Στην Πετρούπολη σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός

Έντονη κινητικότητα παρουσιάζεται στο παρόν χρονικό διάστημα, κινητικότητα η οποία αφορά στο σύνολο σχεδόν των διμερών ελληνο-ρωσικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Κύριος άξονας των εξελίξεων αναμένεται να είναι τόσο ο αγωγός Greek stream όσο και η παρουσία αύριο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και η συνάντηση που θα έχει εκεί με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.ΜΟΣΧΑ ΠΟΥΤΙΝ Β ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

Όπως δήλωσε ο βοηθός επί διεθνών ζητημάτων του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσουν, στη διάρκεια της αυριανής συνάντησής τους στην Αγία Πετρούπολη, την κατάσταση στην Ελλάδα και την πορεία της υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας «είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα» παρατήρησε ο κ. Ουσακόφ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την επικείμενη συνάντηση. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός μού φαίνεται ότι αναμφίβολα θα ενημερώσει την ηγεσία μας για τις περιπέτειες στις σχέσεις με τη Γερμανία, την ηγεσία της ΕΕ, όλα αυτά είναι τώρα επίκαιρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ.

Σε ερώτηση εάν η Ρωσία θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, ο κ. Ουσακόφ επισήμανε ότι στη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα, που θα γίνει στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, «διάφορα ζητήματα θα συζητηθούν» για να προσθέσει: «Στο βαθμό που οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι παραδοσιακά θετικές, εποικοδομητικές και φιλικές, νομίζω ότι υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα θα διεξαχθεί η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ, άλλοτε πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, στο θέμα του ελληνικού αγωγού αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ.

“Ελλάδα και Ρωσία θα υπογράψουν συμφωνία για την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν στο έδαφος της Ελλάδας τη συνέχεια του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου, που ονομάζεται Greek Stream”, δήλωσε από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός.

«Ναι, ένα τέτοιο σχέδιο ετοιμάζεται και νομίζω ότι η πιθανότητα υπογραφής του στο περιθώριο του Φόρουμ είναι μεγάλη… Θα είναι μια συμφωνία, αλλά τώρα δεν θα σας πω πώς θα ονομάζεται. Όταν θα το υπογράψουμε, θα πούμε με ακρίβεια, για τις προθέσεις των πλευρών να κατασκευάσουν αγωγό φυσικού αερίου στο έδαφος της Ελλάδας», είπε ο κ. Νόβακ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων “ΡΙΑ-Νόβοστι”.

Η υπογραφή έρχεται στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, καθώς οι δανειστές ακολουθούν αδιάλλακτη στάση και οδηγούν τα πράγματα σε ρήξη.

Σημειώνεται ότι προ δέκα ημερών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχαν τηλεφωνική συνομιλία για τον Greek Stream και την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου, όπου σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν:

“Συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα για την υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του Α.Τσίπρα στη Ρωσία και ειδικότερα η σχεδιαζόμενη κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Τουρκίας και της Ελλάδας”..

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στην Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες ώρες και διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως “Ό,τι χρειαστείτε, η Ρωσία θα είναι στο πλάι σας”.

Από εκεί και πέρα, για το θέμα της προκαταβολής από τα τέλη διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Greek Stream δηλώθηκε ότι “Τα χρήματα είναι στη διάθεση της Ελλάδας, όποτε τα χρειαστεί”, ενώ συζητήθηκαν και πιθανές εναλλακτικές οδοί διέλευσης προς την Ιταλία και από εκεί προς τη Σλοβενία.

Όπως γίνεται κατανοητό, το αυριανό ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη είναι και το πιο κρίσιμο.

Ο Greek Stream θα είναι δυναμικότητας μεταφοράς 63 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία προς την Κ.Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Το μήκος του αγωγού των 1.100 χιλιομέτρων θα αποτελείται από τέσσερα τμήματα και θα μεταφέρει διαμέσου της ελληνικής επικράτειας 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Εκτός όμως από το θέμα του αγωγού, η κινητικότητα στις ελληνο-ρωσικές οικονομικές σχέσεις αγγίζει και το θέμα των σιδηροδρόμων. Όπως ανακοινώθηκε, συνάντηση με τον επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλαντίμιρ Γιακούνιν, θα έχει στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο “Sputnik”.

Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο “ΡΙΑ – Νόβοστι” αναφέρεται στην ιστορία της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και της επισκευαστικής εταιρείας ROSCO και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, για τα οποία έχει εκδηλώσει το εν

 

 

Συνεδριάζει σήμερα το  Eurogroup

 

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένονται εξελίξεις για την Ελλάδα, καθότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών έχουν «τερματίσει». Εκείνο που πρόκειται να συμβεί είναι μία Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Συνεπώς, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αγία Πετρούπολη. Εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα και αύριο θα έχει συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να παίξει το γεωπολιτικό χαρτί επιμένοντας πως η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι πολυδιάστατη και να αναζητείται χρηματοδότηση και από άλλες εναλλακτικές πηγές-πέραν του ευρωπαϊκού πλαισίου-και να υπογράψει συμφωνίες για την κατασκευή του Greek Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη, όπως και ένταξης της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Πρόκειται επί της ουσίας για την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στους δανειστές και τους συμμάχους της χώρας στη Δύση πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται τη στρατηγική της εξωτερική πολιτική και ότι η Ελλάδα έχει μία γεωπολιτική θέση την οποία μπορεί να πουλήσει ακριβά και όχι να την ξεπουλήσει, όπως θέλουν οι δανειστές.

Η κίνηση δε του Έλληνα πρωθυπουργού να μεταβεί εν μέσω του πιο κρίσιμου σταδίου των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στην Αγία Πετρούπολη, διαψεύδοντας τις φήμες που κάποιοι έσπειραν περί δήθεν ακύρωσης του ταξιδιού του και αγνοώντας τις ενοχλήσεις που εξέφρασαν κάποιοι (όπως οι ΗΠΑ) για το άνοιγμα στη Ρωσία, έχει στόχο να καταδείξει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραδοθεί και να μείνει άπραγη στην περίπτωση που η ΕΕ δεν στηρίξει αποφασιστικά μια αναπτυξιακή έξοδο από την οικονομική κρίση με «κούρεμα» του χρέους.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, ανέφερε πως Ρωσία και Ελλάδα πιθανότατα θα υπογράψουν συμφωνία για τον αγωγό Greek Stream κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θα συζητηθούν μία σειρά άλλων θεμάτων, όπως το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα και ο τουρισμός.

Μία άλλη συμφωνία που αναμένεται να υπογραφθεί, όπως αναφέρουν τουλάχιστον κυβερνητικές πηγές, είναι η είσοδος της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS. Κάτι που σήμερα μπορεί να μην είναι χρήσιμο για να ξεπεράσει τη χρηματοδοτική ασφυξία που έχουν επιβάλει η δανειστές, αλλά από τις αρχές του 2016, που θα λειτουργήσει η αναπτυξιακή αυτή τράπεζα εν είδει ΔΝΤ, θα μπορεί η χώρα μας να αντλήσει κεφάλαια.

Μία τέτοια ενέργεια σαφώς και θα προκαλούσε πιέσεις στην Ευρώπη που θέλει μία Ελλάδα πλήρως εξαρτώμενη απ’ αυτήν. Εξ ού και οι έντονες αντιδράσεις και τα ειρωνικά σχόλια του κ. Σόιμπλε που μαρτυρούν την αμηχανία των Ευρωπαίων.

Τώρα, όσον αφορά στα των διαπραγματεύσεων, όπως ειπώθηκε στο σημερινό Eurogroup, δεν αναμένεται να υπάρξει καμία εξέλιξη. Αυτή μπορεί να έρθει μόνο από μία Σύνοδο Κορυφής ή από παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, πιθανόν με τη συνδρομή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και ίσως υπό την επιρροή του Αμερικανού παράγοντα.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι παρά την κόντρα των ημερών και την κρίση που έχει ξεσπάσει, οι πραγματικές διαφορές έχουν ξεπεραστεί και οι δύο πλευρές είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο κοντά απ’ όσο φαίνεται. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει στους εταίρους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα κρίσιμα θέματα, που έχει θέσει ως βασική «κόκκινη γραμμή», όπως οι συντάξεις και ο ΦΠΑ, ενώ δεν θα δεχθεί συμφωνία που να μην προβλέπει ρυθμίσεις για το χρέος και την ενίσχυση της ανάπτυξης, έτσι ώστε να πρόκειται για βιώσιμη λύση και όχι για παράταση της αβεβαιότητας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα “Tagesspiegel” μιλά για «ώριμη συμφωνία που προετοιμάσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα των εντατικών διαβουλεύσεων» και την οποία «δεν πρέπει να καταστρέψει η ιδεοληπτική χρήση των δεικτών», την οποία κάνουν κάποιοι γύρω από τις συντάξεις στην Ελλάδα.