Μπάζει η μεθοδολογία καθορισμού στις τιμές των καυσίμων

Το «καυτό» θέμα των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και ο βαθμός υλοποίησης των μέτρων που συμφωνήθηκαν σχετικά με το θέμα σε σύσκεψη στο Υπουργείο πριν μερικούς μήνες με τη συμμετοχή των κομμάτων, συζητήθηκανKAFSIMA_OPEN-630x400 εκ νέου σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, την ώρα που οι προσπάθειες του αρμόδιου Υπουργείου επικεντρώνονται στους άξονες της διαφάνειας, του αποτελεσματικού ελέγχου και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, ενώ κόμματα ζητούν άμεση λήψη δραστικών μέτρων και υλοποίηση των εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή, προκειμένου να σταματήσει η αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών.

Για «διαχρονικό πρόβλημα» που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, μίλησε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης. «Προσπαθούμε πραγματικά να το επιλύσουμε. Από το 2004 που είναι ελευθεροποιημένη η αγορά υπάρχει αυτό το θέμα» είπε σε δηλώσεις του στη Βουλή, για να προσθέσει πως «με τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο αλλά και με την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, ευελπιστούμε ότι θα επιλυθεί μια κι έξω».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η όλη προσπάθεια κινείται σε τρεις άξονες: διαφάνεια, αποτελεσματικός έλεγχος, καλύτερη ανταγωνιστικότητα, τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική αγορά.

Σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια υπάρχει το διάταγμα βάσει του οποίου το Υπουργείο θα λαμβάνει ζωντανά τις τιμές και όπως είπε ο Υπουργός, αναμένει ότι εντός Ιουλίου θα αρχίσει να λαμβάνει τις πληροφορίες για να τις διοχετεύει στον κόσμο, ενώ εδώ και ενάμισι μήνα το Υπουργείο δημοσιεύει εβδομαδιαία επισκόπηση την οποία ενημερώνει συνεχώς με νέα στοιχεία.

Στον πυλώνα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο, που αφορά τη συμμόρφωση με τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή και τον αποτελεσματικό έλεγχο των φορτίων που καταφθάνουν, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, το Υπουργείο έχει προσλάβει εξειδικευμένους συμβούλους που εντός τεσσάρων εβδομάδων θα παραδώσουν το πρώτο προσχέδιο για τους τρόπους βελτίωσης της παρακολούθησης των τιμών, ιδιαίτερα στη χονδρική αγορά.

Ο Υπουργός είπε ότι η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, είναι να καθοριστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν “εξαιρετικές συνθήκες”, όπως αναφέρεται στην ισχύουσα νομοθεσία, που δικαιολογούν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων από πλευράς του Υπουργού.

Για τον τρίτο πυλώνα του υγιέστερου ανταγωνισμού, ο Υπουργός είπε ότι έχει ετοιμαστεί ένα προσχέδιο και είναι έτοιμοι να μπουν σε διαβούλευση για το στρατηγικό σχεδιασμό της λιανικής και χονδρικής αγοράς για τα επόμενα χρόνια. Αναμένω, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, ότι θα τον ολοκληρώσουμε με τη διαβούλευση εντός των επόμενων μηνών με στόχο να υπάρξει υγιέστερος ανταγωνισμός τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική αγορά.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του τρίτου πυλώνα, το Υπουργείο μελετά “το είδος των πρατηρίων που θέλουμε να έχουμε στη διάθεση των καταναλωτών”, προσθέτοντας ότι “το βέβαιο είναι πως χρειαζόμαστε περισσότερα ανεξάρτητα πρατήρια”.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι στόχος της προσπάθειας που ξεκίνησε από τον περασμένο Γενάρη είναι “να υπάρξει πραγματική αλλαγή στον τομέα” και αναφέρθηκε αναλυτικά στους τρεις άξονες στους οποίους κινείται η προσπάθεια της επίλυσης του ζητήματος των τιμών των καυσίμων.

Εξήγησε ότι “το μικρό της αγοράς, το γεγονός ότι 85% των πρατηρίων καυσίμων είναι συνδεδεμένα με τις εταιρείες που εισάγουν τα καύσιμα, δεν αφήνει εύκολα να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός διότι ενδεχομένως να υπάρχουν κάθετες ή και οριζόντιες συμφωνίες μεταξύ τους”.

“Πρέπει να βρεθεί τρόπος να σπάσει αυτή η σύνδεση χονδρικής και λιανικής πώλησης” ανέφερε, προσθέτοντας πως “έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες εισηγήσεις”.

“Για την πορεία είμαστε ευχαριστημένοι. Θέλουμε να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα διότι ο Κύπριος καταναλωτής συνεχίζει να αγοράζει πιο ψηλά το καύσιμο” σημείωσε, προσθέτοντας ότι “μπορούν να πιεστούν οι τιμές προς τα κάτω φθάνει να σπάσουν κάθετες και οριζόντιες συμφωνίες”.

Όπως ανέφερε, θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Υπουργό για το θέμα στο τέλος Ιουλίου. “Θέλουμε να φέρουμε αποτέλεσμα που να νιώσει στην τσέπη του ο Κύπριος καταναλωτής” κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα είπε ότι τα μέτρα που έχει μέχρι σήμερα εφαρμόσει το Υπουργείο και αποτελούν μέρος των μέτρων που είχαν αποφασιστεί στη σύσκεψη της 6ης Μαρτίου 2015, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και σημείωσε πως αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να εξακολουθούν να αισχροκερδούν σε βάρος του κόσμου.

«Η υπομονή των πολιτών έχει εξαντληθεί αφού είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι τους κλέβουν ενώ έχει χαθεί οριστικά η εμπιστοσύνη τους στις όποιες υποσχέσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος» είπε και στάθηκε στην έκκληση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή προς το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στη διόρθωση της μεθοδολογίας αναφορικά με τον έλεγχο του κοστολογίου και γενικά των τιμών των καυσίμων και για εφαρμογή όλων των εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή.

Δήλωσε τέλος ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι την απόλυτη ευθύνη για προστασία των πολιτών από την αισχροκέρδεια την έχει η Κυβέρνηση και πως το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να προωθήσει την καλύτερη παρακολούθηση των τιμών και κυρίως την βελτίωση του ανταγωνισμού ο οποίος σήμερα είναι ανύπαρκτος. «Μόνο με τη λήψη δραστικών μέτρων προώθησης του ανταγωνισμού θα έχουμε μειώσεις στις τιμές των καυσίμων» δήλωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι «για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η περίφημη μεθοδολογία με την οποία καθορίζονταν οι τιμές των καυσίμων μπάζει νερά».

Ο κ. Βότσης αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες στους οποίους βασίζεται η όλη προσπάθεια του Υπουργείου Εμπορίου για αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Στηρίζουμε την προσπάθεια του Υπουργού Εμπορίου ο οποίος όντως, μαζί και με τη βοήθεια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κάνουν μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν ένα πολύπλοκο θέμα, το οποίο γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο καθώς φαίνεται ότι όλες οι εταιρείες αγοράζουν κυρίως από την Ελλάδα, κι αυτό δημιουργεί περισσότερη ομοιομορφία στις τιμές, το οποίο δεν επιτρέπει στον ανταγωνισμό να λειτουργήσει», είπε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ συμφωνεί πλήρως με τους βασικούς πυλώνες που έχει αναλύσει ο Υπουργός Ενέργειας, σε ό,τι αφορά δηλαδή, τη διαφάνεια, τον αποτελεσματικό έλεγχο και την ανταγωνιστικότητα, πρόσθεσε ωστόσο πως «πριν από την πρόσθεση της φορολογίας η οποία κυμαίνεται γύρω στο 53%, η Κύπρος είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα στα καύσιμα μεταξύ των χωρών της ΕΕ».

«Αυτό καταδεικνύει ότι πριν προστεθεί η φορολογία, οι τιμές είναι ήδη πολύ ψηλές. Γι` αυτό το λόγο εμείς πάντα λέγαμε ότι οι εισαγωγείς πετρελαιοειδών είναι αυτοί που θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές και παράλληλα το Υπουργείο Ενέργειας ταυτόχρονα να αρχίσει να ασκεί έλεγχο» ανέφερε, προσθέτοντας πως σε αντίθετη περίπτωση η παρουσίαση στοιχείων και πινάκων τα οποία δεν μπορούν να επαληθευτούν συνιστά στην πραγματικότητα «δώρον άδωρον».

Εξήγησε σε αυτό το πλαίσιο ότι ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει το Υπουργείο έχει να κάνει με το σωστό έλεγχο από τη μια και την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων από την άλλη.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε δυσαρέσκεια γιατί, όπως είπε, ενώ ο Υπουργός έχει στο χέρι του το εργαλείο των διαταγμάτων, τα οποία η Κυβέρνηση «χρησιμοποίησε κατά κόρον» στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, στην περίπτωση των τιμών των καυσίμων παραμένει ανενεργό.