Της  Ανδρούλας Γκιούρωφ

 

Eλλάδα και Κύπρος είναι από τα λίγα  κράτη στον κόσμο που δεν έχουν αυτάδελφα έθνη, όπως οι Σκανδιναβικές χώρες ,  οι Σλαβικές, οι αραβικές , οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και οι  Αγγλοσάξονες. Ίσως είναι η εθνική μας μοναξιά που μας έχει μετατρέψει σε καρπαζοεισπράκτορες. Ίσως αυτή η έρπουσα υποτέλεια και η υποταγή που επιδεικνύουν οι εκάστοτε κυβερνώντες σε Κύπρο και Ελλάδα προς τους ισχυρούς,  να οφείλεται στην εθνική μας μοναξιά. Συνηθίσαμε να ζούμε σε κάλπικους καιρούς. Σε καιρούς παράνοιας, ύβρης, αγένειας,  και προσωπικού βολέματος. Κοιτάζουμε την πάρτη μας , το προσωρινό , το εφήμερο τώρα, και όχι τα μεγάλα και τα σπουδαία. Χάσαμε τον μπούσουλα και τον στόχο να μην  παραδώσουμε την πατρίδα μας ακρωτηριασμένη και ζητιάνα στις μελλοντικές γενιές . Μετά τον μεγάλο ηγέτη Μακάριο , οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν έδιναν  και ένα κομμάτι γης, ουρανού, θάλασσας και κυριαρχίας. Προσκυνημένοι και ικέτες προς τους ξένους εκλιπαρούμε  να μας βοηθήσουνε. Δεν προσπαθούμε ή δεν θέλουμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και την πατρίδα μας από τα  λαμόγια της διεθνούς ελίτ. Εσχάτως οι αποκαλύψεις των απόρρητων εγγράφων  του εγκληματία παιδόφιλου Έπσταϊν συνεχίζουν να προκαλούν  σεισμό στη Δύση.Υψηλόβαθμοι πολιτικοί,   βασιλικές οικογένειες, πρίγκιπες  και οικονομικοί κολοσσοί εμπλέκονται στα διεστραμμένα «θεάματα» στο κολασμένο νησί  του δισεκατομμυριούχου .
Οι  λεπτομέρειες είναι τόσο σκανδαλώδεις, που προκαλούν  φρίκη και   αηδία. Ανήλικες βιάζονταν και βασανίζονταν από ανισόρροπους επώνυμους  της δυτικής πολιτικής εξουσίας.

Εάν από αυτή την ελίτ των διεφθαρμένων και ανισόρροπων περιμένουμε βοήθεια είμαστε χαμένοι.

Το πολύχρωμο τσίρκο και η πολιτική ανηθικότητα

 

Το εμπεδώσαμε και το παραδεχτήκαμε πως δεν θα υπάρξει άλλος Μακάριος  που εμψύχωνε το λαό,  του έδινε κουράγιο και αγνοούσε τις φονικές σφαίρες που τον σημάδευαν.

Διεφθαρμένοι πολιτικοί μπαστακώθηκαν στο σβέρκο του λαού. Λένε ασύστολα ψέματα λες και απευθύνονται σε ηλίθιους . Οι πολιτικά αναλφάβητοι και αμοραλιστές θέλουν να μας διδάξουν ήθος, πατριωτισμό  και υπευθυνότητα, Συστήνουν  υπομονή στους μισθοσυντήρητους και στους απεγνωσμένους   συνταξιούχους ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες, αλλά οι δικοί τους μισθοί, οι  διπλές τριπλές συντάξεις καλά κρατούν. Ότι δεν τους συμφέρει το βαφτίζουν αντισυνταγματικό.

Κομματικές πασαρέλες

Εσχάτως παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα στα πολιτικά κόμματα υφιστάμενα και νεοσύστατα. Επιχειρούν να δελεάσουν άτομα του ενός ή του άλλου κόμματος να ενταχθούν  στα ψηφοδέλτια τους .Ούτε ιδεολογίες μετρούν ούτε  κοινωνικές ή οικονομικές ευαισθησίες. Όλα είναι χύμα.

Η κυρία νυν βουλευτής και μελλοντικά άγνωστο σε ποιο κομματικό  παραμάγαζο θα καταλήξει,  δήλωσε πρόσφατα σε ιδιωτικό κανάλι με ύφος Ντολόρες Ιμπαρούρι πως δεν την τρομάζουν τα άλματα ακόμα και χωρίς δίκτυ προστασίας. Προφανώς οι δηλώσεις της ήταν ένας έμμεσος υπαινιγμός πως θα ενταχθεί στο νεοσύστατο ΑΛΜΑ του τέως Γ. Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Η εν λόγω κυρία βρέθηκε παλαιότερα σε άλλη κομματική πασαρέλα  και αφού δεν την αξιοποίησαν, είπε να χτυπήσει την πόρτα του Ανορθώτικού Κόμματος  Εργαζόμενου  Λαού (ΑΚΕΛ ) το οποίο τα τελευταία χρόνια  άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του για να περάσει ο κάθε καιροσκόπος και αρριβίστας για να πιάσει την καλή. Τόσο πολύ ξεχείλωσε το κόμμα που κανένας δεν θα ξεχάσει πως  προετοίμαζε για υποψήφιους προέδρους της Δημοκρατίας τον νεοφιλελεύθερο Μάικ Σπανό ή τον Συναγερμικό Γιώργο  Παμπορίδη.  Ο τελευταίος τώρα διεκδικεί βουλευτική έδρα με το κόμμα όπου ανήκε πάντα τον ΔΗΣΥ.

Ο άλλος πολιτικά αναλφάβητος ευρωβουλευτής Φειδίας σύστησε κόμμα την Άμεση Δημοκρατία  και κοροϊδεύει τον κόσμο μέσα στα μούτρα του. Οι γκάφες και τα ατοπήματα είναι στο καθημερινό μενού του. Ζητά που και που συγγνώμη αλλά μας λέει να τον συγχωρήσουμε γιατί τώρα μαθαίνει. Ε όχι ρε φίλε .Μέχρι δηλαδή να μάθεις θα μας καταστρέψεις;  Όταν αποκαλεί «πελλούς»  τα ΑΜΕΑ άτομα που χρήζουν σεβασμού και θαυμασμού , τρώγοντας με αναισθησία τη σαλάτα του τι άλλο να σκεφτούμε για αυτό το υποκείμενο; Όταν τις επισιτιστικές τέχνες  τις θεωρεί ότι ασχολούνται με σεισμούς διερωτάται κανείς εάν έχει τελειώσει τη στοιχειώδη εκπαίδευση .

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο δήθεν αντισυστημικός Φειδίας Παναγιώτου βολεύεται σε μια χλιδάτη  έπαυλη μαζί με την καλή του στη Λεμεσό με πισίνα και τέσσερα υπνοδωμάτια .Η αξία του ενοικίου είναι 2.300 ευρώ και πιάστηκε να ψεύδεται  ασύστολα όταν έλεγε πως είναι το πολιτικό του γραφείο. Ισχυρίζεται ότι  ο ίδιος πληρώνει ένα μέρος του ενοικίου 700 ευρώ και τα υπόλοιπα το ευρωκοινοβούλιο. Δηλαδή όλοι εμείς οι χάχες φορολογούμενοι.

Βολικός αποπροσανατολισμός ή πραγματικό ενδιαφέρον;

Όταν το επίμαχο βίντεο με τους φίλους του Προέδρου της Δημοκρατίας Λακκοτρύπη, Χαράλαμπου και Χρυσοχοού βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα αίφνης η προσοχή όλων στράφηκε στις καταγγελίες της Ιωάννας Φωτίου γνωστής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «Άννη Αλεξούι».

Οι καταγγελίες της για πρώτη φορά λήφθηκαν υπόψη από τις διωκτικές αρχές. Πέραν των δεκατριών ενταλμάτων σύλληψης  έχει εναντίον της η Ιωάννα Φωτίου. Εδώ και πολύ καιρό αναρτά σοκαριστικές αποκαλύψεις  αλλά κανένας δεν την λάμβανε υπόψη.

Όπως αναφέρει η ίδια τα εντάλματα εναντίον της χρονολογούνται, ωστόσο η Αστυνομία   τώρα ευαισθητοποιήθηκε καθώς φαίνεται πως τα βίντεο της έχουν ενοχλήσει. Πράγματι ενοχλήθηκαν ή  μήπως είναι μια καλή ευκαιρία  να στραφεί αλλού η προσοχή του κόσμου; Ένας βολικός αποπροσανατολισμός;

Ο λαλίστατος δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος  που τα έβαζε με το κατεστημένο, τους ναρκέμπορους και την Αστυνομία αίφνης βρέθηκε να είναι ύποπτος για σοβαρά αδικήματα. Για βιασμό και για κακοποίηση-ξυλοδαρμό της συζύγου του. Η τελευταία λέει πως δεν την ξυλοφόρτωνε παρότι τα στοιχεία του νοσοκομείου που ανάρτησε η Άννη Αλεξούι καίνε τον νταή δήμαρχο ο οποίος από την Πέμπτη τέθηκε σε αργία.

Όσο για την καταγγελία του βιασμού χρονολογείται. Ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Αριστοδήμου έχει καιρό που προέβη σε αυτή την καταγγελία αλλά κανένας δεν ευαισθητοποιήθηκε να ζητήσει έρευνα κατά του Φαίδωνος.

Έτσι τώρα, δέκα χρόνια μετά ξεκίνησαν οι έρευνες , το θύμα κατέθετε για πέντε ώρες.  Αστυνομία και οι διωκτικές αρχές δεν απολογούνται για την πρωτοφανή καθυστέρηση να διώξουν τον Φαίδωνος .

Πολλή σαπίλα επικρατεί γύρω μας τελικά και η πολιτική ρύπανση εξακολουθεί να διαχέεται στο νησί των αγίων και αγρίων. Πολλοί οι ψεύτες και οι κλέφτες.

Άλλα ο Υπουργός άλλα ο Πρόεδρος

Πολύ η ψευτιά και η υποκρισία γύρω μας.

Στην επέτειο της ονομαστικής εορτής του αείμνηστου εθνάρχη Μακαρίου και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας , ο Υπουργός Εργασίας Μαρίνος Μουσιούττας μίλησε εκ μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Ανάμεσα στα πολλά και διάφορα ο Υπουργός Εργασίας είπε:

«Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησιαστική και πολιτική προσωπικότητα της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου. Η μορφή του Μακαρίου Γ΄ έγινε σύμβολο αγωνιστικότητας για την ελευθερία και διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το όνομά του έγινε ταυτόσημο με αυτό της Κύπρου, ενώ κατάφερε να καταστήσει το νεοσύστατο Κράτος σε ένα ανεξάρτητο και διεθνώς αναγνωρισμένο Κράτος, με τεράστια εμβέλεια.

Ο Μακάριος αποτέλεσε τον κορυφαίο ηγέτη της Κύπρου και τον εκφραστή των ιδεών και των πόθων του κυπριακού ελληνισμού. Παρόλες τις πολιτικές διακυμάνσεις, τα δύσκολα χρόνια με τις δικοινοτικές ταραχές, τον διχασμό, τις προσπάθειες εξόντωσής του από τη Χούντα των Αθηνών και την τραγωδία της τουρκικής εισβολής, κατάφερε ως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεδιπλώνει όλες τις αρετές του για το καλό της πατρίδας και της εκκλησίας …» 

»…Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ υπήρξε μορφή που υπερέβη τα στενά όρια της εποχής του. ..

Για τον κυπριακό ελληνισμό, ο Μακάριος ενσάρκωσε, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, την αγωνία και την ελπίδα ενός λαού για ελευθερία, αξιοπρέπεια, αυτοδιάθεση και πρόοδο. Η παρακαταθήκη του, πέρα από τις ιστορικές αναγνώσεις, παραμένει συνδεδεμένη με θεμελιώδεις αξίες που μάς καθοδηγούν μέχρι τις μέρες μας.»

Πως είναι δυνατόν ο Υπουργός του κ. Χριστοδουλίδη να εκθειάζει (πολύ σωστά) τον Μακάριο όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος πριν ένα περίπου χρόνο  έσπευδε φουριόζος και με μια πρωτοφανή εμμονή να εξαφανίσει και να αποκαθηλώσει το πορτρέτο του Μακαρίου από το Προεδρικό. Τέτοια ήταν η εμμονή και το μίσος του που αφαίρεσε και την φωτογραφία του από το πλαίσιο που βρίσκονται οι φωτογραφίες όλων όσων διετέλεσαν πρόεδροι της Κ.Δ.

Την ίδια ώρα  με δηλώσεις του κατηγορούσε τον Μακάριο επειδή  ένταξε την Κύπρο στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και όχι στο ΝΑΤΟ.

Τόσο ψέματα μαζεμένα και τόση υποκρισία δεν χωνεύονται.

Μόνη μας παρηγοριά η ποίηση και η μουσική.

Και όπως τραγουδά ο αείμνηστος  Δ.Μητροπάνος σε στίχους Μάριου Τόκα :

 

Εδώ που μάθανε τα χρόνια μας να φταίνε

κι όλοι οι γειτόνοι μας ζητάνε μερτικό

Παίξε το τζόγο σου και βρίσε τους, καημένε

με λεξιλόγιο πολύ ελληνικό!