Πρέσβης Κίνας: «ΟΗΕ και ΕΕ μπορούν παίξουν ρόλο το θέμα των εγγυήσεων»

Ο ΟΗΕ και η ΕΕ μπορούν παίξουν ρόλο στο θέμα που αφορά το σύστημα εγγυήσεων, δήλωσε ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Liu Xinsheng μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος είπε ότι του έθεσε θέμα κατάργησης του αναχρονιστικού αυτού συστήματος.Óçìáßá Êßíáò

Ο Πρέσβης της Κίνας εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του για τις εξελίξεις που βλέπουν τους τελευταίους μήνες στις δικοινοτικές συνομιλίες, όπως και τη στήριξη της κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η λύση θα βρεθεί στις διαπραγματεύσεις. “Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τις εξελίξεις που βλέπουμε τους τελευταίους μερικούς μήνες και στηρίζουμε το μομέντουμ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Κύπρο, τους φίλους μας και τους συναδέλφους μας στο ΣΑ και να στηρίζουμε τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης να λύσει αυτό το πρόβλημα και να βρει μια διαρκή λύση”, είπε. Η Κίνα ως μέλος του ΣΑ θα συνεχίσει να συμβάλλει σε αυτό, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των εγγυήσεων που ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι του έθεσε, ο Πρέσβης της Κίνας είπε ότι “πιστεύουμε πως η Κύπρος είναι μέλος των ΗΕ και της ΕΕ. Έτσι, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ΗΕ και ΕΕ μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό”.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι εξέφρασε στον Πρέσβη την έντονη επιθυμία του λαού για λύση του προβλήματος, τερματισμό της κατοχής, αποχώρηση των στρατευμάτων, απομάκρυνση των εποίκων και κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων του 1960, μια λύση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Εξέφρασε επίσης, είπε, τις ευχαριστίες του για την διαχρονική στήριξη της Κίνας, ήδη από τη δεκαετία του 1960, προς την Κυπριακή Δημοκρατία. “Μια στάση ανιδιοτελής, μια στάση αρχών. Ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υπήρξε πάντοτε θετική σε όλα τα κατά καιρούς ψηφίσματα που αφορούν στο κυπριακό πρόβλημα”.

Ηγειρε ιδιαιτέρως στον Πρέσβη της Κίνας το θέμα της ανάγκης κατάργησης των αναχρονιστικών – όπως είπε – εγγυήσεων του 1960, είπε. Γιατί, πρόσθεσε, δεν είναι δυνατόν η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι το μόνο κράτος μέλος των ΗΕ, μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, που βρίσκεται κάτω από συνθήκες κηδεμονίας, από καθεστώς εγγυήσεων και εγγυητών. Εξήγησε, ανέφερε, ότι πηγή κακοδαιμονίας του Κυπριακού υπήρξαν οι εγγυήσεις και εξέφρασε χαρά γιατί ο Κινέζος Πρέσβης “συμφωνεί απόλυτα με αυτή τη θέση και στηρίζει την προσπάθεια για να καταργηθούν αυτές οι εγγυήσεις με τη λύση του Κυπριακού”.

Όταν μια μεγάλη, σημαντική χώρα, μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ στηρίζει μια τέτοια θέση, σημαίνει ότι η θέση αυτή βρίσκει ευρύτερη διεθνή απήχηση και είναι ένα ζήτημα πάνω στο οποίο πρέπει να εργαστούμε έντονα τους επόμενους μήνες, στη διάρκεια των συνομιλιών, για να ευοδωθεί ο απαράβατος – κατά τη γνώμη του, όπως είπε – όρος για να υπάρξει μια βιώσιμη και σωστή λύση του Κυπριακού.