Γ.Βαρουφάκης: «Το Eurogroup είναι ενα περίεργο Φόρουμ …»

Βαρυσήμαντες αποφάσεις υπογράφονται από υπουργούς Οικονομικών που παραμένουν στο σκοτάδι όσον αφορά στις λεπτομέρειες των αποφάσεών τους

Εντονή κριτική στον τρόπο λειτουργίας και λήψης των αποφάσεων της Ευρωζώνης ασκεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιρλανδική εφημερίδα “Irish Times”.ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Γ EUROGROUP

Αφού αρχικά κάνει λόγο για “χαμένη ευκαιρία” να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, στη συνέχεια αναφέρεται στη δημοκρατική λειτουργία της Ευρωζώνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Η Ευρωζώνη προχωράει με μυστηριώδεις τρόπους. Βαρυσήμαντες αποφάσεις υπογράφονται από υπουργούς Οικονομικών που παραμένουν στο σκοτάδι όσον αφορά στις λεπτομέρειες των αποφάσεών τους, ενώ μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι παντοδύναμων θεσμών κλείνονται σε μονόπλευρες διαπραγματεύσεις με μια κυβέρνηση που αγωνίζεται μόνη της. Φαίνεται λες και η Ευρώπη έχει αποφανθεί ότι οι εκλεγμένοι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι ικανοί να συλλάβουν το βάθος της τεχνικής λεπτομέρειας – καλύτερα να το αφήσουμε σε “ειδικούς” που αντιπροσωπεύουν τους θεσμούς και όχι τους λαούς. Είναι να απορεί κανείς πώς μια τέτοια διευθέτηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, πόσο μάλλον έστω και επιφανειακά δημοκρατική”.

Αποκαλύπτει, επίσης, ότι στο Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης, κατέθεσε πρόταση για νομοθέτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης μηχανισμού αποτροπής της δημιουργίας πρωτογενών ελλειμμάτων μέσα από την αυτόματη μείωση των κρατικών δαπανών, ενώ πρότεινε ακόμα στους ομολόγους του, την εφαρμογή προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα βέλη της κριτικής του στράφηκαν και προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωζώνης (Eurogroup). Ειδικότερα όπως αναφέρει στο άρθρο του, “ένας αντικειμενικός παρατηρητής στις συσκέψεις του Eurogroup θα έβγαζε το εύλογο συμπέρασμα ότι πρόκειται για περίεργο φόρουμ, μη-κατάλληλα εξοπλισμένο για τη σφυρηλάτηση των σωστών αποφάσεων τη στιγμή που η Ευρώπη τις χρειάζεται”.

Εξ’αλλου σε αρθρο του στην σημερινή Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο Γ. Βαρουφάκης απευθύνεται στην καγκελάριο `Αγγελα Μέρκελ, αποδίδοντάς της τη μεγαλύτερη ευθύνη για την έκβαση της Συνόδου. “H επιλογή είναι δική της”, τονίζει χαρακτηριστικά.

“Ολα εξαρτώνται τώρα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας”, γράφει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπάσματος του άρθρου, ο κ. Βαρουφάκης γράφει ότι “η

καγκελάριος στέκεται τη Δευτέρα ενώπιον μιας αποφασιστικής επιλογής: να φθάσει σε μια έντιμη συμφωνία με μια κυβέρνηση η οποία έχει απορρίψει τα πακέτα “διάσωσης” και επιδιώκει λύση μια για πάντα μέσω διαπραγματεύσεων.

Να ακολουθήσει τις Σειρήνες της κυβέρνησής της, οι οποίες την προτρέπουν να ανατρέψει τη μόνη ελληνική κυβέρνηση η οποία είναι προσηλωμένη σε αρχές και μπορεί να φέρει τον ελληνικό λαό στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων”. Πολύ φοβάμαι, συνεχίζει ο υπουργός Οικονομικών, ότι “η επιλογή είναι δική της”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται έτοιμος για συμβιβασμό, εφόσον η καγκελάριος τη Δευτέρα δώσει ένα σαφές σήμα. “Εμείς από την πλευρά μας θα έρθουμε στις Βρυξέλλες με την αποφασιστικότητα να συμφωνήσουμε σε περαιτέρω συμβιβασμούς, εφόσον δεν μας ζητηθεί να κάνουμε αυτό που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις: να δεχθούμε νέα χρέη υπό όρους οι οποίοι προσφέρουν μικρές ελπίδες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη της”, γράφει ο υπουργός Οικονομικών.