Τι είπαν Τσίπρας -Μέρκελ-Ολάντ για το δημοψήφισμα

Ό,τι απόφαση και να πάρει το Eurogroup ο ελληνικός λαός θα έχει οξυγόνο και την επόμενη εβδομάδα. Θα επιβιώσει, κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Γάλλο πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Η δημοκρατία είναι η υπέρτατη αξία στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα θα γίνει ανεξάρτητα από την απόφαση του Eurogroup» σημείωσε ο πρωθυπουργός.newego_LARGE_t_1101_54525594_type12128

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες του Mega, τού ασκήθηκαν πιέσεις να κάνει πίσω, ενώ η κ. Μέρκελ τού επισήμανε ότι στην περίπτωση που επιλέξει η Αθήνα το δημοψήφισμα το ερώτημα δεν πρέπει να είναι «ναι ή όχι στην πρόταση των θεσμών», αλλά «ναι ή όχι στο ευρώ».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι μπορεί να λέει την άποψή της ωστόσο η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ δεν είναι κάτι που μπαίνει σε ερώτημα. Στην Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία και δεν θα πάρουμε άδεια για το τι θα ερωτηθεί ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, το κοινοβούλιο αποφασίζει ποιο είναι το ερώτημα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Φέρεται ακόμη να είπε προς τον Φρανσουά Ολάντ: Κι εσείς στη Γαλλία όταν κάνετε δημοψήφισμα δεν θα σας πει άλλος λαός ποιο θα είναι το ερώτημα που θα απευθύνετε.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε και χθες, μετά το διάγγελμά του, με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ανακοινώνοντας την απόφασή του.
Απάντηση στον Ντάισελμπλουμ
«Ο κ. Ντάισελμπλουμ και το Eurogroup αποφάσισαν την Πέμπτη να δώσουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόταση των Θεσμών. Σήμερα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις» σχολιάζουν εξάλλου κυβερνητικές πηγές για τις εξελίξεις στο Eurogroup.
«Όλη η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση, η οποία μάλιστα τη Δευτέρα στο ΕuroSummit θεωρήθηκε ως μια πολύ καλή βάση για συζήτηση» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι «οι Θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις παράλογες που δεν θα γίνονταν αποδέκτες από καμία ελληνική κυβέρνηση».
«Τα τελεσίγραφα όταν κατατίθενται ενίοτε επιστρέφουν» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι ο ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή αποφασίζει για την αξιοπρέπεια του απερίσπαστος από στυγνούς εκβιασμούς.

Νωρίτερα, κυβερνητικός παράγοντας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βουλή είχε διαμηνύσει ότι τίποτα δεν σταματάει το δημοψήφισμα, το δημοψήφισμα θα γίνει ούτως ή άλλως, προσθέτοντας ότι θα ήταν θετικό αν καλείτο η κυβέρνηση από τους εταίρους εντός της εβδομάδας για συζητήσεις.
Πρόσθετε δε ότι αν επικρατήσει το «όχι», η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο και θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, του «ναι», απλώς θα βάλει την υπογραφή της.

Αναφορικά με τη ρευστότητα από τον ELA, υπενθύμισε ότι έως τώρα στηρίζει το τραπεζικό σύστημα χωρίς να έχει κάνει «κίνηση» η Ελλάδα και έθεσε το ερώτημα «γιατί να αλλάξει κάτι τώρα;». «Θα προβεί κανείς σε μονομερή ενέργεια την ώρα που εξελίσσεται μια δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα;», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε δημοψήφισμα την πρόταση των Θεσμών διότι πήρε τη μορφή τελεσιγράφου, σε αντίθεση με την ελληνική που ετέθη προς συζήτηση. Ανέφερε, επιπλέον, ότι είναι ταπεινωτικό για τον πρωθυπουργό «να του φυτεύουν κάτω από τη μύτη» ένα καινούριο κείμενο κάθε φορά.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι είναι ειλικρινής συνομιλητής και πως εκείνος και η ομάδα του εργάζονται εικοσιτέσσερις ώρες την εβδομάδα επί επτά μέρες για να βρεθεί λύση.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο έχει πρόβλημα καθώς φοβάται ότι θα του χρεώσουν όλες οι πλευρές την αποτυχία, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική πλευρά δεν είδε κανέναν να αντιδρά έντονα όταν ετίθετο θέμα για το ΔΝΤ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει το θεσμικό εκτόπισμα για να βγει από το αδιέξοδο.