Αλλεπάλληλες επαφές σε επίπεδο κορυφής για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

CE9026CEA28DCE7493D9619EC15A864A

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για τη νέα ελληνική πρόταση τους Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ την Κυριακή.

Ημέρα «αφιερωμένη» στο ελληνικό ζήτημα θα είναι η σημερινή, με τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας να είναι πλέον ασφυκτικά και το βλέμμα διεθνώς να είναι στραμμένο στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπαράζ συναντήσεων σε επίπεδο κορυφής, τόσο με τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, όσο και με τους επικεφαλής των θεσμών. Παράλληλα, προκειμένου να εξεταστούν οι νέες ελληνικές προτάσεις, έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι ελληνικές προτάσεις αποτιμήθηκαν ως «καλή βάση για πρόοδο στη Σύνοδο» από την Κομισιόν
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Αθήνα να προσέρχεται με δημοσιονομικά μέτρα που προσεγγίζουν τις θέσεις των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, διεκδικώντας ωστόσο την άμεση ελάφρυνση του χρέους.

Σκληρά δημοσιονομικά μέτρα με αντάλλαγμα ελάφρυνση χρέους
Σε ό,τι αφορά το μπαράζ επαφών, όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία θα συμμετάσχουν ακόμη οι επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η συνάντηση, κατά πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στις 12:00.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ντ.Τουσκ.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στην ημέρα – ο προγραμματισμός είναι για τις 20:00.

Της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup (στις 13:30), κατά την οποία αναμένεται να εξεταστούν οι νέες ελληνικές προτάσεις.

Με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνεδρίαση των επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των θεσμών επί της ελληνικης αντιπρότασης.

Νωρίτερα, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για τις νέες ελληνικές προτάσεις τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Για τις επικοινωνίες του αυτές, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε για περισσότερες από πέντε ώρες την Κυριακή. Επί τάπητος βρέθηκε η αντιπρόταση που έχει καταρτίσει η Αθήνα.

Καμμένος: Εκτός διαπραγμάτευσης ο ΦΠΑ στα νησιά

Στη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου, ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την κατάργηση των εκπτώσεων του ΦΠΑ στα νησιά. Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας τόνισε ότι το μέτρο δεν πρόκειται να τεθεί στη διαπραγμάτευση.


Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το κυβερνητικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Εμείς πάμε για συμφωνία», στο ερώτημα εάν θα υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία. Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος, δήλωσε ότι είναι πάντα αισιόδοξος.