Επ.Θεσμών:Ολοκληρώνεται η συζήτηση για τη Διοικήτρια της Κ.Τράπεζας

Στις 5 Ιουνίου σε κλειστή συνεδρία  της Επιτροπής 

Σε ολοήμερη κλειστή συνεδρία στις 5 Ιουνίου αναμένεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών να ολοκληρώσει τη συζήτηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.ÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ ÈÅÓÌÙÍ - ÊÅÍÔÑÉÊÇ ÔÑÁÐÅÆÁ ×ÑÕÓÔÁËËÁ ÃÉÙÑÊÁÔÆÇ

Η έκθεση για το θέμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και το ζήτημα του ασυμβίβαστου κρατικών, πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Όπως ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης, μέσα από τη συζήτηση και διερεύνηση του όλου θέματος ηγέρθησαν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά θεσμικά θέματα, θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, θέματα ασυμβίβαστου για τα οποία η Βουλή οφείλει να εκφράσει την άποψη της.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, αυτή την άποψη συμμερίζεται και η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Θεσμών και ως εκ τούτου αποφασίστηκε όπως ολοκληρωθεί τάχιστα η συζήτηση επί του προσχεδίου έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη σε σχέδιο απόφασης.

Όπως ανέφερε, σήμερα άρχισε η συζήτηση επί του προσχεδίου της έκθεσης και έχει οριστεί μια ολοήμερη κλειστή συνεδρία της Επιτροπής για την Παρασκευή 5 Ιουνίου, με στόχο να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την έκθεση και απ` εκεί και πέρα να επιδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής για τα περαιτέρω, με την Επιτροπή να εκφράζει επίσης άποψη, ανάλογα και με τη συγκυρία που θα επικρατεί, σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού της τελικής έκθεσης. «Κατά πόσο θα πάει στην Ολομέλεια, αν θα επιδοθεί, αν θα συζητηθεί, πού και πότε», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ασυμβίβαστου ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι υποβλήθηκε από τους δύο καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μια μελέτη η οποία αφορά το θέμα υπό την ευρύτερη του έννοια αυτή της σύγκρουσης συμφερόντων. Όπως πρόσθεσε, αποφασίστηκε ότι στη βάση της εν λόγω μελέτης, τα κόμματα θα καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις έτσι ώστε να δρομολογηθεί η ετοιμασία πρότασης νόμου από τις υπηρεσίες της Βουλής. «Οι υπηρεσίες της Βουλής θα ετοιμάσουν πρόταση νόμου, η οποία θα συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών με στόχο να καλυφθούν ζητήματα και με μια νέα νομοθεσία, αλλά και να εξεταστεί κατά πόσο οι υφιστάμενες πρόνοιες στη νομοθεσία που αφορούν το ασυμβίβαστο να διαφοροποιηθούν», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 9 Ιουνίου με στόχο να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές στις υπηρεσίες της Βουλής έτσι ώστε να ετοιμαστούν οι σχετικές προτάσεις νόμου, ενώ στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής στις 2 Ιουνίου θα συνεχιστεί η κατ` άρθρον συζήτηση του περί κομμάτων Νόμου, του νομοσχεδίου και των προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί από μέλη της Επιτροπής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι πως οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση και ειδικότερα στην Ολομέλεια της Βουλής θα πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για παύση της κ. Γιωρκάτζη.

«Μπορεί βεβαίως πολιτικά να εξετάζει το θέμα η Βουλή, αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες, θα ήταν σοφότερο η Βουλή να κάνει τις πολιτικές της τοποθετήσεις αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες», είπε.

Σε σχέση με το ασυμβίβαστο, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι συμφωνήθηκε όπως ετοιμαστεί στη βάση της μελέτης των δύο ακαδημαϊκών, πρόταση νόμου από τις υπηρεσίες της Βουλής, η οποία θα υιοθετεί τις εισηγήσεις των ακαδημαϊκών και απ` εκεί και πέρα η πρόταση νόμου να εμβολιαστεί με τις εισηγήσεις των πολιτικών δυνάμεων για να υπάρξει κατάληξη σε μια ολοκληρωμένη νομοθεσία για το θέμα.

«Το Μάιο του 2016 έχουμε βουλευτικές εκλογές και αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η ετοιμασία της έκθεσης της Επιτροπής θα ολοκληρωθεί το συντομότερο και απ` εκεί και πέρα η πορεία της έκθεσης θα αποφασιστεί ανάλογα και με τις υπόλοιπες εξελίξεις.

«Επειδή η Επιτροπή Θεσμών σε πολύ κρίσιμες στιγμές για την οικονομία με αποφασιστικότητα προχώρησε στη συζήτηση πολύ σημαντικών θεμάτων και από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος θεωρούμε καθήκον μας να τελειώσουμε και με το περιεχόμενο της έκθεσης», είπε, αναφέροντας ότι στο προσχέδιο της έκθεσης καταγράφονται σημαντικά στοιχεία που αφορούν και την Κεντρική Τράπεζα και το Προεδρικό.

«Σεβόμενος όμως τις εν εξελίξει διαδικασίες να μου επιτρέψετε να περιοριστώ στο να πω ότι ως ΑΚΕΛ θέλουμε να δούμε να αποτυπώνεται σε αυτή την έκθεση η πραγματική εικόνα του τι συνέβηκε τότε με τα διάφορα παράξενα που όλοι παρακολουθήσαμε, κυρίως για σκοπούς διαφάνειας αλλά και για να γνωρίζουν οι πάντες ότι ο εμπαιγμός του Κοινοβουλίου δεν είναι αποδεκτός και όσοι στο παρελθόν αποπειράθηκαν να το πράξουν πλέον να γνωρίζουν ότι θα έχουν συνέπειες», είπε.

Για το θέμα του ασυμβίβαστου, ο κ. Δαμιανού είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση νόμου, η οποία προνοεί ότι δημόσια πρόσωπα και αξιωματούχοι του κράτους δεν θα μπορούν να αναλαμβάνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες έχουν απόλυτη σχέση με το κράτος, να συναλλάσσονται δηλαδή επιχειρηματικά με το κράτος. «Αυτό δημιουργεί ένα μερικό ασυμβίβαστο χωρίς να επηρεάζει την ευρύτερη επαγγελματική δραστηριότητα των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ θα καταθέσει ένα κείμενο με άξονες πολιτικής που θα πρέπει να περιλαμβάνει μια νομοθετική πρωτοβουλία, όπως αναμένεται να πράξουν και τα υπόλοιπα κόμματα, και με στόχο να καταρτιστεί ένα προσχέδιο πρότασης νόμου το οποίο θα συζητηθεί την Επιτροπή.

«Χρειάζεται εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, χρειάζεται ειδική νομοθεσία και οι νομοθεσίες που ήδη υπάρχουν να εφαρμόζονται από όλους», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει καθυστερήσει να εκδώσει το πόρισμα της για την υπόθεση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έτσι ώστε να προληφθεί η παραπομπή του θέματος αυτού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γενικό Εισαγγελέα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Όπως εξήγησε, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, «αν προχωρήσει η υπόθεση με την Διοικήτρια της ΚΤ στο Δικαστήριο να μην μπορεί στη συνέχεια η Βουλή να εκδώσει πόρισμα και για την υπόθεση των συμβολαίων της κ. Γιωρκάτζη και για την υπόθεση που αφορά τη διαχείριση της Αρχής Εξυγίανσης.

Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε επίσης σκανδαλώδες το γεγονός ότι η κ. Γιωρκάτζη συνεχίζει να αρνείται να καταθέσει στην Επιτροπή την έκθεση της Διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας αποκρύβοντας δηλαδή στοιχεία από την Επιτροπή Θεσμών. «Αυτή η κατάφωρη παραβίαση και προσβολή της Βουλής που εμποδίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο πρέπει να καταδικαστεί από την ίδια τη Βουλή», δήλωσε και εξέφρασε την άποψη ότι η Επιτροπή θα πρέπει να κλητεύσει την κ. Γιωρκάτζη έτσι ώστε να αναγκαστεί να καταθέσει τα έγγραφα που ζητά η Επιτροπή.