Εντάσεις στα κατεχόμενα υπέρ των εγγυήσεων της Τουρκίας

Μετά τις δηλώσεις  Ερντογάν πριν μερικές μέρες  ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα εγγυητικα της δικαιώματα  στην Κύπρο άρχισαν στα κατεχόμενα οι εντάσεις και συζητήσεις με οργανωμένα σύνολα να υποστηρίζουν τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας .  Ο πρόεδρος της συντεχνίας “δημοσίων” ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣυπαλλήλων, (KAMU-SEN), Μεχμέτ Οζκαρντάςσε δηλώσεις του ανέφερε:  Εάν αρχίσουμε να συζητάμε για τις εγγυήσεις της Τουρκίας είναι σαν να αποφεύγουμε τη λύση του Κυπριακο. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο κ. Οζκαρντάς σχολίαζε τις δηλώσεις του Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι το σύστημα των εγγυήσεων έχει χρεοκοπήσει και πρέπει να αρθεί, λέγοντας ότι η συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων της Τουρκίας, που συνδέεται με την ίση κυριαρχία και την ανθρώπινη ασφάλεια και ασφάλεια περιουσιών, που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον τ/κ “λαό”, έχει την έννοια της αποφυγής της λύσης.

Υποστήριξε ότι οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ασφάλεια και την ύπαρξη των Τ/κ και πως κανείς δεν θα αποδεχθεί την ΕΕ ή άλλον διεθνή οργανισμό, εξοστρακίζοντας την Τουρκία.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ένωσης διατήρησης μνήμης του Ραούφ Ντενκτάς και των σκέψεών του, Λατίφ Ακτσιά αναφέρει ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν και προσθέτει ότι τα εγγυητικά δικαιώματα προέκυψαν με βάση διεθνείς συμφωνίες στη βάση των οποίων ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία το 1960.

Οι Ε/κ γείτονές μας, αναφέρει ο κ. Ακτσιά, λένε από τη μια ότι πρέπει να συνεχιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία και από την άλλη να εγκαταλειφθούν τα εγγυητικά δικαιώματα. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τη δημιουργία σύγχυσης, προσθέτει εκφράζοντας λύπη γιατί η “ε/κ διοίκηση” – όπως αναφέρει – βομβαρδίζει την κοινή γνώμη με το ότι είναι μέλος της ΕΕ και το άλλο μισό της χώρας βρίσκεται υπό κατοχή.