Η Τουρκία απορρίπτει την έκθεση προόδου του Ευρωκοινοβουλίου

Η Άγκυρα δεν αποδέχεται την έκθεση προόδου του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία σε περίπτωση που συμπεριληφθούν τρία στοιχεία, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ.images-Bozkir-EU-N-02290130-717e-11e4-bb83-09137c619cbb-jpg201411211823515-300x204

Σύμφωνα με τον κ. Μποζκίρ, αυτά τα τρία στοιχεία είναι ο χαρακτηρισμός των γεγονότων του 1915 ως γενοκτονία, η αφαίρεση του PKK από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και οι διατυπώσεις αναφορικά με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

“Γι` αυτό το λόγο η εν λόγω έκθεση θα καταγραφεί στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου για πρώτη φορά ως μια έκθεση προόδου που απορρίφθηκε από πλευράς Τουρκίας και χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη”, είπε. Η έκθεση, δήλωσε, θα επιστραφεί όταν αυτή διαβιβασθεί στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε και τις αναφορές που γίνονται στην έκθεση για το Κυπριακό, λέγοντας ότι σε σε ένα κλίμα που προσεγγίζει τη λύση όσον αφορά το Κυπριακό θα ήταν ορθότερο να υπήρχαν  διατυπώσεις οι οποίες να παροτρύνουν για τις διαπραγματεύσεις.

Δυστυχώς, είπε, στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται διατυπώσεις που μπορεί να επιφέρουν ζημιά και προέρχονται από τις προτάσεις προσώπων, τα οποία “έχουν ως αποστολή τους να ζημιώσουν τις σχέσεις αναφορικά με την Κύπρο”.