Γ.Ντάισελμπουμ: «Καλύτερα θωρακισμένη η ευρωζώνη…»

Η πόρτα παραμένει ανοικτή για την Ελλάδα, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπουμ μετά το πέρας της δεύτερης συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς τον Γ. Βαρουφάκη, τονίζοντας πάντως πως η ευρωζώνη είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση απ’ ό,τι πριν την κρίση.Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem holds a news conference during a Euro zone finance ministers emergency meeting on the situation in Greece

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε επίσης ότι το Eurogroup παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και νομισματική κατάσταση στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να συνέλθει εκ νέου για να λάβει όποιες δράσεις χρειαστούν τόσο για την ελληνική όσο και για την οικονομία της ευρωζώνης.
Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα των θεσμών για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στην Ελλάδα, αλλά και για όποια βοήθεια χρειαστεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Πάντως, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι «η πόρτα παραμένει ανοιχτή», επαναλαμβάνοντας ότι δεν έφυγαν από το τραπέζι των συζητήσεων οι θεσμοί, αλλά η ελληνική πλευρά.
Ερωτηθείς αν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποκλείστηκε από το Eurogroup είπε πως ο κ. Βαρουφάκης έφυγε μόνος του από τη συνεδρίαση πριν τελειώσει και ότι ζήτησαν τη σύσκεψη των υπόλοιπων 18 πολλοί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Υποστήριξε ακόμη ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει νωρίτερα το δημοψήφισμα και με θετική προτροπή ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα και πρόσθεσε ότι η ελληνική Βουλή πρέπει να πάρει μια σοφή απόφαση.

Πριν την επανέναρξη των εργασιών του Eurogroup χωρίς τον Γ. Βαρουφάκη, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είχε ανακοινώσει ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα λήξει την Τρίτη το βράδυ, προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά ζήτησε παράταση ενός μηνός αλλά το αίτημα αυτό απερρίφθη. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που αποφάσισε την Παρασκευή το βράδυ να τις διακόψει, απορρίπτοντας τις προτάσεις των θεσμών. Εξέφρασε, δε, τη δυσαρέσκεια των 18 ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για τη διακοπή των συζητήσεων.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή τους η οποία δεν υπεγράφη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, οι ΥΠΟΙΚ των κρατών – μελών του Eurogroup κοινοποιούσαν την απόφασή τους να ακυρώσουν την χρηματοδοτική στήριξη προς στην Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Η ανακοίνωση του Eurogroup:
«Από τη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου του Eurogroup για την παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, εντατικές διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ Θεσμών και ελληνικών αρχών για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και την επείγουσα κατάσταση, οι Θεσμοί υπέβαλαν μια συνολική πρόταση που είχε προϋποθέσεις κάνοντας χρήση της ελαστικότητας.
Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές, διακόπτοντας μονομερώς τις διαπραγματεύσεις στις 26 Ιανουαρίου.
Το Eurogroup ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα των τελευταίων ετών. Το Eurogroup ήταν ανοιχτό ως την τελευταία στιγμή για να στηρίξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό προς ένα συνεχές πρόγραμμα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη.
Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει την πρόταση σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος. Η τρέχουσα χρηματοοικονομική βοήθεια με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, καθώς επίσης όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη μεταφορά από τις χώρες της ευρωζώνης των SMPs και των κερδών μέσω ΑNFA.
Οι αρχές της ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε κάθε πιθανό κίνδυνο διάχυσης και να προστατεύσουμε τη νομισματική ένωση και το ευρώ» δήλωσε μετά τον Γ. Ντάισελμπλουμ ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε.