Της Ανδρούλας Γκιούρωφ
Μετά την διάλυση των χωρών του Ανατολικού μπλοκ, και του Συμφώνου της Βαρσοβίας η Βορειοατλαντική συμμαχία θα έπρεπε να διαλυθεί και να επικρατήσει πνεύμα σύνεσης και αλληλεγγύης για την ευημερία των λαών.
Αντί αυτού το ΝΑΤΟ ,η πιο αιμοσταγής στρατιωτική συμμαχία με επικεφαλής τις ΗΠΑ, αναπτύχθηκε προς Ανατολάς, φθάνοντας στα σύνορα της Ρωσίας. Τώρα κάποιοι ζητούν να «αναπαραχθεί».
Στη Δύση και κυρίως στην Βρετανία επιχειρούν να ξεχάσουν πως φτάσαμε σε έναν πόλεμο στην Ουκρανία που κινδυνεύει να αφανίσει τον πλανήτη με τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν πολύ ξεκάθαρος όταν υπενθύμιζε στα γεράκια του πολέμου στη Δύση πως όσο οι ΗΠΑ δεν θέλουν στα σύνορα τους ρωσικές βάσεις άλλο τόσο η Ρωσία δεν πρόκειται να ανεχθεί στρατούς του ΝΑΤΟ έξω από την πόρτα της. Στην Ουκρανία και Γεωργία.
Είναι καταγεγραμμένο πως την εποχή της επανένωσης της Γερμανίας οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα προχωρούσε ούτε ” ίντσα” προς την Ανατολή. Υπόσχεση που σύντομα αθέτησαν. Η συνεχής προώθηση του ΝΑΤΟ ανατολικά ήταν πρόκληση για την ασφάλεια της Ρωσίας.
Η απόφαση του ΝΑΤΟ το 2008 να ανοίξει το ενδεχόμενο εισόδου Ουκρανίας και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ ήταν στα όρια κήρυξης πολέμου.
Σήμερα κανένας ηγέτης στη Δύση δεν μιλά για τους λόγους που ανάγκασαν την Ρωσία να ξεκινήσει την ειδική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας. Κανένας δεν αναφέρεται στο πραξικόπημα που διενήργησαν οι ΗΠΑ το 2014. Η διαβόητη τότε αναπληρώτρια Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νουλαντ είχε παραδεχθεί κυνικά πως η χώρα της επένδυσε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανατροπή το 2014, του εκλεγμένου προέδρου από το ” κίνημα” του Μαϊνταν και με την βοήθεια ενόπλων νεοναζιστών.
Όταν άρχισε η Ρωσική επιχείρηση ο Ζελενσκι πρότεινε την άνοιξη του 2022 μια συμφωνία που θα επέβαλε ουδετερότητα στην χώρα , την προστασία της Ρωσοφωνης μειονότητας την παραχώρηση της Κριμαίας στην Ρωσία σύμφωνα με την απόφαση του λαού της και καθεστώς αυτονομίας στις δύο ” λαϊκές δημοκρατίες” του Ντονμπάς.
Η Δύση και κυρίως η Βρετανία επενέβησαν για να την εμποδίσουν με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το λουτρό αίματος με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου να είναι ορατός.
Και μικρό ΝΑΤΟ…στη Μέση Ανατολή;
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλώντας την Τρίτη στο 21ο ετήσιο Economist Cyprus Summit, που διεξήχθη στην Λευκωσία είπε ότι :
«Πρωτοστατήσαμε, στη δημιουργία τριμερών και πολυμερών μηχανισμών συνεργασίας με σημαντικούς περιφερειακούς δρώντες, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τα ΗΑΕ.
Εργαζόμαστε, σημείωσε «και μπορεί να ακούγεται μεγαλεπίβολος ο στόχος, προς την κατεύθυνση ωρίμανσης των αναγκαίων πολιτικών συνθηκών για τη σύσταση ενός περιφερειακού οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας ενός αν θέλετε ΟΑΣΕ ή ΝΑΤΟ της ευρύτερης Μέσης Ανατολής που θα αναδεικνύει τα οφέλη μέσα από την συνεργασία όλων μας, μέσα από την προώθηση της πεφιεφερειακής συνεργασίας».
Τι λέει ο άνθρωπος; Τί είδους ΝΑΤΟ να δημιουργηθεί στο πιο εύφλεκτο σημείο του πλανήτη με θύτες και θύματα να συμπρωταγωνιστούν; Ο κ. Χριστοδουλίδης αποφεύγει να παραδεχθεί πως η Κύπρος ήταν το μεγάλο θύμα των ΝΑΤΟϊκών παρεμβάσεων και μέχρι σήμερα , 51 χρόνια μετά, δεν έχει καμιά πρόθεση η βορειοατλαντική συμμαχία να επανορθώσει για το έγκλημα της.
Ο Πρόεδρος εμφανίζεται να είναι πιο φιλοΝΑΤΟϊκός από τα ΝΑΤΟϊκά μέλη της συμμαχίας. Και όταν αναφέρεται στην ίδρυση ενός τέτοιου ΝΑΤΟ στην περιοχή προφανώς θα συγκαταλέγει και την κατοχική Τουρκία σε αυτό; Μάλλον όχι. Άλλο ΝΑΤΟ και άλλο παρα-ΝΑΤΟ.
Δυστυχώς ο κ. Χριστοδουλίδης ακροβατεί επικίνδυνα και με αυτές τις αναφορές του υπέρ του ΝΑΤΟ ή ενός είδους ΝΑΤΟ στην περιοχή οδηγεί τον τόπο σε νέες περιπέτειες.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν παραλείπει με κάθε ευκαιρία να υμνήσει τις ΗΠΑ δείχνοντας την υποτέλεια του προς τα γεράκια του πολέμου.
Όπως είπε, στην ομιλία του « η στρατηγική συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, έχει αναβαθμιστεί και έχει φθάσει όπως αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν, σε επίπεδα που δεν υπήρχαν ποτέ προηγούμενως. Δίνοντας σειρά παραδειγμάτων για αυτή την συνεργασία είπε μεταξύ άλλων ότι θα γίνουν έργα που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της βάσης Ανδρέας Παπανδρέου.
Το επίπεδο των κυπρο-αμερικανικών σχέσεων είναι πρωτόγνωρο, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης λέγοντας ότι υπάρχει κοινή βούληση να συνεχίσουμε τόσο για την σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας όσο και για την διεύρυνση της συνεργασίας μας σε περιφερειαικό επίπεδο με την συμμετοχή και άλλων κρατών στην περιοχή με κοινούς στρατηγικούς στόχους.
Δηλαδή δεν φτάνουν τα στρατεύματα κατοχής της Τουρκίας θα έχουμε και στρατεύματα των ΗΠΑ του Ισραήλ και όχι μόνο;
Τι γυρεύει η αλεπού στο …παζάρι;
Την Τετάρτη βρέθηκε στην Κύπρο το πιο φιλοπόλεμο γεράκι των Βρυξελλών, η Κάγια Κάλλας επικεφαλής της Ε.Ε. για εξωτερικές υποθέσεις. Σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον κ. Κόμπο , η Κάλλας, αναφέρθηκε και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και στον ρόλο της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ στη Μέση Ανατολή.
Σχετικά με το Κυπριακό, η κ. Κάλλας είπε ότι είναι «βασικό ζήτημα για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου».
Αφού επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της ΕΕ στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είπε ότι «έχουμε θετική συνεργασία με την Τουρκία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος». Αναφερόμενη στη συζήτηση για την Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνάντησης πρόσθεσε ότι «η Τουρκία παραμένει βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντικός περιφερειακός παράγοντας».
Εξέφρασε βεβαιότητα ότι “η συνεργασία μας θα συνεχίσει να ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης”, σημειώνοντας ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει παγώσει από το 2018, λόγω της επιδείνωσης στα θέματα δημοκρατίας, δικαστικής ανεξαρτησίας και θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της αμυντικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ, ειδικά μετά τα ζητήματα που τέθηκαν στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, σημείωσε ότι «προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη δική μας αμυντική βιομηχανία, αλλά ταυτόχρονα όλα τα κράτη μέλη αυξάνουν τις δαπάνες τους και όταν η αμυντική βιομηχανία δεν είναι έτοιμη, αυτό σημαίνει επίσης ότι ορισμένα από τα εξαρτήματα πρέπει να τα προμηθευτούν από έξω», υπονοώντας την Τουρκία.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ελίτ των Βρυξελλών δεν πρόκειται να χαλάσει τις σχέσεις της με την Τουρκία για χάρη της Κύπρου.
Σε κίνδυνο ο πλανήτης
Παρά τις προεκλογικές του υποσχέσεις για τον τερματισμό των ατελείωτων πολέμων και των εκστρατειών αλλαγής καθεστώτων, η κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ φαίνεται να εξετάζει μια σειρά στρατιωτικών επιθέσεων στη Βενεζουέλα, με το Λευκό Οίκο να έχει συγκροτήσει μια λίστα με πιθανούς στρατηγικούς στόχους.
Οι επιλογές που συζητούνται περιλαμβάνουν την κατάληψη πεδίων πετρελαίου ή την εκδίωξη του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει νομικές αιτιολογήσεις για τις στρατιωτικές αυτές επιλογές, με στόχο να δικαιολογηθεί η μονομερής δράση του προέδρου χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου για χρήση στρατιωτικής δύναμης.
Το τελευταίο δίμηνο, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει 16 αεροπορικές επιθέσεις σε σκάφη κοντά στη Βενεζουέλα, τα οποία η κυβέρνηση του Tραμπ ισχυρίζεται ότι μετέφεραν ναρκωτικά προς τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αναφορές, 67 άτομα έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις, ενώ οι νέες στρατιωτικές επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν:
– Αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων για να αποδυναμωθεί η υποστήριξη του Mαδούρο από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο .Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε οδηγίες για την έναρξη πυρηνικών δοκιμών και, η Ρωσία βρίσκεται στο παραπέντε για αντίποινα .
Δυστυχώς το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται πως μια χώρα όπως η Ρωσία δεν πρόκειται να γονατίσει για εξουδετερωθεί.
Η μικρή Κύπρος θύμα πολέμων και ΝΑΤΟϊκών παρεμβάσεων δυστύχησε να έχει σήμερα έναν πρόεδρο που υμνεί τα γεράκια του πολέμου και κομπάζει για την φιλοαμερικάνικη του πολιτική. Και ο Θεός βοηθός!





