Με δύο δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση στην Άγκυρα, ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε ξανά τα πιο κρίσιμα κεφάλαια στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ: τα F-35 και την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης F-35 στην Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις CAATSA, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στους φίλους της.

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στους φίλους μας. Αίρουμε τις κυρώσεις. Εργαζόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία», δήλωσε ο Τραμπ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η αναφορά αυτή ήταν από τις πιο ηχηρές στιγμές της συνάντησης, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει εδώ και χρόνια την άρση των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την αγορά των ρωσικών S-400. Η υπόθεση αυτή οδήγησε και στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, προκαλώντας βαθύ ρήγμα στις αμυντικές σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πώλησης F-35 στην Τουρκία, δεν έκλεισε την πόρτα. Αντίθετα, εμφανίστηκε θετικός στο να εξεταστεί ξανά το ζήτημα.

«Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση για τα F-35. Είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβουμε εμείς. Έχουμε πολύ καλή σχέση με την Τουρκία. Τα F-35 είναι υπέροχα. Είναι ένα θέμα που μπορούμε να εξετάσουμε», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Εμφανίστηκε ακόμη πιο θερμός απέναντι στην Άγκυρα σε άλλο σημείο. «Όλοι λένε: γιατί να μην το κάνουμε; Η Τουρκία είναι πιστή, περισσότερο από πολλές άλλες χώρες. Το F-35 είναι το καλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο και θα το εξετάσουμε», είπε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι το θέμα των F-35 δεν είναι νέο για την Τουρκία και ότι η Άγκυρα είχε λάβει δεσμεύσεις από την αμερικανική πλευρά.

«Το θέμα των F-35 δεν είναι νέο για εμάς. Το είχαμε συζητήσει και παλαιότερα με τις ΗΠΑ. Είχαμε πάρει υπόσχεση για τα 5 αεροσκάφη και ο κ. Τραμπ έχει επίσης δώσει τον λόγο του. Ο Τραμπ κρατά πάντα τον λόγο του. Πιστεύω ότι από τη Σύνοδο θα βγει μια ευνοϊκή απόφαση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η συνάντηση Ερντογάν – Τραμπ πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 36ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται στην Άγκυρα. Μετά την επίσημη τελετή στο Μπεστέπε, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν μπροστά στις κάμερες και έστειλαν μήνυμα στενής συνεργασίας.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η επίσκεψη Τραμπ δίνει «ξεχωριστή δύναμη» στην Τουρκία και στη Σύνοδο.

«Η επίσκεψη του κ. Τραμπ μάς έδωσε ξεχωριστή δύναμη. Του λέω καλώς ήρθατε. Θέλω να εκφράσω πόσο σημαντική είναι αυτή η επίσκεψη. Το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σήμερα στην Άγκυρα και ότι όλοι οι ηγέτες βρίσκονται στη χώρα μας, μας δίνει ιδιαίτερη ισχύ», είπε.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον Τούρκο Πρόεδρο, κάνοντας λόγο για «χημεία» ανάμεσά τους.

«Αν δεν ήταν ο Ερντογάν, δεν θα ερχόμουν στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε δύο υπέροχοι φίλοι. Ο Ερντογάν κάνει εξαιρετική δουλειά. Σας σέβονται σε όλο τον κόσμο. Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές. Με τον Ερντογάν έχουμε χημεία. Η Τουρκία είναι πολύ ισχυρή και στρατιωτικά. Ο κ. Ερντογάν είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για εκείνον».

Στην ατζέντα των δύο ηγετών βρίσκονται, εκτός από τα F-35 και τις κυρώσεις, η αμυντική συνεργασία, οι κινητήρες για το τουρκικό μαχητικό KAAN, το Ιράν, η Γάζα, η Ουκρανία και ο ρόλος της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τα συμφέροντα και των δύο χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι στην ατζέντα θα βρεθεί και το Ιράν.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία επιδιώκει να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν – ΗΠΑ και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την παγκόσμια ειρήνη. Για τη Γάζα, ανέφερε πως θα συζητήσει το θέμα με τον «πολύτιμο φίλο» του, όπως αποκάλεσε τον Τραμπ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Σύνοδος μπορεί να οδηγήσει σε απόφαση υπέρ της ειρήνης στην περιοχή.