Στις 3 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η αίτηση παύσης του Ρ.Ερωτοκρίτου

Στις 3 Σεπτεμβρίου ορίστηκε για οδηγίες η αίτηση παύσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου έδωσε 3 εβδομάδες στον αιτητή Γενικό Εισαγγελέα να καταθέσει γραπτώς την αγόρευση του και 5 εβδομάδες στον καθ` ου η αίτηση Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα για την γραπτή αγόρευση και 10 ημέρες για απάντηση.ÂÏÇÈÏÓ ÃÅÍÉÊÏÓ ÅÉÓÁÃÃÅËÅÁÓ Ñ.ÅÑÙÔÏÊÑÉÔÏÕ ÁÑ×ÇÃÅÉÏ ÁÓÔÕÍÏÌÉÁÓ

Ο δικηγόρος του Βοηθού Γενικού Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Χρήστος Πουργουρίδης για να διευκολύνει το Συμβούλιο στον καθορισμό των ημερομηνιών, δήλωσε ότι ο πελάτης του αποποιείται του δικαιώματος να επιτελεί καθήκοντα αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου, επί της αίτησης για παύση του.

Ο κ. Ερωτοκρίτου στη γραπτή κατάθεση του που ανέγνωσε ενώπιον του Συμβουλίου, παραδέχθηκε ότι αυτά που είπε στη δημοσιογραφική διάσκεψη της 14ης Απριλίου στο “Χίλτον”, ήταν λάθος και ζήτησε μέσω του Συμβουλίου από το Γενικό Εισαγγελέα, τη σύζυγο του και όλη την οικογένεια του την ειλικρινή του συγνώμη για την οδύνη που τους προξένησε για τα όσα είπε υπό το κράτος της ισχυρής άποψης ότι όλα όσα προηγήθηκαν στην υπόθεση Providencia τού δημιούργησαν υποψίες για διάπραξη πιθανών ποινικών αδικημάτων από κάποιον εμπλεκόμενο, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια από ποιον.

Ο κ. Ερωτοκρίτου στην κατάθεση του ανέφερε ότι πριν δώσει τη συνέντευξη Τύπου ο τρόπος με τον οποίο περιήλθε στην αντίληψη του μέρος του περιεχομένου του πορίσματος Καλλή και το σημείωμα του Γενικού Εισαγγελέα που ανέφερε ότι η ποινική έρευνα απεκάλυψε το ποινικό αδίκημα του δεκασμού σε βάρος του, ένιωσε να χάνεται ολόκληρος ο κόσμος κάτω από τα πόδια του.

Κατά την αντεξέτασή του δήλωσε ότι όλοι οι ισχυρισμοί σε βάρος του προσώπου του Γενικού Εισαγγελέα αποσύρονται ανεπιφύλακτα, αναφέροντας ότι η μομφή, κατηγορίες και ηθική απαξίωση, όπως εισπράχθηκαν από τον κόσμο, δεν ήταν στις προθέσεις του. Επίσης, από το κείμενο της ένστασης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αποσύρθηκε η αναφορά ότι είχε καθήκον να καταγγείλει δεκασμό και δωροληψία από το Γενικό Εισαγγελέα και ο ισχυρισμός στην ίδια ένσταση, που αφορούσε τον Ηλία Στεφάνου.

Ερωτηθείς εάν η συμπεριφορά του ήταν απαράδεκτη, είπε πως αυτή δεν συνιστούσε παράπτωμα για την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Περαιτέρω, κληθείς να διευκρινίσει εάν αυτό που τού προκάλεσε τα συναισθήματα βρασμού ήταν η ανακοίνωση του πορίσματος ή τα συμπεράσματα του πορίσματος, ανέφερε ότι ο τρόπος που ανακοινώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα το συμπέρασμα του πορίσματος, συνιστούσε ηθική δολοφονία με μία σφαίρα, ακαριαία.

Σε δήλωση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σήμερα, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ανέφερε ότι η διαδικασία δεν έχει περατωθεί, απομένουν οι αγορεύσεις και κάποιες διευκρινίσεις και έχει οριστεί η υπόθεση ενώπιον του Συμβουλίου στις 3 Σεπτεμβρίου.

“Με αυτά ως δεδομένα δεν πρόκειται να προβούμε σε δηλώσεις”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι σημαίνει η συγνώμη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και πώς εισπράττεται σε προσωπικό και νομικό επίπεδο, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως δεν μπορεί να προβεί στο όποιο σχόλιο.

Στην 11σέλιδη 33 σημείων κατάθεσή του, ο κ. Ερωτοκρίτου απέδωσε τις κακές σχέσεις που είχε με το Γενικό Εισαγγελέα επειδή πρωτοδιόριστοι και οι δύο στη Νομική Υπηρεσία είχαν εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις και εμπειρίες αναφορικά με την ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων στη Νομική Υπηρεσία, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας προερχόταν από το δικαστικό σώμα με πιο συντηρητικές απόψεις και ο ίδιος από τον ιδιωτικό τομέα, με απαιτήσεις ταχύτητας και κάλυψης μεγαλύτερου όγκους της αναγκαίας εργασίας.

Η κατάθεση του κ. Ερωτοκρίτου κατά το μεγαλύτερο μέρος της εστιάστηκε στους χειρισμούς του στην υπόθεση Providencia, στην οποία -όπως επανέλαβε αρκετές φορές- είχε την εκτίμηση ότι διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα και ότι με τη διακοπή των ποινικών διώξεων γινόταν χατίρι σε κάποιον ή κάποιους.

Επίσης, αναφέρθηκε στις δηλώσεις Κοιλιάρη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και τις φερόμενες αναφορές της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ενώπιον της αρχής εξυγίανσης ότι ο κ. Ερωτοκρίτου είχε δωροδοκηθεί.

Αντεξεταζόμενος από το Δικηγόρο του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργο Τριανταφυλλίδη, ο Βοηθός Γενικός, είπε πως ο Στέλιος Κοιλιάρης προσήγε μομφή κατά της κ. Γιωρκάτζη ότι η Διοικητής ανέφερε πως ο παραμερισμός υπόθεσης οφειλοταν σε δεκασμό του Βοηθού Γενικού, ο οποίος δωροδοκήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους.

Ερωτηθείς γιατί ενώ καλούσε την κ. Γιωκράτζη να τεκμηριώσει τις καταγγελίες ή να παραιτηθεί, γιατί ο ίδιος ενώ προέβη σε καταγγελίες σε βάρος του Γενικού Εισαγγελέα, ο ίδιος δεν παραιτήθηκε, είπε πως όταν η Διοικητής του πρότεινε τη συγνώμη της, την αντιμετώπισε με αλαζονεία, επειδή, όπως εξήγησε ήθελε να φύγει η κηλίδα από το όνομα του.

Πρόσθεσε πως “ίσως να μην φτάναμε ως εδώ, αν αποδεχόμουν τη συγνώμη” για να συμπληρώσει ότι πρέπει να μαθαίνουμε από τα παθήματα μας.

Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις για τον ΦΠΑ και την καταλογιζόμενη σύγκρουση συμφερόντων, στην κατάθεση του ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε εγκύκλιος στη νομική υπηρεσία που να ρυθμίζει το θέμα. Πρόσθεσε πως τηρουμένων των αναλογιών με το δικαστικό σώμα, ουδείς περιορισμός απαγορεύει σε Δικαστή να επιλαμβάνεται υποθέσεων που εκπροσωπούνται από δικηγορικό γραφείο ή δικηγόρους του γραφείου στο οποίο ο Δικαστής εργαζόταν προηγουμένως.

Κατά την αντεξέταση του, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι η συγνώμη για την οδύνη που προκάλεσε με τις δηλώσεις του στον Γενικό Εισαγγελέα, είπε πως δεν μπορεί να ισοδυναμεί με παραδοχή για προθέσεως προσπάθεια να πλήξει και να σπιλώσει το όνομα του Γενικού Εισαγγελέα.

Η υπεράσπιση του κ. Ερωτοκρίτου σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Βοηθού Γενικού για την ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι ο Βοηθός του προώθησε ποινικές διώξεις στην υπόθεση Providencia, ανέφερε ότι “δεν λέμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έλαβε γνώση, αλλά τι είχε υπόψη ο κ. Ερωτοκρίτου όταν προέβη στις δηλώσεις”.

Εξεταζόμενος από τον δικηγόρο του ανέφερε πως το ακριβές νόημα που πρέπει να αποδοθεί στην κατάθεση του είναι ότι οι φάκελοι της Providencia κατόπιν ρητών προφορικών οδηγιών του προς τη διαχειρίστρια του ποινικού αρχείου, να μεταφερθούν στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Διευκρίνισε ότι δεν έλεγξε και δεν μπορούσε να γνωρίζει εάν μεταφέρθηκαν στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Είπε ακόμα πως οι αναφορές του για αναστολή ποινικής δίωξης μετά από ένα τηλεφώνημα αφορούσαν πληροφόρηση που προερχόταν από δημοσιεύματα, προσθέτοντας ότι υπήρξε συνάντηση του Γενικού Εισαγγελέα με δικηγόρο που εμπλεκόταν στην υπόθεση Providencia, χωρίς η συνάντηση να συνιστά μομφή, όπως ανέφερε.

Περαιτέρω, κατά την αντεξέταση του, ο Βοηθός Γενικός είπε πως η δήλωση περί διαφορετικού βηματισμού με τον Γενικό Εισαγγελέα δεν συνιστά κατηγορία ή μομφή σε βάρος του Γενικού Εισαγγελέα.

Ανέφερε ακόμα πως η αντικειμενική κρίση δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πρόθεση, δεν είχα τέτοια πρόθεση να πλήξω είτε το πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα είτε το θεσμό, “με οδήγησαν τα συναισθήματα στο να εξελιχθούν έτσι τα γεγονότα”, συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε ακόμα πως με τη διαπίστωση και αναφορά ότι γινόταν χατίρι σε κάποιον, δεν εννοούσε εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ακόμα πως η αρχική απόφαση να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις στην υπόθεση Providencia λήφθηκε από τον προηγούμενο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη.
Εξέφρασε τη θέση ότι αυτή η απόφαση δεν δεσμεύει τον επόμενο Γενικό Εισαγγελέα ή τον Βοηθό του και διευκρίνισε ότι δεν αφήνει μομφή σε βάρος του Πέτρου Κληρίδη.

“Με τον Πέτρο Κληρίδη καταφέραμε να έχουμε μια ανθρώπινη σχέση που έφθασε στα όρια της φιλίας, ο Πέτρος Κληρίδης ήταν φίλος μου”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν μετά τη μεταμέλεια που δηλώνει, κρίνει ότι η συμπεριφορά του έναντι του Γενικού Εισαγγελέα ήταν απαράδεκτη, κρινόμενη εκ των υστέρων, ο κ. Ερωτοκρίτου απάντησε πως η συμπεριφορά δεν ήταν ορθή και έριξε λάδι σε μια σχέση που προσπαθούσε με αγωνία να επιβιώσει στη νομική υπηρεσία.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι οι δηλώσεις για τις οποίες μεταμέλησε δεν συνιστούν παράπτωμα στην επιτέλεση των καθηκόντων του. Πρόσθεσε πως το Συμβούλιο θα κρίνει ότι κατόπιν αυτών δεν μπορεί να φέρει τον τίτλο και το αξίωμα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Απαντώντας στην υποβολή ότι η συγνώμη που ζήτησε υπεβλήθη όψιμα είπε πως κατέβαλε αρκετές προσπάθειες για να επικοινωνήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα, ωστόσο ο κ. Κληρίδης δεν ανταποκρίθηκε.

Προς επιβεβαίωση της αναφοράς του ανέγνωσε στο Συμβούλιο μηνύματα SMS που απέστειλε στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ανέγνωσε SMS που απέστειλε στον Γενικό Εισαγγελέα στις 15 Μαΐου ζητώντας του συνάντηση και δηλώνοντας ετοιμότητα να έρθει στη Λευκωσία από τη Λεμεσό για να συναντηθούν και να συζητήσουν και, όπως είπε, ο Γενικός τους απάντησε ότι “το θέμα είναι σοβαρό πρέπει να σκεφτώ”.

Ο κ. Ερωτοκρίτου συνεχίζοντας είπε ότι στις 16 Μαΐου έστειλε νέο SMS στο Γενικό Εισαγγελέα στον οποίο ανέφερε ότι “εύχομαι και προσεύχομαι ειλικρινά να φωτίσει και τους δύο ο Θεός, η ευθύνη είναι μεταξύ των δύο. Θα είμαι δίπλα σου σαν αδελφός”.

Περαιτέρω, ανέφερε πως στις 18 Μαΐου με SMS ζήτησε να δει το Γενικό Εισαγγελέα στο γραφείο του, και ο Γενικός απάντησε όχι.

Είπε ακόμα πως αργότερα διαπίστωσε στο τηλέφωνο του 2-3 μη απαντηθείσες κλήσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα, τον κάλεσε πίσω δεν απάντησε, αλλά του απέστειλε SMS μήνυμα, “κατά λάθος”, στο οποίο ο κ. Ερωτοκρίτου απάντησε “σε ευχαριστώ”.

Ορίζοντας τις ημερομηνίες συνέχισης της διαδικασίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μύρων Νικολάτος, τονίζοντας την ανάγκη ταχείας αποπεράτωσης της, ενόψει του μεγάλου ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται από την κοινωνία, πρόσθεσε ότι η δήλωση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ότι αποποιείται του δικαιώματος να ασκεί καθήκοντα αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα, διευκολύνει το έργο του Συμβουλίου.

Επανέλαβε επίσης ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη και πολύ σοβαρή για τα κυπριακά δεδομένα υπόθεση και ζήτησε όπως οι δικηγόροι των δύο πλευρών βοηθήσουν το Συμβούλιο να λάβει την καλύτερη δυνατή απόφαση.