεσης που εκκρεμεί από το 2011 (!) και να προχωρήσει παράλληλα σήμερα ως Επιτροπή σε αυτεπάγγελτη νέα έρευνα.

Ο κ. Χριστοφόρου τόνισε χαρακτηριστικά:<< Το αν μια Αρχή λειτουργεί με αργούς ρυθμούς είναι θέμα πως το εκτιμά ο καθένας. Θεωρώ ότι η υπόθεση αυτή δεν αντιμετωπίστηκε με την ίδια ζεστασιά όπως αντιμετωπίστηκαν άλλες υποθέσεις   που επανεξέτασε η ΕΠΑ σε πραγματικούς χρόνους και επαναβεβαίωσε αποφάσεις >>. Και πρόσθεσε:<< Από εκεί και πέρα άμα δεις και τα εμπλεκόμενα μέρη και ποιοί τα υπερασπίζονται ο καθένας μπορεί να αναπτύξει τη φαντασία του.>>

Ο κ. Χριστοφόρου χωρίς περιστροφές κατάγγειλε στην ίδια ραδιοφωνική συχνότητα ότι στη διάρκεια της εξέτασης της προηγούμενης υπόθεσης για την προσυνεννόηση στον καθορισμό τιμών από εταιρείες καυσίμων, <<υπήρξαν όλων των ειδών οι παρεμβάσεις μέχρι και απειλές>>.

Επεσήμανε ακόμη ότι τότε η Επιτροπή είχε καταλήξει σε μεγάλα πρόστιμα που δεν είχαν επιβληθεί μέχρι τότε στην ιστορία της ΕΠΑ. Γιατί, όπως διευκρίνισε, ήταν και ουσιαστικές οι παραβάσεις και έπρεπε να δοθούν μηνύματα. Αιτιολογήθηκε το πρόστιμο και οι λόγοι στους οποίους στηρίχθηκε το ύψος του ποσού που επιβλήθηκε. Ομως, όπως παρατήρησε <<αυτή η υπόθεση δεν έτυχε του χειρισμού που θα πρεπε να τύχει μέσα σε σύντομο χρόνο. Δεν μπορεί, τόνισε, ένα διοικητικό όργανο να επανεξετάζει υπόθεση του Δικαστηρίου μέσα σε εύλογο χρόνο και να συνεχίζεται για τέσσερα χρόνια!Αυτό το πράγμα είναι καθαρό στο νού μου>>, είπε, αφήνοντας, όπως γίνεται αντιληπτό καθαρή αιχμή για σκοπιμότητες.

Εξάλλου παρατήρησε πως , όταν χαλά η αγορά και ο ο κόσμος παραπονιέτται σε ημερήσια βάση δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια σου και τα αυτιά σου. Πρέπει να προχωρήσεις σε αυτεπάγγελτη έρευνα.

Σε δική της παρέμβαση η κα Λουκία Χριστοδούλου, νυν πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ήταν και η ίδια μέλος της Επιτροπής όταν πάρθηκε το Μάιο του 2011 η εν λόγω απόφαση που έπεσε για λόγους διοικητικού δικαίου. Εκτοτε η υπόθεση αυτή είναι ενώπιον της Επιτροπής και η επανεξέτασή της βρίσκεται σε <<προχωρημένο στάδιο>> όπως είπε. Ανέφερε επίσης ότι για να υπάρχει έναυσμα αυτεπάγγελτης έρευνας, πρέπει να έχουμε στοιχεία ή ενδείξεις ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Ακόμη παραπονέθηκε ότι η υπηρεσία της είναι υποστελεχωμένη και χρειάζεται περισσότερα στελέχη για να δουλέψει με ταχύτερους ρυθμούς.

Λεχθέντων λοιπόν όλων των πιο πάνω η παρέμβαση του κ. Πολυβίου και η ζέση με την οποία προασπίστηκε την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού για το έργο που παράγει και στην οποία ως δικηγόρος δύο εταιρειών λογοδοτεί για έρευνα που είναι υπό εξέλιξη, ήταν το λιγότερο περίεργη και γεννά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της.