ΑΚΕΛ: Προκλητική η δήλωση του αμερικανού πρέσβη για το Κυπριακό

 

Το ΑΚΕΛ  με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει προκλητική και απαράδεκτη  τη δήλωση του αμερικανού Πρέσβη κ. Κένιγκ ότι το Κυπριακό δεν είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής CNA_M38dd02717e064ff6b77d80b854ca9e55και σε όποιους αρέσει, Τονίζει επίσης:  ότι «   Την ώρα που μετά από μακρόχρονη στασιμότητα επαναρχίζει η διαπραγματευτική διαδικασία, για μία ακόμη φορά ο κ. Κένιγκ, αντί να προσπαθεί να διευκολύνει τη νέα προσπάθεια, αναίτια και αχρείαστα την δυσκολεύει με τις άστοχες τοποθετήσεις του.
Αν το Κυπριακό δεν είναι θέμα εισβολής και κατοχής, τότε τι γυρεύουν τα τουρκικά στρατεύματα στο νησί για περισσότερα από σαράντα χρόνια; Και γιατί τα ίδια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ απαιτούν αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων; Δεν χρειαζόμαστε τον κ. Κένιγκ για να πειστούμε ότι το Κυπριακό έχει και την εσωτερική του πτυχή. Από αυτό, όμως, μέχρι τον ισχυρισμό ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, υπάρχει τεράστια απόσταση.
Αντίθετα από τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τσαβούσογλου κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα ήταν προσεκτικός και κράτησε χαμηλούς τόνους, έχοντας βέβαια υπόψη ότι μιλάμε για τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Τσαβούσογλου δεν επανέλαβε τη γνωστή τουρκική θέση για τις εγγυήσεις και τα δήθεν επεμβατικά δικαιώματα πρέπει να κρίνεται θετικά. Από εκεί και πέρα, η θέση του κ. Τσαβούσογλου ότι στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου, θα κριθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Δραττόμαστε της ευκαιρίας να επαναλάβουμε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και με σεβασμό στο συμφωνημένο πλαίσιο.