Τουρκία: Εντολή στον Νταβούτογλου για σχηματισμό κυβέρνησης

Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου για σχηματισμό της 63ης κυβέρνησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Μπεσίρ Αταλάι, ωστόσο, αναφέρθηκε στα πιθανά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu in Istanbul

“Δεν μπορεί να υπάρξει μια εξίσωση χωρίς το ΑΚΡ”, περιορίστηκε να πει ο κ. Αταλάι, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή το ΑΚΡ έχει μεγάλη ευθύνη.

Σήμερα στο προσκήνιο ήταν το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του ΑΚΡ και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το οποίο προέκυψε έπειτα από τη συνάντηση- έκπληξη που είχε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον τέως πρόεδρος του CHP Ντενίζ Μπαϊκάλ. Παρόλο που ο Ντενίς Μπαϊκάλ δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε τέτοιο σενάριο στη συνάντηση, πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν ότι δεν ήταν και πολύ πειστικός.

Το CHP ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι προτεραιότητά τους είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποκλείοντας το ΑΚΡ. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του CHP υπάρχουν στελέχη που βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΑΚΡ.

 

Ο Ερντογάν δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές

Νωρίτερα ο τέως Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ντενίζ Μπαϊκάλ έπειτα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, δήλωσε ότι «ο  Ταγίπ Ερντογάν δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές και είναι θετικός σε οποιαδήποτε φόρμουλα για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, περιλαμβανομένης της συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Όπως είπε, η συνάντησή τους δεν είχε ως αντικείμενο το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ωστόσο, ανέφερε ότι συζήτησαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ντενίζ Μπαϊκάλ δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετική δήλωση.

Τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν και πολιτικοί αναλυτές την χαρακτήρισαν έκπληξη. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπαϊκάλ δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος τον κάλεσε για να συζητήσουν για τα καθήκοντα του προεδρεύοντος της Βουλής που θα αναλάβει ο ίδιος ως ο γηραιότερος βουλευτής. Ωστόσο, η απάντησή του δεν ικανοποίησε τους δημοσιογράφους και τον ρώτησαν τι συζητούσαν επί δύο ώρες.

Απαντώντας είπε ότι συζήτησαν όλα τα θέματα διεξοδικά και διαπίστωσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού το συντομότερο και είναι έτοιμος να αξιολογήσει θετικά όλα τα πιθανά μοντέλα συνεργασίας. “Δεν είδα να καταβάλλει οποιαδήποτε συγκεκριμένη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού”, πρόσθεσε ο κ. Μπαϊκάλ.

Ανέφερε περαιτέρω πως αυτό που διαπίστωσε είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι αντίθετος ούτε και στη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πως δεν προτιμά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ αμέσως μετά τη συνάντηση μετέβη στα γραφεία του CHP για να ενημερώσει τον ηγέτη του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.