Αθήνα: «Να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στους δανειστές»

Μαζικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα κατά της λιτότητας

Με βασικό σύνθημα «η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» και κεντρικούς διοργανωτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενόψει  της  Συνόδου Κορυφής την Δευτέρα, στην οποία συμμετείχαν και κυβερνητικά στελέχη. Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας διοργανώθηκε και στη Θεσσαλονίκη.newego_LARGE_t_1101_54522684_type12128

Πολίτες διαδήλωσαν μπροστά από το Κοινοβούλιο καλώντας την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών με συνθήματα για «Διαγραφή του χρέους», «Πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη» «Άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων» αλλά ταυτόχρονα και έξοδο από ΕΕ-ευρώ.
Με δήλωση του στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποκύψει και να μην κάνει ούτε ένα βήμα από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Η θέληση του λαού είναι να μη δεχθεί και άλλη λιτότητα ούτε άλλο μνημόνιο, είπε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα ή να δεχθεί συμφωνία που δεν θα είναι συμβατή με τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

«Όσο ο λαός μας αγωνίζεται και αντιστέκεται, όπως έδειξε και η σημερινή συγκέντρωση, θα είμαστε αισιόδοξοι» δήλωσε από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην κινητοποίηση.
«Είμαστε αισιόδοξοι για μια λύση που δεν θα συνεχίσει τη λιτότητα, θα αντιμετωπίζει το χρέος και θα επιτρέπει στην κοινωνία να ανασάνει και στην οικονομία να ανακάμψει» πρόσθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Την Κυριακή , στις Βρυξέλλες, πάνω από 5.000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «ο ελληνικός λαός αξίζει την στήριξή μας».
ΣΥΡΙΖΑ: Ξεσηκωμός ελπίδας
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η  συγκέντρωση στο Σύνταγμα ένωσε τη φωνή της με τις φωνές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πόλεων και προσθέτει ότι από την Αθήνα ως το Βερολίνο, και από το Όσλο ως τη Βιέννη, η πρωτοφανής συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δείχνει ότι η μάχη ενάντια στη λιτότητα και την περιφρόνηση των δημοκρατικών αποφάσεων είναι μια πανευρωπαϊκή μάχη.newego_LARGE_t_1101_54522686_type12128

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας ξεσηκωμός ελπίδας της Ευρώπης που αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε. Μιας Ευρώπης της εργασίας, της δημοκρατίας, της προστασίας των κοινών αγαθών, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Επισημαίνει επίσης, ότι κοινωνικά κινήματα, μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα, πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες στήριξαν και στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του να χαράξει μία άλλη δημοκρατική πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δίνοντας έτσι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα που αντηχεί στους δρόμους δεκάδων πόλεων, διαλύοντας φόβους, μισαλλοδοξίες, γκρεμίζοντας τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, απαντώντας σε εκβιασμούς, τιμώντας, έτσι, τις πραγματικές αξίες της Ευρώπης.
Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.
Πολίτες συγκεντρώθηκαν αρχικά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των δανειστών, έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στην πλατεία Λευκού Πύργου.