Απερρίφθη το αίτημα για εξαίρεση Μ. Νικολάτου

Το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε ομόφωνα το αίτημα που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου για εξαίρεση του Προέδρου του Συμβουλίου Μύρωνα Νικολάτου από τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για παύση του βοηθού του.ÁÍÙÔÁÔÏ ÄÉÊÁÓÔÇÑÉÏ ÃÅÍÉÊÏÓ ÅÉÓÁÃÃÅËÅÁÓ Ê.ÊËÇÑÉÄÇÓ

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα από τον Βαγγέλη Πουργουρίδη, ο οποίος άγγιξε επί της ουσίας του θέματος, όσον αφορά κατά πόσο ο κ. Κληρίδης είχε εξετάσει νωρίτερα τους φακέλους της υπόθεσης Providencia με τις οδηγίες του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, καθώς και πως εν τέλει προέβηκε στην αναίρεση των οδηγιών του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, με τον κ. Κληρίδη να αναφέρει ότι δεν είχαν έρθει ενώπιον του οι συγκεκριμένοι φάκελοι. Σε αρκετά σημεία έθεσε θέμα προστασίας της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Η αντεξέταση του κ. Κληρίδη συνεχίζεται αύριο, Τετάρτη, στις 09.30.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της διαδικασίας ο Χρήστος Πουργουρίδης είπε ότι ξεκάθαρα και με τρόπο κατηγορηματικό αποστασιοποιείται πλήρως από την ενέργεια του κ. Αγγελίδη χθες, να καταθέσει αίτηση παύσης του Γενικού Εισαγγελέα. « Διαφωνούμε κάθετα και οριζόντια», ανέφερε ο Χρήστος Πουργουρίδης, προσθέτοντας ότι δεν είχαμε καμία απολύτως συμμετοχή στην ενέργεια του κ. Αγγελίδη, ο οποίος χρησιμοποίησε υλικό της υπεράσπισης, χωρίς την έγκριση του πελάτη μας.

Εξαίρεση Μύρωνα Νικολάτου ζήτησε η πλευρά Ρ. Ερωτοκρίτου

 

Το αίτημα εξαίρεσης του Προέδρου του Συμβουλίου από την εκδίκαση της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα υπεβλήθη σήμερα Τρίτη. Οι δικηγόροι του κ. Ερωτοκρίτου επικαλέστηκαν τη φιλία που, όπως είπαν, συνδέει τον κ. Νικολάτο με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Αίτημα εξαίρεσης του Προέδρου του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου υποβλήθηκε από τους δικηγόρους του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου στην υπόθεση που αφορά το αίτημα παύσης του από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Αρχικά και θέτοντας ερωτήματα στον Γενικό Εισαγγελέα, ο Βαγγέλης Πουργουρίδης αναφέρθηκε σε οπτικοακουστικό υλικό, συγκεκριμένης εκπομπής του MEGA, κατά την οποία ο κ. Νικολάτος φέρεται να αναφέρεται στην «ισχυρή φιλία» που τον συνδέει με τον Γενικό Εισαγγελέα, χωρίς να τον κατονομάσει, το οποίο, όπως είπε, περιήλθε στην προσοχή της ομάδας του κ. Ερωτοκρίτου μόλις χθες.

«Το πρόσωπο το οποίο φωτογραφίζεται είναι ο υποφαινόμενος», ανέφερε ο κ. Νικολάτος, προσθέτοντας ότι δεν έχω καμία απολύτως δυσκολία να πω ότι μας συνδέει μακρά φιλία από τα χρόνια που ήμασταν φοιτητές στο Λονδίνο αλλά και στη συνεχεία όταν για 25 χρόνια ο κ. Κληρίδης υπηρετούσε στη δικαστική υπηρεσία. Αναφορά έκανε και σε οικογενειακές σχέσεις μεταξύ του πατέρα του ιδίου και του κ. Κληρίδη.

Θεωρώ, ανέφερε, ότι η υπηρεσία του κ. Κληρίδη στο δικαστικό σώμα ήταν γνωστή σε όλους και «δεν υπήρχε οποιοσδήποτε λόγος να αποκαλυφθούν ειδικά σ` αυτή την περίπτωση».

Επίσης, συνέχισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, θα ήθελα να αναφέρω ότι για 30 περίπου χρόνια έχω φιλικές και κοινωνικές σχέσεις με τον καθ` ου η αίτηση, τον κ. Ερωτοκρίτου.

Δεν θεώρησα ότι αυτά ήταν θέματα για τα οποία θα έπρεπε να προβώ σε ειδική δήλωση εν όψει του γεγονότος ότι η διαδικασία κινείται από τον κ. Κληρίδη ως Γενικός Εισαγγελέας και όχι υπό την προσωπική του ιδιότητα.
Αναφερόμενος στην εξαίρεση του Δικαστή Κώστα Παμπαλλή, μίλησε για πνευματική συγγένεια με τη σύζυγο του κ. Κληρίδη, προσθέτοντας ότι «κατά την άποψή μου καλώς έπραξε και ζητήθηκε η εξαίρεση του ευθύς εξ αρχής από τον Παύλο Αγγελίδη».

Υπενθύμισε παράλληλα ότι έχει εξετάσει δεκάδες ή και εκατοντάδες υποθέσεις του Γενικού Εισαγγελέα μέχρι σήμερα χωρίς να έχει τεθεί θέμα.

Το επιχείρημα του κ. Πουργουρίδη ήταν ότι ο Κώστας Κληρίδης είναι παραπονούμενος σ` αυτή την υπόθεση και ο ίδιος. Ότι δηλαδή, υποστήριξε, «θίχτηκε προσωπικά ως άτομο και ότι οι μομφές του κ. Ερωτοκρίτου στρέφονταν εναντίον του ως άτομο». Εμπλέκονται προσωπικά παράπονα του ιδίου ως άτομο μακριά από τη θεσμική του ιδιότητα. Αν αποφεύγετο το ζήτημα της αξιοπιστίας, πρόσθεσε, ενδεχομένως η θέση που θα υποβάλλαμε ενώπιον σας να ήταν διαφορετική.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «ουδεμία μομφή ή εισήγηση στρέφεται εναντίον του προσώπου του έντιμου κ. Προέδρου». Ωστόσο, πρόσθεσε, η αμεροληψία ενός σώματος που δικάζει δεν συναρτάται μόνο με υποκειμενικά κριτήρια αλλά και με αντικειμενικά. Τι σκέφτεται ο κόσμος, είπε, τι είναι που επιβάλλει κατά συνέπεια η διαφύλαξη του κύρους της δικαιοσύνης.

Ο Βαγγέλης Πουργουρίδης είπε επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε λάβει πολύ πρόσφατα εναντίον συζύγου μέλους του Συμβουλίου διεξάγεται ποινική έρευνα για θέματα που αφορούν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας γνωστά ως σκάνδαλα για τα Συμβούλια Αποχετεύσεως.

Το επιχείρημα ότι το Συμβούλιο θα εξασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια (discretion) για να αποφασίσει υπέρ του ενός ή του άλλου υπέβαλε στο σώμα και ο εκ των δικηγόρων του κ. Ερωτοκρίτου Χρήστος Πουργουρίδης.
Τη θέση ότι το αίτημα είναι «εντελώς απαράδεκτο» και ότι πρέπει να απορριφθεί εξέφρασε ο δικηγόρος του κ. Κληρίδη Γιώργος Τριανταφυλλίδης.

«Από την αρχή αυτής της διαδικασίας η συνεχής προσπάθεια ήταν να τορπιλίσουν και να εκτροχιάσουν την ακρόαση αυτής της υπόθεσης», ανέφερε. Είπε ακόμη ότι το θέμα τίθεται στην έκτη ενώπιον του Συμβουλίου εμφάνιση όταν έπρεπε να είχε εγερθεί κατά την έναρξη της υπόθεσης όπως έγινε και με τον κ. Παμπαλλή.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης συνέχισε λέγοντας ότι αν ο καθ` ου η αίτηση (Ρ. Ερωτοκρίτου) «αμφισβητεί την εντιμότητα και την ευθυκρισία του Συμβουλίου, πρέπει να το ξεκαθαρίσει». Αυτό πρέπει, είπε, να το δηλώσουν ευθέως και να μην κρύβονται πίσω από το τι θα πει ο κόσμος.

Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε το Συμβούλιο ότι η αίτηση για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι προσωπική του κ. Κληρίδη αλλά έγινε «αποκλειστικά και μόνο υπό τη θεσμική του ιδιότητα». Καθηκόντως, πρόσθεσε, είχε την υποχρέωση να καταχωρίσει αυτή την αίτηση παρόλο που δεν του ήταν καθόλου ευχάριστο. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά ότι προκύπτουν και θέματα προσωπικά», ανέφερε.

Ομόφωνη η απόρριψη του αιτήματος για εξαίρεση Νικολάτου
Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο κ. Νικολάτος ανέφερε ότι η διαδικασία λόγω του ότι έχει εγερθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα υπό τη θεσμική του ιδιότητα αλλά και του προχωρημένου σταδίου της υπόθεσης βρίσκει το αίτημα της πλευράς του κ. Ερωτοκρίτου «αβάσιμο και το απορρίπτω χωρίς οποιοδήποτε ενδοιασμό».

Ανέφερε ότι δήλωσε ήδη πως γνωρίζει τον κ. Κληρίδη για περισσότερο από 40 χρόνια και ότι κατά την πολύχρονη γνωριμία τους τους συνέδεσαν κοινωνικοί και φιλικοί δεσμοί. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι γνωρίζει και τον κ. Ερωτοκρίτου για 30 χρόνια και διατηρεί κοινωνικές και φιλικές σχέσεις και με αυτόν.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο αυτό που απαρτίζεται από ακόμα 12 μέλη καλείται να εξετάσει αιτήσεις για ανάρμοστη συμπεριφορά αξιωματούχων του κράτους και ότι δυνατόν να κληθεί να εξετάσουν αιτήματα ακόμη και εναντίον αδελφών τους δικαστών.

Εξέφρασε τη θέση ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο υποκειμενικά ή αντικειμενικά επιβάλλει την εξαίρεσή του αλλά αντίθετα, όπως είπε, η άρνησή μου να εκτελέσω το καθήκον μου θα αποτελούσε και εκτροπή της διαδικασίας.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου την οποία διάβασε ο Δικαστής Τεύκρος Οικονόμου. Ο άμεσα ενδιαφερόμενος δεν αισθάνεται να υφίσταται κώλυμα καθ` οιονδήποτε τρόπο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «συμφωνούμε με τη θεώρησή του».

Το ζήτημα θα πρέπει να θεωρηθεί όπως ελέχθη μέσα από την ολοκληρωμένη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της συγκεκριμένης διαδικασίας. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της διαδικασίας, είπε. Εξ ορισμού, τα μέλη του Συμβουλίου καλούνται καθηκόντως να εκδικάσουν ένα συνάδελφό τους ευρισκόμενο στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας, συμπλήρωσε.

Το κριτήριο θα πρέπει να είναι ο αντικειμενικός παρατηρητής και όχι ο κόσμος, εξήγησε. Όχι, πρόσθεσε, ο τυχαίος απληροφόρητος άνθρωπος, αλλά εκείνος ο οποίος με ολοκληρωμένη πληροφόρηση αντάξια της αντικειμενικότητά του έχει άποψη ως προς το ζητούμενο.

Δεν ήρθαν ενώπιον μου οι φάκελοι της Providencia, λέει ο Κ. Κληρίδης
Τη διαβεβαίωση ότι οι φάκελοι της υπόθεσης Providencia δεν είχαν έρθει ενώπιον του όταν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να προχωρήσει σε ποινική διαδικασία, έδωσε αντεξεταζόμενος από τον Βαγγέλη Πουργουρίδη ο Κώστας Κληρίδης.

Την ίδια ώρα σε ερωτήσεις σε σχέση με την υπόθεση Providencia δεν παράλειψε να σημειώσει ότι «η θέση μου, μου επιβάλλει να προστατεύσω την άλλη διαδικασία (ποινική) στο έπακρο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, εξήγησε ότι ζήτησε τους φακέλους μετά από συνάντηση που είχε με ένα από τους εμπλεκόμενους και αφού του εξήγησε ότι υπήρχαν πολλές διαδικασίες που εκκρεμούσαν ενώπιον του Ανωτάτου, δύο αγωγές σε Επαρχιακό Δικαστηρίου και ότι ενώ είχαν δοθεί οδηγίες από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη να μην προχωρήσει ποινική διαδικασία, ξαφνικά υπήρξε αλλαγή πορείας.

Ανέφερε ότι μελέτησε τους φακέλους και έκρινε ότι «δεν συνέτρεχε κανένας λόγος να αποστούμε από την αρχική απόφαση» και σίγουρα αυτό δεν θα έπρεπε να είχε γίνει «χωρίς να το έχει συζητήσει μαζί μου». Σε ερώτηση αν κατάφερε να μελετήσει τους φακέλους μέσα σε μία ημέρα, απάντησε ότι οι οδηγίες του ήταν εμπεριστατωμένες και ότι η απόφαση του ήταν αιτιολογημένη.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της διαδικασίας και απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Β. Πουργουρίδη, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι έκρινε μαζί με τους νομικούς μου συμβούλους ότι δυστυχώς ήταν απαραίτητη και η δική του δια ζώσης μαρτυρία. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «δεν είχα καμία επιθυμία να δώσω προφορικά προσωπική μαρτυρία και σίγουρα δεν το απολαμβάνω».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης διευκρίνισε ότι το θέμα της Providencia δεν βρίσκεται ενώπιον του Συμβουλίου αλλά είναι από τα θέματα ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Το θέμα ενώπιον σας, υπενθύμισε, είναι κατά πόσο υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από τις 14 Απριλίου ως τις 23 Απριλίου καθώς και αν υπήρξε σύγκρουση συμφέροντος στο χειρισμό πέντε υποθέσεων, τις οποίες δεν έπρεπε να χειριστεί.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι με τον κ. Ερωτοκρίτου δεν είχαν ιδιαίτερες ανθρώπινες ή φιλικές σχέσεις αλλά ότι υπήρχε καλή συνεργασία μεταξύ τους ιδιαίτερα όσον αφορά τις ανακρίσεις για την κατάρρευση της οικονομίας.

Για τον ανεξάρτητο ανακριτή Παναγιώτη Καλλή, είπε ότι από τη συνταξιοδότησή του από τα δικαστικά έδρανα τον έχει δει κατά τύχη σε κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς και ότι κατέληξε στο πρόσωπό του αφού είχε με ιδιαίτερη επιτυχία διεκπεραιώσει έρευνες στο παρελθόν όπως είναι η έρευνα για το δυστύχημα της «Ήλιος».